11.05.2024 16:54:26
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
17 Eylül 2023 Pazar

GEREDE PANAYIRI

GEREDE PANAYIRI
Yasin ŞEN
Gerede Panayırı'nın ilki bu yıl 15-17 Eylül 2023 ve ikincisi 29 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılıyor. Bu panayır geleneksel olarak her yıl eylül ayının üçüncü cuması başlar ve ilki üç gün boyunca devam eder. Bu yıl 15 Eylül itibariyle başlayan panayır ilk mayha (ilk panayır) olarak isimlendirilir. Eylül ayının sonundaki panayır ise son mayha olarak bilinir.

Tam adı Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı olan bu tarihi etkinlik Gerede'de Mayha olarak bilinir. Bu mayha kelimesinin mahyadan gelmiş olduğu muhakkak. Zaman içinde panayırın yerine kullanılır olmuş.

Gerede Panayırı'nın yüzlerce yıllık bir geçmişi var ve bu panayır ülkemiz genelinde haklı bir şöhrete sahiptir. Buraya panayır zamanı ülkenin dört bir yanından insanlar akın eder. Hayvan pazarı kurulur ve sergiler açılır. Panayır çok geniş bir mekânı doldurur ve oldukça kalabalık olur.

Bu panayır Türkiye'deki en büyük panayırlardan biri olarak kabul edilir. Geçmiş dönemlerde panayırın olmazsa olmazı kabul edilen hayvan pazarı burada hâlen kurulur. Özellikle Gerede ve çevre ilçelerde hayvancılıkla meşgul olan kimseler için panayırın çok önemli bir imkân olduğu anlaşılıyor. Bu açıdan ilçenin ekonomisine önemli bir katkı sunan bu panayırın bununla kalmayıp bölgenin ekonomik hayatına çok değerli katkılar sunduğu şüphesizdir.

Panayır birçok eşyanın yanında çocuklar için oyun alanları, sebze meyve ve temel ihtiyaç maddeleri için kurulan pazarlar, elbiseden ayakkabıya oyuncaktan ev eşyalarına kadar birçok şeyi ihtiva eden sergileriyle insanların birçok ihtiyacına cevap vermektedir.

Gerede Panayırı çok kalabalık olur. Buraya Bolu başta olmak üzere özellikle çevre illerden ve ilçelerden katılım olur. Hatta denebilir ki, hayat bu yerlerde kısa müddet durur ve geçmiş zamanlarda insanlar Gerede'ye âdeta akarmış.

Gerede Panayırı'nın tarihinin çok eskilere dayandığını çeşitli kaynaklar söylüyorlar. Ticaretin daha çok kervanlarla yapıldığı zamanlarda burasının kervanların konakladığı bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Zaten Gerede'de günümüze ulaşmayan bir kervansarayın var olduğu bilinmektedir. Bununla beraber şehirdeki Kiliseli Han mevcudiyetini günümüzde de muhafaza etmektedir. Tarihî ticaret yolları üzerinde bulunan Gerede'nin gelişmesini biraz da ticaretin sağladığını tahmin etmek zor değil.

Şehir ticaret yolları üzerinde bulunmasının avantajlarını tarihte bu açıdan çok iyi değerlendirmiştir. Bunun en önemli göstergelerindesin birisi de Gerede Panayırı'dır. Bu panayır değişen bütün bir hayata, ticaret anlayışına rağmen varlığını sürdürmeye devam ediyor. Tarihî ve kültürel birçok değeriyle beraber böyle kıymetli bir faaliyetin hâlâ sürdürülüyor olması Gerede ve bölge için çok sevindirici bir hâdisedir.

Panayırda yöresel ürünler için kurulan pazarlar öne çıkar. Gerede Panayırı'nda yörede geleneksel olarak önemli olan kaz eti, köfter, cevizli koz helvası veya şakşak helvası, somun ekmeği, keş gibi ürünlerin vatandaşa sunulduğunu, bu tarihi panayırda bunlara çok önem verildiğini burada ifade edelim.

Gerede ve çevresinde hatta ülkemizin yakın illerinde el emeği ürünlerin sergilendiği ve insanlara sunulduğu Gerede Panayırı çocukların ve gençlerin de kendilerine uygun eğlence ortamlarını, dönme dolabı, luna parkı ve daha başka eğlence imkânları ile çok canlı bir fuar alanı gibidir.

Gerede Panayırı her yıl Gerede Belediyesi öncülüğünde düzenlenmeye devam ediyor. Geleneksel ifadesine her bakımdan uyan ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen insanları bir araya getiren panayırın Gerede için bir iftihar vesilesi olduğunu söyleyebiliriz.





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı