13.05.2024 11:07:11
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
25 Aralık 2020 Cuma

GÖBÜ DEDE

GÖBÜ DEDE
Göbü Dede, Göbüler Köyü’nün kurucusu olarak bilinmektedir. Göbü Dede hakkında elimizde ne yazık ki hemen hiçbir bilgi yoktur. Onunla ilgili mevcut olduğunu düşündüğümüz menkıbe ve diğer anlatıların zaman içerisinde unutulduğunu zannediyoruz.
Dörtdivan’daki ziyaret yerlerinden birisi de Göbü Dede’nin mezarıdır. Ona atfedilen birkaç mezar vardır. Bunlardan birisi Göbüler Köyü’nün mezarlığında bulunmaktadır.
Göbü Dede’nin Göbüler Mezarlığı’ında yer alan mezarı, mezar taşı kırık vaziyette ve bunun haricinde mamur olarak bugün de ziyaretgâhtır. Mezarın önceleri daha geniş olduğu ve birkaç metre karelik bir yerin Göbü Dede’nin mezarı olarak kabul edildiği görülmektedir. Mezarın yanında büyükçe bir ardıç ağacı bulunmaktadır.

Bayramlarda Göbülerliler ilk olarak onun bu mezarlıkta yer alan mezarını ziyaret etmektedir. Ayrıca Göbü Dede’nin mezarının üzerinde oyuk bir taş bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu taşa bir miktar para koyarlarmış. Özellikle çocuklar bu konan paraları oradan alırlar ve bundan istifade ederlermiş.
Civarda Göbü Dede’ye bağlanan şöyle bir anlatı bulunmaktadır: Hırsızlar, Göbüler Köyü’ne hırsızlık yapmak için giderler. Köyün girişinde evlerin biri tutuşur ve yanmaya başlar. Ateş diğer evlere sıçrar ve köydeki bütün evler yanmaya başlar. Hırsızlar korkar ve kaçarlar. Dörtdivan’a geldiklerinde böyle bir vaka olmadığını anlarlar. Köye kötü niyetle gittikleri için kendilerine böyle bir şey gösterilmiştir. Köylüler bunu Göbü Dede’ye bağlarlar ve onun köyü koruduğuna inanırlar.
Görüşülen bazı yaşlılar Göbü Dede’nin mezarının mezarlıkta olmadığını söylediler. Buna göre Göbüler Köyü Camii’nin yakınlarındaki bir mezar daha vardır ve bu mezar Göbü Dede’ye aittir. Hatta Göbüler Köyü’nde üç tane dedeye ait mezar bulunmaktadır. Bu mezarlarla ilgili bilgiler birbirine karışmış durumdadır.
Göbü Dede’nin Göbüler Camii yanındaki mezarıyla ilgili şöyle bir anekdot vardır: Yakınlardaki bir evin gideri ve ahırdaki gübreler bu mezarın üzerine gidiyormuş. Mezar bu durumda harap bir vaziyete düşmüş. Evin sahibinin, dede bir gün rüyasına girmiş. Kendisini rüyada birkaç kere ikaz etmiş. Fakat onlar dedenin rüyadaki ikazlarını dikkate almamış. Neticede evin sahibi hasta olmuş.
Göbü Dede’nin mezarının bulunduğu Göbüler Mezarlığı oldukça eskidir. Burada başka eski mezarlar da bulunmaktadır. Derinlemesine yapılacak bir incelemeyle Göbüler Köyü’yle ilgili buradan daha aydınlatıcı bilgiler elde edilebileceğini tahmin ediyoruz.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı