10.05.2024 05:34:01
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
30 Nisan 2023 Pazar

SERVET YÜKSEL'İN ŞİİRİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

SERVET YÜKSEL'İN ŞİİRİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
Yasin ŞEN
Servet Yüksel, günümüzde hece geleneğini sürdüren güçlü bir şairdi. Şiirlerini hece ölçüsüyle yazmış, kafiye ve redif gibi hususlarda titiz davranmıştır. Hecede başarıyı yakalamak güç bir meseledir. Fakat Yüksel’in şiirlerinde gelenek hem muhteva hem de şekil açısından gücünü hissettirir.

Servet Yüksel rahmetli yazdığı şiirlerle hecede günümüzde de başarılı olunabileceğini bize göstermiştir. Bazı şiirlerinin ödül alması, bir kısmının bestelenmesi ve manzumelerinin sevilerek okunması onun başarılı bir şair olduğunu göstermektedir.

Hemen her şairin şiirinde ana tema olan aşk, Servet Yüksel’in şiirlerinde de kendine geniş yer bulur. Aşk onun şiirlerinde kendisine muhatap arayan bir kavram değil mücerred bir duygu olarak karşımıza çıkar. Öyle ki, Yüksel’in şiirlerini okurken aşka muhatap bir sevgiliden ziyade hatırımıza bu duygunun kendisi gelir. Aşk, âlemin ruhu, özüdür. Aşk kamışı söyleten kuvvet, sükûtu dinleten sır, bülbülleri ağlatan bir mânâdır. Bu aşk dâimî olarak şairin özünde yer edinen ve ona bu dünyayı bir gurbet olarak gösteren duygudur. Bu aşk ona bu dünyada gurbet içinde gurbeti yaşatmıştır.

Servet Yüksel’in şiirlerinde en çok öne çıkan tema gurbettir. Ona “Gurbetin Şairi” dememize imkân verecek kadar bu kavram manzumelerinde öne çıkar. On dört yaşında gurbete giden ve kırk yıldan fazla gurbetin acı zehrini yudumlayan bir şairdir Servet Yüksel. Gurbeti bu kadar içten, derinden işleyen Türk Edebiyatında çok az şair vardır. Halbuki bizim şiirimiz, mûsikîmiz, türkülerimiz en derin anlamlarıyla beraber gurbeti ele alır. İşte Servet Yüksel rahmetli, bu gurbeti çok derinden duymuş ve onu şiirlerinde güçlü bir şekilde ifade edebilmiştir.

Servet Yüksel’in bence bir diğer önemli yanı Bolu’nun ve özellikle de Dörtdivan’ın şiir mirasının zirvesinde bulunmasıdır. Dörtdivan, asırların içinden süzüle süzüle gelen şiir kültürüyle dikkat çeken bir yerdir. Elbette burada Servet Yüksel’den daha önce de şairler yetişmişti. Fakat Yüksel, bu şiir mirasını özümsemiş, bunu Dörtdivan’ın doğal güzellikleri yanında gurbette yaşamanın gönlüne yüklediği derin duygularla da bezemesini bilmiştir. Bu açıdan Servet Yüksel’in şiirini anlamak ve bunlardan zevk almak isteyenlerin Bolu’nun ve Dörtdivan’ın doğal, tarihî ve kültürel güzelliklerine aşina olması beklenir.

Servet Yüksel’in şiirlerinde hissedilen hâkim duygular samimiyet, muhabbet ve heyecandır. Bu şiirlerin coşkuyla kaleme alındığını hem şairin şiirlerinden hem de Servet Yüksel’in konuşmalarımızdaki beyanlarından yola çıkarak söyleyebilirim. Kendisine çoğu zaman âniden gelen, fakat üzerinde çalışılmış intibaı da uyandıran şiirleriyle Servet Yüksel bana göre bir şiir işçiliği de yapmıştır.

O, gurbette bu toprağın, Anadolu’nun sesi olmayı başarabilmiş bir şairdir. Ona “Gurbetin Şairi” dememizin sebebi hem bu dünya gurbetini de hem de doğup büyüdüğü topraklardan yıllar yılı uzak kalmanın verdiği ıstırabı manzumelerinde duygulu bir şekilde ele almasından ötürüdür. Öyle ki, Servet Yüksel’in hemen her şiirinde onun yaşadığı gurbet hâlini ve duyguları hissetmemek mümkün değildir.

Servet Yüksel’in şiirlerinde millî ve mânevî değerlerimiz de öne çıkar. Şehitlerimiz, bayramlarımız, dinî değerlerimiz, bayrağımız başta olmak üzere millî kıymetlerimiz onun şiirlerinde en güzel ifadelerle yerini alır.

Dinî, millî, edebî ve tasavvufî şahsiyetler de Servet Yüksel’in şiirlerinde kendine geniş ölçüde yer bulur. Yunus Emre, Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed, Ümmî Kemal, Köroğlu, Âşık Dertli, Figânî burada akla ilk gelenlerdir. Burada ismi anılan veya anılmayan şahsiyetler birer mevzudan öte olarak Servet Yüksel’in şiirlerinde önemli bir temsil olarak karşımıza çıkmaktadır. Mesela şairin şiirlerinde Köroğlu Oğuz boylarının özgür ruhunu temsil eden biri olarak okunmalıdır.

Bunlar yanında Servet Yüksel’in şiirlerinde Anadolu birçok özelliği ve güzelliği ile öne çıkar. Anadolu’nun garibanlığı, evlatlarını gurbet ellere yollaması, çilesi şairin en çok ele aldığı mevzular arasındadır. Onun Anadolu’ya söylenmiş mısralarında insan artık bu toprakların gurbete yolladığı evlatlarını geri çağırma vaktinin geldiğini hisseder. Bu duygu, onun şiirlerinde çok derinden duyulan bir özlemin ifadesidir.

Servet Yüksel’in şiirlerinde görülen bir diğer önemli mevzu Bolu’nun tabiat güzellikleridir. Gerçekten de Bolu her köşesinde görülen ve beliren güzellikleriyle şairlerin ilham kaynağı olmayı başarmıştır. Bu, asırlardan beri böyledir. Yüksel de Bolu’nun bu güzelliğinin farkında olan güçlü bir şair olarak memleketinin bu özelliğini mısralarında zaman zaman söz konusu etmiştir. Köyler, yaylalar, akarsular, göller onun manzumelerinde zaman zaman ele alınır.

Sonuç olarak Servet Yüksel’in, Dörtdivan’ın ve Bolu’nun değerlerini işleyen bir şair olduğunu söylemek isteriz. Yüksel, okuruna bir şairden ve yazardan isteneni vermektedir. O, yöresel ve millî değerlerimizi başarılı bir şekilde şiirine taşıyan şairlerdendir. Hemen her şairden beklenen şey, mahallî değerleri evrensel kıymetler hâline getirebilmektir. Servet Yüksel bunu başarmıştır.





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı