20.05.2024 22:56:04
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
14 Ocak 2023 Cumartesi

KILIÇLAR AŞAĞI YAYLASI

Dörtdivan Yaylaları-30
KILIÇLAR AŞAĞI YAYLASI

Kılıçlar Köyü’nün Aşağı Yaylası köye 5 km’dir. Yayla, köyle sınır olarak birbirine bitişiktir. Burada evler bulunmaktadır. Yayla, Dörtdivan’ın Göbüler Köyü’ne de yakındır. Yaylada gölet bulunmaktadır. Burada ağaçlandırma yapılmıştır.
Bu yaylada Erenler diye anılan bir yer vardır. Hemen yaylanın üzerinde bulunmaktadır. Buradan ağaç kesilmez. Otuz, kırk adet yaşlı çam ağaçları vardır. Kesilirse bunun insana zarar vereceğine inanılır. Bahar aylarında yaylaya göç edilmektedir. Fakat son zamanlarda yaylaya pek de göçen kalmamıştır. Köyün çok göç vermesi yaylacılığın da bitmesini hazırlamıştır.
Yaylanın sınırları şu şekildedir: Yaylanın doğusunda Ayı Tepesi, Çatak, Göktepe, Teko manzırası Büyükbozcaarmut, Küçükbozcaarmut mevkileri bulunur. Güneyde ise Arpalık, Kavaklık, İptilli Kolu, Karaköyböğrü mevkileri vardır. Yaylanın batısında Basaklıkaya, Sulucaöz mevkileri bulunur. Yaylanın kuzeyinde Erenler diye bilinen bir mevki vardır.
Kılıçlar’ın Aşağı Yaylası’nda yakın bir arazide Boccaarmut (Bozarmut) denen bir mevki bulunmaktadır. Buradaki yapı kalıntılarından burada eskiden bir yaşamın olduğu anlaşılmaktadır. Burada, halk arasında “köfün” denen ve rahat şekil verilebilen taşlara oyulmuş mezarlar vardır. Bunlar ince ve keskin taşlarla örtülmüş durumdadır. Tarih öğretmeni Hasan Hüseyin Keskin’in bize verdiği bilgiye göre buradaki kalıntıların, başkenti Ankara’nın Kazan ilçesi olan Galatlardan kalma ihtimali vardır.

Kılçlar Aşağı Yaylası su ihtiyacını yirmi civarında kuyudan ve bir göletten karşılamaktadır.
Kılıçlar Aşağı Yaylası’nın otlakıyesi oldukça geniştir ve buralarda kekik, yavşan, yayvan ardıç, meşe, geven gibi bitki örtüsü bulunmaktadır.
Kılıçlar’ın Deller Yaylası’nın ileri kısmında “Dereyol” diye bilinen derenin devamında ve Sivrigöynük’ün alt kısmında bir yaylası daha vardır. Yine Kılıçlar’ın Aladağ bölgesinde terk edilmiş Kılıçlar Aladağı diye bir yaylası daha bulunmaktadır. Fakat burası günümüzde köye uzak olmasından, suyun ve otlak alanlarının yetersizliğinden göç almamaktadır.
Yasin ŞEN



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı