20.05.2024 17:31:27
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
18 Mart 2022 Cuma

KASIĞI YAZMA

DÖRTDİVAN'DA BİR HAYVAN TEDAVİ YÖNTEMİ:
KASIĞI YAZMA
Dörtdivan’ın temel geçim kaynağı asırlar boyunca hayvancılık olmuş. Hem Orta Asya’dan beri gelen yaylak-kışlak kültürü ve yayla göçleri hem de Dörtdivan’ın havası, suyu ve coğrafyası burasının ekonomik faaliyetlerini hayvancılık merkezli şekillendirmiş ve bu durum günümüze de böyle gelmiştir.

Geçim kaynağının hayvancılığa dayalı olması Dörtdivan’da büyükbaş hayvanlar etrafında bazı inanışlar, uygulamalar ve tedavi yöntemleri de geliştirmiştir. Bunlardan birisi “kasığı yazma”dır.

Kaynak kişilerimizden Fahri Kayaalp bize bu hususta ve hayvanlara okuma konusunda şu bilgileri vermiştir:
Kasığı yazma: Genellikle büyükbaş hayvanlarda görülen şiddetli sancı, ani olarak yatıp kalkma ve gerilip sünme şeklinde beliren bir hastalıktır. Tedavisi: Dereden toplanan birkaç taşın üzerine okunarak hayvanın kasık ve göğüs tarafına temas ettirilmesi veya taşlarla o bölgelere yavaşça vurulmasıdır. Günümüzde önemini yitirse de az da olsa varlığını sürdüren hayvana okumak, genel olarak buzağısını ve kuzusunu doğumdan hemen sonra emziremeyen (almayan) hayvanlar için belirli kişilerin icra ettiği veya muska yazdığı bir durum arz eder. Geçmişte teknolojik ve teknik ilerlemelerin az olduğu dönemlerde bunların gözle görülür etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.”

Bu tedavi yöntemleri anlaşıldığı kadarıyla Dörtdivan’da hâlen kullanılmaktadır. Aynı zamanda kasık sancısı olan hayvanlar için “kasığı yazma olmuş” denir.

Kendisiyle yaptığımız başka bir görüşmede Fahri Kayaalp, Dörtdivan-Devecileri’in Sümme Yaylası’da sancıdan duramayan bir hayvanın “kasığı yazma” tedavisiyle iyi edildiğini, bir amcanın gelip dereden aldığı taşların üzerine bir şeyler okuduğunu, bunları hayvanın kasık bölgesine ve göğüs kısmına doğru sürdüğünü ve hayvanın sancısının derhal kesilip ayaklandığını söylemiştir. Anlaşılan o ki, “kasığı yazma” gibi bazı tedavi yöntemleri uzun zamanlar boyunca Dörtdivan’da uygulanmıştır. Temel geçim kaynağı düşünüldüğünde bu tedavi yöntemlerinin benimsenmesi ve geliştirilmesi gayet normaldir.

Burada Dörtdivan kültürüyle ilgili önemli bir husus daha ortaya çıkmaktadır:
Dörtdivan asırlardan beri beslediği kültür mirasını çok zengin bir tecrübeyle harmanlamış bir yerdir. Burada halk bilgeliği, halk tıbbı ve hayvanları çeşitli şekillerde tedavi etme yöntemleri çok zengin olarak karşımıza çıkmaktadır. Önemli olan husus, artık bunların kaybolduğu bilinciyle bu değerlerin tespit edilmesi ve gelecek nesillere yazılı olarak da olsa bunların aktarılmasıdır. Kültür bir ihtiyaçtan ve sosyal şartlardan ötürü ortaya çıktığına göre bu kadim Oğuz yurdunun binlerce yıldan beri koruduğu ve yaşattığı millî ve mânevî tecrübelere sahip çıkılmalıdır. Burada söz konusu ettiğimiz husus bu zengin tecrübelerden sadece birisidir.
Dr. Yasin ŞEN
Dörtdivan



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı