20.05.2024 21:52:03
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
12 Ocak 2023 Perşembe

SÖĞÜTLÜ YAYLASI (ADAKINIK MAHALLESİ)

Dörtdivan Yaylaları - 29
SÖĞÜTLÜ YAYLASI
(ADAKINIK MAHALLESİ)

Adakınık Mahallesi’nin Söğütlü Yaylası, gerçekten de söğütleriyle dikkat çeken bir yerdir ve yanından geçen akarsuyun yanlarındaki söğütler yaylaya adını vermiş durumdadır. Yaylada eski yayla evleri hâlâ dikkat çekmektedir. Bu yaylada da kısmen hayvancılığa devam edildiği görülmektedir. Yaylanın bilinen mevkilerinden birisi Kekikli’dir.

Söğütlü Yaylası’yla ilgili Dörtdivanlı rahmetli şair
Servet Yüksel bize şu bilgileri vermişti:

“Bizim Söğütlü yaylamızın bir mevkisinin adı Kekikli’dir. (Mahallli ağızda 'Keküklü' derler). Hakikaten her taraf kekik kokar, rayihası pek hoştur. Ben fırsat buldukça topluyorum, çayı da fevkalade güzel. Avrupa'da bitki çaylarının en pahalılarından biridir. Maalesef bizim halkımız pek işin bu tarafıyla ilgilenmiyor. Kekik kayaların dibinde çıkar ve üstüne doğru büyür, Bu bakımdan çamur falan olmaz, tertemiz toplanabilir. Haziran sonuna doğru çiçek açar, tohumlanır. Bir de rahmetli dedem bizim Seyricek yaylasında (yani Aladağ 'da) olan fesleğeni çok severdi. Enfes bir kokusu olan bu çiçek özellikle yüksek yerlerde biter. Çobanlar gördükleri zaman mutlaka bir kaç dal koparıp yakalarına, şapkalarına hatta kulaklarına takarlardı. Dedem bu çiçeği (bu arada mahalli ağızda 'peslehan denir) Mushaf’ın yaprakları arasına koyar, hatta evin bir köşesine güzel koksun diye bağlayıp asardı. Yeni nesillerden bu çiçeği muhtemelen bilen yoktur. Ben Aladağ’a gittiğim zaman mutlaka arar bulur, o bayıltan kokusunu içime çekerek şükrederim. Solana kadar yakamda gezdiririm.”
Ali Rıza Ünlü, Dörtdivan’da bundan yaklaşık yüzyıl önce yaptığı incelemelerde bazı şehir harabelerinden söz eder. Bunların bazı o gün bile müşahede edilebilmektedir. Yine yazar Adakınık, Aladağ ve Dikmen taraflarındaki şehir harabelerinden ve bunlardan birinde rastladığı “on iki yavrulu tavuk figürü”nden şöyle söz etmektedir:
“Adakınık köyünün yaylası civarında, Aladağ’da ‘Dekman=Dikmen’ denilen mevkide oldukça büyük ve geniş bir şehir harabesi mevcud olup çıkarılan büyük ve yontma taşlara bakılırsa büyük ve mühim bir şehir olduğunda şüphe yoktur. Bir köylünün rivayetine göre yine Aladağ’da büyük ve sabit bir kaya üzerinde musanna bir tavuk ve on iki yavrusu resmedilmiş, elyevm mevcud imiş.” (Ali Rıza Ünlü, Tarih Boyunca Gerede, Osmanlıcadan Akt: Ömer Cevahircioğlu, İstanbul 2000, s. 83.)
Yasin ŞEN 




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı