20.05.2024 23:51:33
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
4 Ekim 2021 Pazartesi

DÖRTDİVANLI HİLMÎ'NİN MEZARI

DÖRTDİVANLI HİLMÎ'NİN MEZARI
Dörtdivan'ın yetiştirdiği iki kıymetli şairin, Dörtdivanlı Hilmî ve Servet Yüksel'in mezarları biribirine çok yakın. Ulu Mezarlık'ta yer alan bu mezarlardan Hilmî'nin mezarını Servet Yüksel vefat etmeden önce bir kere ziyaret etmiş ve Dörtdivan Kültür Atlası için bazı fotoğraflar almıştım. Şimdi ise gittiğimde her iki kıymetli şairi ziyaret ediyor ve derin düşüncelere dalıyorum.
Hilmî'nin mezarı neredeyse kaybolmak üzere. Şahidesi olmasaydı eğer mezar şimdiye kadar çoktan kayıplara karışmıştı. Şahidenin de üzerindeki eski yazıyla yazılan yazılar ne yazık ki okunmuyor. Şairin mezarı artık belli değil. Küçük çalılıklar her yeri kaplamış. Dileğimiz o ki, bu mezar bir anıt mezara dönüştürülsün. Mezar taşına Şair Hilmî'nin iki oğlunu ve kayın biraderini Plevne Savaşı'nda şehit verdiği yazılsın. Bu acılı şair baba aynı hafta içinde bir oğlunu da hastalık sebebiyle Dörtdivan'da kaybetmiş. Torunlarıyla beraber kalan Hilmî; bir şair, müderris, âlim, mutasavvıf, şehit babasıdır. Yeni nesiller onu tanımıyor, bilmiyor. Bunda hepimizin suçu var. Gençler tarihlerine minnet hissiyle büyümüyor çünkü. Bunları onlara anlatmalı, Hilmî'nin mezarı başına götürüp onlara geçmişlerin ödediği bedeller, yaşanan sıkıntılar ve dertler, vatan uğrunda evladını şehit veren bir babanın dramı anlatılmalı. Elbette bunun için o mezarın şairin şanına yakışır biçimde elden geçmesi, yapılması gerekir. Bunu devlet büyüklerimizden, yöneticilerimizden istemek hakkımız.

Şairler, ârif şahsiyetler, veliler ve âlimler bu milleti bir bütün hâline getiren değerlerimizdir. Hilmî geçmişte biliniyordu, bugün de biliniyor. Yarın da bilinmeli. Ecdadımızla bizi bir araya getiren dinimiz, dilimiz, örfümüz, edebiyatımızdır. Bir kaldırım eskir, bina yıpranır, her şey gelir geçer. Fakat kültür, dil, edebiyat gelip geçemez. Öyle olursa millet yok olur. Şehrin görüntüsü, binaları, caddeleri, yolları onun bedenini demektir. Şehrin ruhu kültürüdür, değerleridir, insanlığa ve dünyaya armağan ettiği kıymetleridir. Dörtdivanlı Hilmî ve Servet Yüksel bu toprakların yetiştirdiği, iftihar edeceği, gelecekte de eserleri okunacak değerlerimizdir. Fakat yukarıda da söylendiği üzere Dörtdivanlı Şair Hilmî'nin mezarı artık kaybolmak üzere. Belediye Başkanımız Sayın Hamza Efe ile bu hususu bir vesileyle görüşmüş, durumu kendisine arz etmiştim. İnşallah yakın bir zamanda bu mezar aziz şairin şanına yakışır bir şekilde yapılır, yeni nesiller onun mirasını sahiplenir ve bu toprakları vatan kılan geçmiş nesillerin ve acılı bir şair babanın duyguları gönüllerde hissedilir.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni


 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı