20.05.2024 22:09:10
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
4 Şubat 2023 Cumartesi

KURUCAKÖY AŞAĞI YAYLASI (KURUCAKÖY ALADAĞI)

Dörtdivan Yaylaları - 39
KURUCAKÖY AŞAĞI YAYLASI
(KURUCAKÖY ALADAĞI)

Kurucaköy’ün Aşağı Yaylası, Kurucaköy’e 7 km mesafede bulunur. Dörtdivan’a da aşağı yukarı aynı mesafededir. Burada yayla zamanı yaylacılık yapıldığı gibi güz aylarında da güzleme yapılır. Hatta kışlama da yapılmaktadır. Yayla köye 5-6 km mesafededir.
Yaylada Kirazalanı, Uğla Çayırı gibi mevkiler vardır. Yaylanın yakınında ormanlık alan bulunur. Yaylada su sıkıntı vardır. Yaylaya göçen ve burada hayvancılıkla meşgul olan aileler bulunur. Elliye yakın hanenin bulunduğu yaylaya nisan mayıs aylarında sekiz veya on hane göçmektedir. Bir hane de burada güzleme ve kışlama yapmaktadır. Yani sonbahar ve kış mevsimlerini burada geçirmektedir.

Kurucaköy’ün bir de Kurucaköy Aladağı diye bilinen yukarı yaylası vardır. Kurucaköy Aladağı, adından da anlaşılacağı gibi ormanların içinde kurulan bir yayladır. Köye 15 km mesafededir. Dörtdivan’a da yaklaşık olarak aynı mesafededir. Yaylaya günümüzde göç edilmemektedir. Yaylanın içinden bir dere akmaktadır. Kurucaköy Aladağı’nın önemli bir özelliği burada Cuma camisinin olmasıdır. Eskiden buraya diğer yaylalardan namaz için gelinirmiş. Burada Kirazalanı diye bilinen bir mevki yer almaktadır. Su, su kuyularından temin edilir. Burada dikkat çeken bir durum da bir kilise kalıntısının olmasıdır. Bu da Kurucaköy Aladağı’nın bir zamanlar eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda burada eski mezarlar da yer almaktadır. Bu mezarların bazılarında haç işaretleri bulunmaktadır. Burada Ayı Tepesi denen bir mevki yer alır.
Yasin ŞEN




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı