BOLU’NUN HAYALİ HIZLI TREN VE HAVAALANI
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, Bolu’nun demiryolu hattına ihtiyacı olduğunu belirterek, “Hem havaalanı hem hızlı treni hak ediyor. Bolu sadece kara yoluna mahkûm edilmemeli” dedi.
Dünya WEB TV’de yayımlanan programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TSO Bolu Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, Bolu’nun ulaşımı noktasında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bolu için eskiden bir demiryolu hattı projesi çizildiğini belirten Ateş, “Tarihten bahsettim, Karadere sularının olduğu bölge… Orada ilk orman işletmesi yapılmış. Orman işletmesinin olduğu bölgeden, ‘Nakliyeyi nasıl yapalım’ demişler. ‘Buraya demir yolu ile ulaşım sağlayalım, ucuza getirelim.’ Yani kasaları Ege’ye götürebilmek için demiryolu ile birbirine bağlamak. O dönemde bir çalışma yapılmış gerçekten bir noktaya gelmiş” dedi.
Bolu’nun demiryolu kullanmak için gerekli potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Ateş, “Biz de sürekli bu demiryolunu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Hızlı treni de aynı zamanda. Eğer turizm ise hızlı tren bizim için geçerli ama sanayi ise normal taşıma trenlerinin önemli olduğunu biliyoruz. Yap-işlet-devret modeli özellikle konuşuluyor. Demir yoluna hızlı trende böyle bir sistemi gerçekleştirirsek, Bolu potansiyel mi değil mi? Biz böyle bir çalışmayı yaptık. Öncelikle 33 bin nüfuslu öğrenci var demiştik, bunları nerede yaşadığını araştırdık. Yaklaşık her sene yapıyorum, yüzde 51 ile 52 arasında İstanbul ile Ankara’da oturuyor bu arkadaşlar. Yani 35 binin yarısından fazlası İstanbul ve Ankara’da. Dolayısıyla bunlar hızlı treninin potansiyel müşterisi. Yani yap-işlet-devret modeline benim desteklerim var” ifadelerini kullandı.
“JAPONYA’DA 5 DAKİKA DA BİR HIZLI TREN GEÇİYOR”
Bolu ve Düzce için kurulabilecek hızlı tren hattı için Japonya örneğini veren Ateş, “Düzce de aynı şekilde sıkıntılı. Düzce ve Bolu aynı hinterlantta. İstanbul ve Ankara’yı burada hızlı trenle bağlamak lazım. Bir dönem Ulaştırma Bakanlığına gittiğimizde dediler ki ‘Hızlı trenin uçakla yarışması lazım. Her noktada duramaz.’ İlk başta bizi ikna etmişlerdi ama sonra projelerde şöyle gördük ki hızlı trenin frekansları var. Japonya’ya gittiğimiz zaman 5 dakika da bir hızlı tren geçiyor. O frekansı belirlemek lazım. Mesela saat 7’de tren Kocaeli’nde dursun. 8’deki tren Bolu’da dursun. Bu frekansta bir noktayı belirlediğimiz zaman Bolu’da inecek ve binecek insanlar belli bir frekansı belirlemiş ve çok noktada durmamış olur. Frekans sorunu arttırarak bu sorunu çömüş olduk. Düzce ve Bolu’nun hakikaten hareketli bir nüfusu var. Dolayısıyla hızlı tren yakışıyor” diye konuştu.
“BAZI DÜZELTMELERLE ÖZELE AÇILABİLİR”
Askeriyenin havalimanı için de konuşan Ateş, “Bolu’nun tam göbeğinde olan bir askeri havalimanımız var. Hep bunu konuşuyoruz. Özel ve sivile açılsın diye. Yaklaşık 4 kilometrelik bir pist uzunluğu var. Bazı düzeltmelerle özele açılabilir ama askeriyenin tam ortasında dolayısıyla askeriyenin de emniyetli olup buna izin erebilme imkânı olması lazım. Sürekli gündemde tutturuyoruz. Şartlar oluşursa orada özel havalimanı açılabilir” kelimelerini kullandı.
“YÜKSEK ÜCRET ÖDEYECEĞİNE, BOLU’DA İDAME ETSİN”
Bolu’nun, özel sektör için İstanbul ve Ankara’ya alternatif olabileceğine işaret eden Ateş, “İstanbul ve Ankara’da büyük havalimanlarının hangarları var ve bu hangarların fiyatları da hakikaten yüksek. Dedik ki, ‘Biz burada hangarlar yapalım.’ İnsanlar bir yere uçacağı zaman, özel jetleri olan şimdi hakikaten çok fazlalaştı, orada çok yüksek ücret ödeyeceğine, Bolu’da idame etsin. Telefon edip, ‘1 saat sonra uçağımız hazır olsun’ dediği zaman burada havalanır, piste iniş yapar, oradan kalkar düşüncesiyle böyle bir çalışma da başlattık” şeklinde konuştu.
“BOLU BUNLARI HAK EDİYOR”
Bolu’nun yatırımları hak ettiğine dikkat çeken Ateş, şu şekilde konuştu:
“Tabi bunların hep sürdürülebilir olması lazım. Hep destekleyerek gitmek lazım. Karar vericilerin de buna ikna olması lazım. Biz hep ikna etme tarafıyız, ikna olma tarafını bir türlü ikna edemedik. Ama muhtemelen bir gün ikna olacaklar ve Bolu bunları hak ediyor. Hem havaalanı hem hızlı treni hak ediyor. Havaalanı için bilmiyorum ama tren, demiryolu şart. Bolu sadece kara yoluna mahkûm edilmemeli. O kadar güzel bir il ki geleceği o kadar parlak bir il ki…”
Haber: Oğuzhan EKE / koroglugazetesi.com