20.05.2024 17:52:18
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
24 Ekim 2022 Pazartesi

SORKUN ALADAĞI

SORKUN ALADAĞI
Yaylalara, dağlara doğru yürüyünce insan derin bir duygu ve düşünce âlemine dalıyor. Tabiatın engin dinginliği içinde, sessiz, sakin, tamamen içimize gömülmüş olarak bambaşka âleme uyanırız buralarda.
Özellikle yaylalara gidince bende böyle olur. Bu duyguları Sorkun Aladağı Yaylası'na gittiğim vakit biraz daha derinden duydum diyebilirim. Aynı köyün o güzelim Bıçkı Yaylası'ndan yukarıya dik ve dar bir yoldan çıkınca sizi küçük bir şelale karşılar. Sonra Sorkunluların Kedi Kayası dedikleri kayadan sağa dönünce yavaş yavaş başka bir âleme adım attığınızı duyarsınız. Bıçkı Yaylası'nda etrafınızı kuşatan ağaçlar, ormanlar ve şırıl şırıl akan su buradan sonra yerini engin bir sessizliğe ve dinginliğe bırakır.
Yakınlaştıkça yayla evleri görülür. Bunlar metruk ve artık kimselerin uğramadığı yerler hâline gelmiştir. Yaylanın arkasında kocaman ve Öküz Kayası denen kayalıklar vardır. Oldukça yüksek bu kayalıklardan yaylayı ve etrafını bütün berraklığıyla izleyebilirsiniz. Karşıda uzanan Kıbrıscık'a ait Yazıca Yaylası da uzaktan size bir merhaba der.

Bir bahar deminde gitmişseniz buraya çiçeklerin ve rüzgârla beraber salınan taze otların kokusunu duyarsınız. Yaylanın hemen aşağısında Aladağlar boyunca akan ve birçok dereyle beslenen akarsuyun kaynağına bakarsınız. Burada her şey taze, yeni ve dinçtir. Siz de içten içe öyle olmaya başlarsınız.
Yaylada bir insan varsa orada hatıralar ölmez. Ölmeyen hatıraları bütün kalbinizde hissedersiniz. Kelimelere dökülemeyen yüzlerce yıllık hatıralar bize çok derinden bir merhaba der. Yanından geçtiğiniz bir yayla evi nice güzelliklere, ümitlere, hatıralara, hüzünlere sahiplik etmiştir de siz bunu içten duyarsınız. Yaylaya gelen, orada yaylayan yoktur ve bunca güzellik bir bakış, bir nefes gibi gönlünüze dâhil olur ve oradaki müstesna yerini alır. Yalnızlığın, özlemin yurdu bu yaylalar sizi çağırır. Karşı konulmaz bir davet olur yaylada her duyduğunuz his.

Sorkun Aladağı bir vakit durabildiğim, ancak gönlümde müstesna yer edinen o güzelim yayla, gökyüzünü kaplayan bulutlar arasında yemyeşil bir zümrüt gibi parıldar. Rüzgârın, çimenin, tertemiz suların, bulutlu ve mavi gökyüzünün bu kadar berrak, böylesine temiz, samimî ve davetkâr olduğu bir başka yer var mı, bilmiyorum. Yeryüzüyle gökyüzü arasında hemen bir geçit gibi uzanan bu yayla hem yerin hem de göğün nimetlerini kendinde bir araya getirmiştir.
Doğrusunu söylemem gerekirse Sorkun Aladağı'nın sanki orada hiçbir şey yaşanmamış gibi terk edilmiş olması yüreğimi burktu ve bana bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündürdü. Karşıda uzanan Kıbrısçık yaylası ve diğer bütün yaylalar farklı değildi ki!
Sorkun Aladağı ve diğer yaylalarımız unutulmasın. Hatırlansın ve sevilsin. Bazen bir vesileyle anılsın. Çocuklarımız onları bilsin. Yaylalara şiirler yazılsın. Yaşlılar bize yaylaları anlatsın. Hep birlikte coşku ve sevgi içinde yaylalara gidelim ve biraz olsun hayatın o saf ve temiz hâlini birlikte duyalım.
Yasin ŞEN
Dörtdivan



 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı