20.05.2024 21:19:53
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
16 Ocak 2023 Pazartesi

KARAKOZ YAYLASI (CEMALLER KÖYÜ)

Dörtdivan Yaylaları-31
KARAKOZ YAYLASI
(CEMALLER KÖYÜ)

Karakoz Yaylası Cemaller Köyü’nün yaylasıdır. Cemaller Köyü’nün ilk yayladığı yerlerden birisi burasıdır. Halk burada bir müddet kaldıktan sonra Kirazlı Yayla’ya gelir ve burada Cemallerlilerle buluştuktan sonra Çiçekli Yayla’ya ve Hokhok Yaylası’na göçerlermiş.
Bu yaylada suyu yazı kuruyan bir derenin yanında başka bir su kaynağı bulunmamaktadır. Su ihtiyacı önceden bir kuyudan sağlanırmış. 1-15 kadar hâne olan yaylada şimdiler hayvancılıkla meşgul olan tek bir aile vardır. Yaylanın diğer bazı evleri harap durumdadır. Yaylanın girişinde “Karadağ” denilen ormanlık bir mevki vardır.

Karakoz Yaylası’nın hemen üst tarafında bulunan ve ormanlar kaplı olan tepe “Sakarca Tepesi” diye bilinmektedir. Buradaki ormanın tatmamı bu adla bilinir. Yaylanın hemen aşağı kısmında “Harmantepe” denen bir yer vardır.
Karakoz Yaylası’nın yukarısında Dedeler diye bilinen bir mevki bulunur. Burada uzun mezarlar yer almaktadır.
Yaylanın içinden yazı suyu kuruyan Karakoz Deresi geçmektedir.
Cemaller köyünde Karakoz Yaylası için “Karakoz mandıra, Kirazlı Angara!” denirmiş. Bununla yaylanın sapa bir yerde olduğu ve çok tercih edilmediği anlatılmak istenirmiş. Karakoz Yaylası’na Karakapılı Yayla da denirmiş.
Yasin ŞEN



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı