14.05.2024 09:04:43
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
15 Ekim 2020 Perşembe

ŞIH ŞEHRİBAN

ŞIH ŞEHRİBAN
Ümmî Kemâl hazretlerine yaklaşık 10 km mesafede, Dörtdivan’a bağlı Çalköy’de “Şıh Şehriban Türbesi” diye bilinen bir türbe bulunmaktadır. Bu türbe yakın zamanlara kadar yörede ayrıca “Çalköy’deki türbe” olarak kabul edilmekteydi.
Şıh Şehriban’ın Ümmî Kemâl’in ablası olması dışında ne yazık ki, herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Bir de Ümmî Kemâl’in buraya Horasan’dan geldiği düşünülecek olunursa ablasının, onun maiyetiyle beraber buralara gelip yerleştiği tahmin edilebilir.
Ümmî Kemâl’in ablası olduğuna göre onun 15. Yüzyıl’da yaşadığını kabul edebiliriz. Ve yine Ümmî Kemâl’in “Seyyid” diye anılmasından yola çıkarak kendisine “Seyyide” diyen kaynaklara hak vermek gerekecek. Yalnız bu ifadeleri ihtiyatla kaydettiğimizi belirtelim. İsminin önündeki “Şıh” ünvanı ise onun en azından civarda kutsal bir kişi olarak kabul edildiğini ve kendisinin burada yaşayan insanlara mânevî önderlik yaptığını düşündürmektedir. Bir de türbesi Çalköy’de bulunduğuna göre buraya evlenmiş olabileceği tahmin edilebilir.
Şıh Şehribân ve Ümmî Kemâl hazretleriyle bugün türbesi Dörtdivan’ın Sayık ve Sorkun köyleri arasında kalan bir tepede bulunan Himmet Dede’nin kardeş oldukları ve onların yılın belli zamanlarında buluştukları halk arasında anlatılan rivâyetlerdendir. Halk onların yürüdükleri yolların karlar kalktığında yemyeşil olarak ortaya çıktığına inanmaktadır. Himmet Dede’nin, türbede 17. Yüzyıl’da yaşadığı kayıtlıdır. Onun Şıh Şehriban ve Ümmî Kemal’le olan münasebeti inanışa göre kardeş oldukları yönündedir.
Şıh Şehriban, Dörtdivan ve Köylerinde Şehriban Nine ve Şıh Şehribânî olarak da bilinmektedir. Türbe ziyarete açıktır. Bu türbenin üzerinde Selçuklu işareti olduğu ifade edilmektedir. Ancak biz araştırmalarımızda böyle bir işarete rastlayamadık. Uzak yerlerden ziyarete vatandaşların geldiği, adak adandığı, hatta türbeye çocuk dahi bırakıldığı söylenir.
Ziyaretçiler özellikle yaz aylarında gelmektedir. Şıh Şehriban bugün Dörtdivan için önde gelen bir kıymettir. Bunun Dörtdivanlılar da farkındadır. Nitekim türbesi bugün mamur ve ziyarete açıktır.
Şıh Şehriban, Dörtdivanlı Şair Servet Yüksel’in bir şiirine şöyle konu olmuştur:
Himmet Dede Sayık'ta, Çalköy'de Şıh Şehriban
Ahde vefa görmedi, hep kimsesiz, gariban
Tarhana şifa olsun, somunu umuda ban
Tabiblerde bulunmaz dermanı Dörtdivan'ın
Şıh Şehriban Türbesi özellikle çocukları olmayan veya çocukları yerinde durmayan ailelerin uğrak yeridir. Her yıl temmuz ayının ilk haftası Ümmî Kemâl’i anma etkinlikleri düzenlenir. İşte bu sıralar Şıh Şehribân hazretleri de ziyaretçi akınına uğrar.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı