5.05.2024 15:50:57
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Yüz Felcine Dikkat.!

AİBÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Köybaşı Şanal kış mevsiminde yüz felcinin çok sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Yüz felci ne kadar erken tanınıp ne kadar erken tedaviye başlanırsa kalıcılığı o kadar azalır” diye konuştu.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK04 Ocak  2017 Çarşamba - 11:50
KIŞ MEVSİMİNDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR…
Özellikle kış mevsiminin çok soğuk günlerinde sık karşılaşılan bir hastalık olan yüz felcine karşı uyarıda bulunan AİBÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Köybaşı Şanal; yüzde uyuşma, yüzün bir tarafında hissizlik, gözü kapatamama, kaşı kaldıramama veya ağzın yan tarafa doğru çekilmesi durumlarında derhal bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti.
YÜZ FELCİ NEDEN OLUYOR ?
Yüz felcinin özellikle kış mevsiminde çok sık karşılaşılan bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şanal; bunun nedeninin grip, kulak enfeksiyonları gibi viral enfeksiyonlar olduğunu belirtti. Şanal, “Özellikle kış mevsiminde. Her ne kadar soğuğa maruz kalmakla yüz felci arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir bağlantı olmasa da kış aylarında biraz daha fazla yüz felci görüyoruz. Bununda sebebi neye bağlanıyor? Kış mevsiminde çok fazla viral enfeksiyonlar oluşuyor. Nezle, grip, kulak enfeksiyonları gibi viral enfeksiyonların çok yoğun yaşandığı dönemlerde bununla ilişkili olarak yüz felci de daha sıklıkla görülüyor” dedi.
TEK NEDENİ AŞIRI SOĞUK DEĞİL
Yüz felcinin soğukla direk bağlantısı olmadığını söyleyen Şanal, soğuğun yüz felcini tetikleyen bir etken olduğuna değindi. Şanal “Mesela otobüs durağında bekliyorsunuz bu size yüz felci olarak gerimi döner? Hayır. Öyle bir ilişki yok. Ama kalabalık ortamlarda, soğuğa girip çıkmada soğuğa maruziyetlerde özellikle viral enfeksiyonların çok yoğun yaşanabileceği dönemlerde evet yüz felci gelişme riski biraz daha fazla” diye konuştu.
Yüz felci olduğunuzu nasıl anlarsınız? Şanal belirtileri şöyle anlattı:
YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ
“Bunu nasıl anlarsınız ? Yüzünüzde bir uyuşma, yüzünüzün bir tarafında gözünüzü kapatamamak, kaşınızı kaldıramama veya ağzınızın karşı tarafa doğru çekilmesi gibi hissedersiniz. Böyle olduğu zaman fark eder etmez ilk yapılması gereken şey hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve bir kulak boğaz muayenesinden geçmektir”
ERKEN TEŞHİS, KALICI TEDAVİ
Ne kadar erken tanı konulursa yüz felcinin kalıcılığının da o derece azalacağını söyleyen Şanal; özellikle hamilelerin, şeker hastalarının ve troid hastalığı bulunanların yüz felci geçirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Şanal, “Yüz felci ne kadar erken tanınıp ne kadar erken tedaviye başlanırsa kalıcılığı o kadar azalır. Yüzde 60-70 oranında ilk birkaç ay içerisinde hiçbir yüzde hasar kalmadan iyileşebilir. Yüzde 90-95 oranında da bir sene içerisinde de hafif bir sekel dediğimiz ancak sorgular şekilde baktığınızda fark edebileceğiniz bir iz kalabilir. Bu çok nadirdir. Genellikle hiçbir iz bırakmadan birkaç hafta ve ay içerisinde tamamen iyileşebilir. Soğuk havalarda özellikle hamilelerin, şeker hastalarının, troid hastalığı bulunanların yüz felci geçirme riski daha yüksek olduğu için bu konuda daha duyarlı biraz daha dikkatli olmaları gerekir” diye konuştu.
SOĞUĞA MARUZ KALMAYIN
Yüz felci olmamak için özellikle havalandırılmamış ortamlarda bulunmamak gerektiğinin altını çizen Şanal, soğuğa maruz kalmamanın da yüz felci olma riskini azaltacağını ifade etti. Şanal, “En önemli şey havalandırılmamış kapalı ortamlarda durmamak. Bu da viral enfeksiyon riskini arttırdığı için önermeyiz. Mutlaka odaların havalandırılması gerekir. Soğuk bilimsel bir kanıtı olmasa da soğuğa maruziyeti minimuma indirmek riskleri azaltabilir. Gribal enfeksiyonların riskini azaltacağı için” dedi.
Haber: Arzu SARI – koroglugazetesi.com



 

YAZARLAR

Tamamı