20.05.2024 17:31:27
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
2 Kasım 2022 Çarşamba

KİRAZLI YAYLA

Dörtdivan Yaylaları-3
KİRAZLI YAYLA
(CEMALLER KÖYÜ)
Dörtdivan’ın Cemaller Köyü’nün dört yaylası bulunmaktadır. Eskiden herkes göç ettiği ve Cemaller Köyü de bazı dönemler 120 hanelik kocaman bir köy olduğu için bu yaylalar dolar taşarmış. Şimdi bu yaylalardan Hokhok Yaylası’nda ve Çiçekli Yayla’da göç yok. Kirazlı Yayla’da hatırı sayılır göç bulunmakta ve buraya yerleşenlerin bir kısmı hayvancılıkla meşgul olmaktadır.
Cemallerliler Dörtdivan’ın diğer köylerinde olduğu gibi yaylacılığı genel olarak dört dönemde yaparlarmış:
Birincisi İlk Yayla (Kirazlı ve Karakoz Yaylaları)
İkincisi Aladağ (Hokhok ve Çiçekli Yaylaları)
Üçüncüsü Son Yayla yani Güzleme (Yeniden Kirazlı ve Karakoz Yaylaları)
“Güzleme” tabir edilen yaylacılık faaliyeti güz aylarında yaylada kalan ailelerin buradaki yaşayışını ifade eder. Kasımda köye göçüldükten on, on beş gün kadar sonra tekrar yaylaya göçülür. 10-15 göç geri gelir. Bu aileler dağ kavaklarından, kışın hayvanlara yedirmek için yaprak sıyırma yaparlarmış. Bunlar eskiden kışın köylerde hayvanlara yedirilirmiş.
Cemaller Köyü’nün dört yaylasından biri olan Kirazlı Yayla’da hâlen hayvancılık bugün birkaç aile tarafından yapılmaktadır. Toplamda beş aile hayvancılıkla meşgul olmaktadır. Yayladaki eski yayla evleri harap durumdadır.

Önceleri Cemaller Köyü, bütün bir köy olarak önce bu yaylaya göç ederlermiş. Buna ilk yayla denir. Ardından köyün bir kısmı Hokhok’a giderken bir kısmı da Çiçekli Yayla’ya göçermiş.
Kirazlı Yayla’nın karşısında “Depegölcük” denilen ve üzerinde büyük bir göl bulunan bir mevki vardır. Burada kale kalıntıları mevcuttur. Rivayete göre burada sağılan ineklerden elde edilen sütler, ağaçların içinde Mursallar Mahallesi’nin yanındaki Mursallar Kalesi’ne dek eski zamanlarda burada bulunan yöneticilerin bulunduğu bu yere kadar gelirmiş.
Bu yayla daha önce bugünkü Çetikören Yaylası olan Kirazlar Yaylası’nın hemen yakınlarındaymış. Zaman içinde bugünkü mevkiye gelinmiş. Kirazlı Yaylası’nın hemen karşısında Ortaköy ve Mursallar Yaylaları yer almaktadır. Kirazlı Yayla’yı diğer yaylalardan bir dere ayırmaktadır.
Kirazlı Yayla ile Bürümeci Yaylası arasında kalan bir mevkide Öküzölen Deresi bulunmaktadır. Yine Kirazlı Yayla ile Ortaköy Yaylası arasında kalan yolun hemen üst tarafında Çardaklı denen bir yer bulunmaktadır. Bu yaylanın üst kısmı Çorallık olarak bilinmektedir. Burada salıncaklara (huccicilere) binilirmiş. Yine Kirazlı’yı geçince Geçüt denen bir yer vardır. Yine burada Gıcırdakkapı denen bir mevki daha yer almaktadır.
Cemaller’in Kirazlı Yaylası, diğer yaylalara giden yollar üzerinde olduğundan buraya giden vasıtalara hemen her zaman tesadüf edilebilmektedir. Bunun yanında köyün diğer bir yaylası olan Karakoz ise çok sapa bir yerde olduğundan buraya hemen her zaman vasıta bulunamazmış. Bunun için köyde “Karakoz mandıra, Kirazlı Angara!” denirmiş.
Kirazlı Yayla’yla ilgili derlemelerimizde “sokutma” ve “tokutma” gibi iki kavrama tesadüf ettik. Sokutma yayla fırınında ekmek pişirenlerin ekmeklerinin arasında pişen ve bir başkasına ait olan ekmeklere denir. Tokutma ise yayla evinin ağılının giriş kapısına verilen addır. Bu kavramlar da günümüzde yaylacılık faaliyetlerinin azalmasıyla beraber unutulmaya yüz tutmuştur.
Yasin ŞEN Dörtdivan

 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı