20.05.2024 21:52:01
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
4 Ocak 2023 Çarşamba

GÖBÜLER ALADAĞI (YUKARI YAYLA)

Dörtdivan Yaylaları-27
GÖBÜLER ALADAĞI
(YUKARI YAYLA)

Göbüler Aladağı, isminden de anlaşılacağı gibi ormanlık bir alan içinde kurulmuş bir yayladır. Göbüler Köyü’ne köye 22 km’dir. Dörtdivan’a ise 29 km’dir. Genelde gidenler tatil maksadıyla burayı tercih etmektedir.
Burada Sakarca diye bilinen bir mevki bulunmaktadır. Burada yine Sağırkaya denen bir kaya bulunur. Büyükkaya ise toprağın üzerinde yer alan büyük bir kaya olarak dikkat çekmektedir.
Bu yayla göç almaktadır. Hayvancılıkla meşgul olan bazı haneler ilkyazda (nisan mayıs ayı gibi) buraya göç etmektedir.
Göbüler Aladağı’nda Deller Yaylası’na akan Göğöz (Gököz) denen bir su bulunmaktadır. Göbüler Aladağı’nda Atolukları Bunarı denen bir başka mevki daha bulunmaktadır. Su burada çam ağacının içine akmaktadır. Göbüler Aladağı ile Kılıçlar Aladağı arasında Guzubunarı vardır. Eskiden çobanlar burada uzun süre hayvan otlatırmış. Bu isimler çobanlardan kalmıştır. Yine bu iki yayla arasında “Donuzbunarı” bulunmaktadır. Bu yaylaya yakın bir de Eleken denen çayırlık bir alan vardır.

Göbüler Aladağı’na varmadan önce Çitler Aladağı’nı Sakarca denen bir yokuş yer alır. Deller Yaylası ile Göbüler Aladağı arasında Değirmenderesi vardır. Göğüz’ün yanında bulunmaktadır. Bu isimden önceden burada bir su değirmeni olduğu anlaşılıyor.
Göbüler Aladağı’na göç edildikten sonra eskiden gıcırdak kurulurmuş. Dörtdivan’ın diğer yaylalarındaki eğlenceler burada da karşımıza çıkmaktadır.
Şu an yaylada ev bulunmasına rağmen Göbüler Aladağı’na hayvancılık için göçen bulunmamaktadır.
Yukarı Yayla’da Koruçamları denen bir yer vardır. Burada on, on beş kadar çam ağacı bulunur. Bunları kesmek yasaktır. Buradan odun parçası dahi alınmaz.
Göbüler Aladağı ile Çambunar arasında Keçeliguyusu denen bir kuyu vardır. Suyundan hâlen içilir. Bu kuyu yolun kenarında bulunmaktadır.
Yasin ŞEN



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı