20.05.2024 22:56:04
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
24 Ocak 2023 Salı

GÖBÜLER AŞAĞI YAYLASI

Dörtdivan Yaylaları - 36
GÖBÜLER AŞAĞI YAYLASI

Göbüler Aşağı Yaylası terk edilmiş ve artık göç almayan yaylalardan birisidir. Bu yayla mevki isimleriyle dikkat çekmektedir. Göbüler’in Aşağı Yaylası’na “Kavaklığınbaş” da denir. Burada Basaklıkaya diye anılan kayada basamaklar vardır. Yaylanın dere tarafında “Kiraz” diye anılan bir yer bulunmaktadır. Yine bu yaylada Avluca diye anılan bir mevki bulunur. Yaylanın aşağı kısmında “Sulucaöz” diye anılan sulak bir alan bulunur. Yine “İtdirigolu” da burada ilginç yer adlarından birisidir. Yaylanın tepesinde çamlık bir yer bulunur. Yine bu yaylada “Akbunar” denilen suyu köyde de içilen bir pınar yer almaktadır.
Bu yaylada Kavaklığınbaş denen ve çam ağaçlarının bulunduğu mevki güzelliğiyle dikkat çekmektedir. Burası çevreyi ve Dörtdivan ovasını gören hâkim bir yerdir.
Göbüler Köyü’nün Aşağı Yaylası köye oldukça yakındır ve 3 km’dir. Bu yayla Dörtdivan’a 10 km mesafede bulunmaktadır. Burada su, kuyulardan tedarik edilmektedir.

Göbüler Aşağı Yaylası bir zamanlar ormanlık bir alan içinde bulunuyormuş. Bu ormanlar zaman içinde yok olmuş. Celal Yeler, Aşağı Yayla için şunları söylemektedir:
… daha önceleri ormanlar arasında yer alan Göbüler aşağı yaylasının ağaçtan yoksunlaşmış alanlarında bulunan taştan, ahşaptan, pişmemiş tuğladan yapılan ev ve ağıl duvarları kargaların, yarasaların, baykuşların mekanı haline gelmiş akşamın alaca karanlığında ayakta kalan dikili taşlar insan, yıkılan çakıl taşları hayvan siluetini almış insana korku ve hüzün veren bir manzara oluşturarak sanki orman varlığının yok edilişine paralel olarak yayla yaşamı da yok olmuştur.” (Celal Yeler, “Yöremizden İzlenimler”, DİVANKAV Bülteni, Haziran 2005, S. 8, s. 13).
Bu sözler bir bakıma Dörtdivan’da kaybolan yayla kültürünü çok acıklı bir biçimde dile getirmektedir.
Yasin ŞEN





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı