21.05.2024 00:13:49
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
18 Şubat 2023 Cumartesi

SORKUN ALADAĞI (YUKARI YAYLA) (SORKUN KÖYÜ)

Dörtdivan Yaylaları - 42
SORKUN ALADAĞI
(YUKARI YAYLA) (SORKUN KÖYÜ)

Dörtdivan’ın en güzel yaylalarından birisi Sorkun Aladağı Yaylası’dır. Bu yayla Sorkun köyüne 30 km, Dörtdivan’a ise 32 km uzaklıktadır. Yayla, muhtemelen Dörtdivan’ın en yüksek yaylası durumundadır.
Yaylada en son geçen yıl hayvancılıkla iştigal eden kişinin bu işi bırakmasıyla yayla metruk bir hâle dönmüştür. Dolayısıyla Sorkun Aladağı’na şimdilerde göç olmamaktadır
Yayladaki evler, geleneksel yayla evleridir. Yeni yapılaşma yoktur.
Sorkun Aladağı Dörtdivan’ın Kıbrıscık sınırında bulunmaktadır. Nitekim bu yaylanın hemen ilerisinde bir Kıbrıscık yaylası yer almaktadır. Bu yaylanın adı da Yazıca Yaylası’dır. Sorkun Aladağı Yaylası’nın suları doğal kaynak sularıdır. Yaylanın etrafı çayırlıktır. Halk deyişiyle buralar kırtıldır.
Sorkun Aladağı’nda hem görünümü hem de isimleriyle dikkat çeken kayalık alanlar bulunur. Yaylaya giderken geçilen virajda Kedi Kayası denen bir kaya vardır. Yine burada İnek Kayası ve Öküz Kayası adında iki kayalık daha vardır. Öküz Kayası, Sorkun Aladağı’nın ve karşıdaki Yazıca Yaylası’nın net bir şekilde izlenebildiği yüksek bir kayalıktır. Hemen yaylanın üst tarafındadır. Kıbrıscık’ın Yazıca Yaylası ile Sorkun Aladağı arasında Gelin Kayası denen bir kaya daha bulunur. Kırmızı renkte bir taca benzer bir taşa sahip olduğundan kaya bu adla bilinmiştir. Yine bu yaylanın yakınlarında Mezarlık diye anılan bir yer bulunmaktadır. Bu ilgi çekici isim yaylada bir zamanlar yerleşim alanı olduğunu düşündürmektedir.
Yayla yaz aylarında özellikle ziyaret edilmektedir. Fakat artık burada hayvancılık yapan yoktur. Beş altı sene öncesine kadar yaylaya hayvancılık maksadıyla düzenli göçler olurken artık buraya bu maksatla gelen yoktur.
Sorkun Aladağı, kadim yayla yaşantısını hissettiren doğal havası, hemen alt yanında uzanan ormanları, geniş çayırlık alanları, geleneksel mimarideki eski yayla evleri ve kayalıklarıyla dikkat çeken bir yayladır. Yaylanın doğal görünümü oldukça güzeldir. Dörtdivan’ın en iyi korunan yaylalarından birisi Sorkun Aladağı’dır.
Yasin ŞEN




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı