21.05.2024 00:21:50
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
17 Haziran 2021 Perşembe

GEREDELİ HACI HALİL EFENDİ'NİN TORUNU ŞEYH HAFIZ HALİL EFENDİ (v.1904)

GEREDELİ HACI HALİL EFENDİ’NİN TORUNU
ŞEYH HAFIZ HALİL EFENDİ (v.1904)
Şeyh Hafız Halil Efendi, Geredeli Aziz’in torunudur ve Şeyh Mesud Efendi’nin oğludur. Kendileri Seviller Mahallesi’nde 1850 yılında doğmuştur. İlk tahsilini mahalle mektebinde yapmıştır. Daha sonra tahsil için İstanbul’a gitmiştir. Nevrekoplu Ahmed Rıfat Efendi’den hilafet almıştır. Hilâfet aldıktan sonra babasından ve amcalarından intikal eden irşat makamına geçmiş ve Gerede’de bir müddet irşat vazifesiyle meşgul olmuştur. Hafız Halil Efendi 1904 senesinde Gerede’de vefat etmiştir. (Geredeli Mustafa Rûmî Şabânî, s. 4.; Ali Rıza Ünlü, Tarih Boyunca Gerede, İstanbul 2000, s. 171).
Kendisinin ehl-i kurradan olduğu bazı kaynaklarda kaydedilmektedir. Mezarı Aşağı Tekke’de bulunan türbede, girişte ve sol tarafta bulunmaktadır.
Gerede müftüsü Ali Rıza Ünlü, kendisini şöyle tarif etmektedir: “… merhum; çok ahlaklı, mütevazı; âlim ve hâfız-ı Kurra bir değeri yüce kişi idi.” (Ali Rıza Ünlü, Tarih Boyunca Gerede, İstanbul 2000, s. 171).
Yine Ünlü, kitabında onun şair olduğunu, fakat şiirlerini elde edemediğini kaydetmektedir. Şu iki mısrayı da örnek olarak kaydetmektedir:
Tas-ı hammâma benzer şu dehrin işi
Dâimâ nâ-pâk elinden nâ-pâke gider
(Ali Rıza Ünlü, a. g. e., s. 171)
Eşi Efife Hanım’ın mezarı ise tekkenin haziresinde, türbenin sağ bitişiğinde yer almaktadır. Hafız Halil Efendi’nin eşi Efife Hanım’ın ömrünün sonlarında bir hastalığa yakalandığı ve bu hastalıktan ötürü su içemediği nakledilmektedir. Efife Hanım bu durumdan çok mustarip olmuştur. Bu nedenle yağmur yağdığında üzerine su akması için türbenin saçaklarının altına defnedilmeyi vasiyet etmiştir. Efife Hanım’ın bu vasiyeti vefatından sonra yerine getirilmiştir.
Sâdık Vicdânî, hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Hafız Halil Efendi’yle görüştüğünü söylemekte ve onun hakkında şunları kaydetmektedir: “1300 h. senesinde Gerede’de türbesini ziyaret şerefine erdiğimde bu zâtın (Geredeli Aziz) torunu ve adaşı Şeyh Halil Efendi, saygıdeğer dedesinin yerinde şeyhlik ediyordu.” (Sâdık Vicdânî, Tarikatler ve Silsileleri (Tomâr-ı Turûk-ı ‘Aliyye), Yay. Haz.: İrfan Gündüz, Enderun Kitabevi, İstanbul 1995, s. 219).
Kendisinin hıfzını ikmâl ettiği, dolayısıyla tahsil gördüğü anlaşılmaktadır.
Türbenin haziresinde Şeyh Ahmed Efendi’ye ait bir kabir bulunmaktadır. Bu zat da Geredeli Aziz’in torununun oğludur. (Geredeli Mustafa Rûmî Şabânî, s. 4).
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni



 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı