20.05.2024 16:54:36
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
31 Ekim 2022 Pazartesi

KADILAR ALADAĞI

 
Dörtdivan Yaylaları-2
KADILAR ALADAĞI
Kadılar Aladağı, “Aladağ” isminden de anlaşılacağı üzere ormanların arasında kalan yayladır. Bu yayla Dörtdivan merkeze 25 km’dir. Bu yayla Kadılar ve Bayramlar Mahalleleriyle Hacetler’in ortak yaylası durumundadır.
Kadılar Aladağı’na şimdilerde hayvancılıkla meşgul olan 6-7 aile göç etmektedir. Bunun yanı sıra günlük veya haftalık dinlenme amacıyla gelen aileler de vardır. Göç edenler de son yirmi yıldan beri yaylaya eşya taşımamaktadır.
Kadılar Aladağı’nda “Dede” diye anılan bir yer vardır. Burada yatır benzeri bir mezar bulunmaktadır. Buradan ağaç kesmenin iyi olmadığı söylenmektedir. Dolayısıyla buralarda kesim yapılmaz.
Kadılar Aladağı’nda girişte Nuhören ve Peynirlik mevkileri yer alır. Kuzeyde Körük Boğazı, Maşa Dalağı, Yurt Kayası vardır. Güneyde mezarı olan bir “Dede” vardır. Burada kale bulunmaktadır. Batıya doğu Başören, Ciğil Bugar (Pınar), Karpuz Çatlatan ve Kıbrıscık ilçesi sınırında yüksek bir kayalık olan Saclık bulunmaktadır.
Kadılar Aladağı’nın içerisinden, baharda suyu çoğalan bir akarsu geçmektedir. Bunların isimleri yoktur. Bu yaylada tarihi değeri olmayan ev temelleri vardır.

Kadılar Aladağı sakinlerinden Kadılarlılar, nisan ayının sonlarına doğru ilk önce Aşağı Yayla dedikleri Karapınar Yaylası’na göçerlermiş. Bir iki ay sonra ise Kadılar Aladağı’na giderlermiş. Burada amaç hayvancılık olduğundan göçler kendisine taze otlak arayan hayvanlar içinmiş. Zaten eskiden hayvanı olmayanlar da yaylaya göç etmezlermiş.
Yaylaya göç edilince özellikle gençler gıcırga yapar ve yayla müddetince bu gıcırgayla eğlenirmiş. Gıcırgalar yaylaya göçten bir iki gün sonra yapılırmış. Büyükler gidip bir çam ağacı keser. Bu ağacı bir güzel soyduktan sonra büyük bir burguyla ortadan delerlermiş. Bir başka ağacın da ortasını delerlermiş. Bazen yöre halkının salıngaç dediği salıncaklar kurulurmuş. Bu tür eğlenceler anlatıldığına göre kalabalıktan dolayı çok keyifli olurmuş.
Alağadağ’a göçmek özellikle eskiden çok zormuş. Fakat Karapınar Yaylası ise yakın olduğundan ona rahatlıkla göçülürmüş. Bir de Karapınar Yaylası’na hemen her zaman giden bir vasıta bulmak da mümkünmüş eskiden. Tabii Aladağ’a göçmek için insanın hâli vakti yerinde olmalıdır. Bu sebepten “Kadılar’ın Aşağı Yaylası (Karapınar) fakir yaylası, Yukarı Yaylası (Aladağ) zengin yaylası!” denirmiş.
Yasin ŞEN
Dörtdivan


 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı