10.05.2024 02:47:36
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
22 Nisan 2023 Cumartesi

GÖRÜNMEYEN DAĞIN ARDI

GÖRÜNMEYEN DAĞIN ARDI
Yasin ŞEN
Görünmeyen dağın ardı güzel olur, dedi bir teyze. Nasıl da derinden sardı beni şu söz. Bir hüzün hâlinde olan insana baştan sona umuda gark olmuş muhteşem bir tablo sunmuyor mu? Masallardan fırlamış da gelmiş gibi... Görünmeyen bir dağın ardındakini görmeyi istiyorsunuz bu sefer. Görünen belli de görünmeyen nasıl acaba, diyorsunuz. Bir heyecan ve umutla görünen dağları aşıp görünmeyen ve ardında müjdeler barındıran dağlara kavuşmayı istiyorsunuz. Orada bulunan her ne var ise onu görmeyi diliyorsunuz. Bir umuda hasret yaşayan kimseler için tarihin derinlerinden gelen bir teselli bunun adı. Evladını mahzun görmek istemeyen o ana sütü gibi helal mübarek Türkçemizin bize bir ikramı. Bir teyzemizin dilinde beliren lisanın gizli sırları.

Adına her ne dersek diyelim tarihin bilinmeyen devirlerinden beslenen dilimizin kendisine sevgiyle ve ilgiyle yöneldiğimizde bizi beslediğini hatta koruduğunu görürürüz burada. Gürül gürül çağlayan bir Yunus Emre Türkçesi, onu okurken, dinlerken neler söylemez bize! Atasözleri bir büyüğümüzün adeta dirilip bizi karşılaşabileceğimiz hâllerden, tehlikelerden, durumlardan haberdar etmesi değil midir.

Öyleyse güzelim Türkçemizin bizi böyle koruduğunu görmek ve hissetmek insana etrafının sevgi ve şefkatle dolu olduğu hissini veriyor. Bir şeylerin bizi koruduğunu düşünüyorum. Dua gibi bir şey bu. Lisanın gücü, onda tecelli eden bir merhamet, bir şefkat... o güzelum teyzemiz "Görünmeyen dağın ardı güzel olur." dediğinde bunu düşündüm. O, bir anda gözümde binlerce yıl ayakta kalmış bir âbide oluverdi. Söyleyen o değil de milletin kendisiydi. Evladını seven, özleyen, korumak isteyen bir büyüğün gönle umut telkin eden güzelliği idi. Türkçe bu türden güzellikleri kendinde var etmeyi başarabilen büyük bir dil. Okudukça binlerce yıllık tecrübelerin gönlümüze dolduğunu hissedeceğiz. Besleneceğiz, ümit edeceğiz ve kadim bir zamanı içimizde duyacağız.



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı