20.05.2024 17:31:27
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
8 Mart 2022 Salı

DÖRTDİVAN ÇAVUŞLAR CAMİİ BELGESİ

DÖRTDİVAN
ÇAVUŞLAR CAMİİ’YLE İLGİLİ
EN ESKİ OSMANLICA BELGE

Dörtdivan Çavuşlar Camii, ilçede hatta Bolu’da bulunan ve Osmanlı Devleti döneminde yapılan en eski tarihi yapılardan birisi durumundadır. Bu camii kaynaklarda Baba Hızır Camii olarak geçmektedir.

Devlet Arşivleri’nde camiyle ilgili bazı belgelere rastlayabiliyoruz. Bunlardan birisi Hicrî 1090, Miladî 1679 senesine ait aşağıdaki belgedir. Bu belgede caminin imam hatipliğine Abbas Halife adında biri tayin edilmektedir:

“Bolu Kazası Nâibine Arzdur
Kaza-i mezbur mülhakatında Dörtdivan nâhiyesinde Baba Hızır Camii’nin hitâbeti mahlûl olmağın müstehak olan Abbas Halifeye sıdk u ‘inâyet buyrulmak ricâsını arz ider.
Emr ü ferman şevketlü kerâmetlü ve muhabbetlü padişahındur.”


Bu tayinin alt kısmında arzıhal yer almaktadır. “… Bolu kazası mülhakatında Dörtdivan nâhiyesinde vâki Baba Hızır kuddüse sırrıhu binâ eylediği câmî-i şerîfin hatîbi olan İbrahîm Halîfe fevt olup yeri hâlî vü mu‘attal kalmağın yerine (…) vâkî‘ Abbas Halîfe her vechile mahal ü müstahak olmağla …” şeklinde devam eden bu dilekçede Dörtdivan’daki Baba Hızır Camii, yani bugünkü Çavuşlar Camii imam hatipliği boş kaldığından Abbas Halîfe’nin oraya tayin edilmesi talep edilmektedir.

Yukarıdaki kısımla da bu tayinin gerçekleştiği anlaşılmaktadır.

Bu belgenin önemi Dörtdivan merkezde bulunan Çavuşlar Camii’nin tarihini en az üç yüz elli yıl geriye götürmesindedir. Bu tarihi daha eskiye götürmenin mümkün olduğu anlaşılmakla beraber bu hususla ilgili elde yeterli malumat yoktur. Fakat 1679 senesinde camiye, vefat eden İbrahim Halife’nin yerine başka bir imam tayin edildiğine göre tarihi daha eskilere götürmede bir sakınca görünmemektedir.

Belgedeki ikinci bir husus dilekçede caminin Baba Hızır tarafından yapıldığının belirtilmiş olmasıdır. Bu da şüpheye yer bırakmayacak şekilde Çavuşlar Camii’nin Baba Hızır’la kuvvetli bir bağının olduğunu, hatta caminin ilk olarak Baba Hızır tarafından yaptırıldığını ve içerideki yatırın muhtemelen Baba Hızır’a ait olduğunu göstermektedir. Bu durumda Çavuşlar Camii’nin Bolu’nun en eski camilerinden ve kıymetli tarihî eserlerinden biri olduğu netlik kazanmaktadır.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni



 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı