13.05.2024 14:06:42
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
18 Temmuz 2023 Salı

RAMAZAN DEDE'YE DÂİR HALK İNANIŞLARI

RAMAZAN DEDE’YE DÂİR HALK İNANIŞLARI

Yasin ŞEN
Bu yazıda Gerede’de Ramazan Dede ve onun bulunduğu mevkiyle ilgili derlemeye çalıştığımız halk inanışlarından söz etmek istiyoruz.
*
Ramazan Dede’nin bulunduğu mevkiden kozalak halk diliyle gıcıme alınsa bile bunların yanmadığı rivayet edilir. Buradaki odunlar ve kozalaklar alınırsa bunların halka uğursuzluk vereceğine inanılır.
*
Ramazan Dede’den alınan toprağın elde çıkan sivillere iyi geldiğine inanılır. (Gerede Anadolu Lisesi, Beden Eğitim Öğretmeni Fevzi Doğancı’nın bize 23 Mayıs 2023 tarihinde Gerede’de beyan ettiği üzere kendisi küçük yaşlarda bu amaçla burayı ziyaret etmiş ve Ramazan Dede’nin mezarından alınan toprak elindeki sivillere iyi gelmiş, birkaç gün içinde de bunları geçirmiştir.)
*
Ramazan Dede’nin Bolu’da bulunan diğer bazı evliyalarla beraber yedilerden olduğu söylenir.
*
1972 senesinde Gerede’ye “Ramazan Dede Şenlikleri” kapsamında sanatçı getirilir ve Esentepe’de şenlik düzenlenir. O gün hava güllük gülistanlık olmasına rağmen öğleden sonra fırtına çıkar ve dolu yağmaya başlar. Piknik için getirilen malzemeler bile havada uçuşmaya başlar. Halk bunu Ramazan Dede’nin bu türden eğlencelere müsaadesi olmadığı şeklinde yorumlar.
*
Ramazan Dede’nin bulunduğu mevki Gerede’de yağmur duasına çıkılan yerlerden birisidir. Bunun da sebebi Ramazan Dede’de yapılan duaların kabul olunacağına dair inanıştır. Bu da zaman içerisinde Ramazan Dede’nin kabrinin Gerede’de ziyaret yeri olarak öne çıkmasıyla açıklanabilir.




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı