20.05.2024 23:26:19
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
6 Ocak 2023 Cuma

ÇAVUŞLAR AŞAĞI YAYLASI (KARAEVLİ YAYLASI)

Dörtdivan Yaylaları - 28
ÇAVUŞLAR AŞAĞI YAYLASI
(KARAEVLİ YAYLASI)

(ÇAVUŞLAR MAHALLESİ-ÖMERPAŞALAR KÖYÜ)
Çavuşlar Aşağı Yaylası, Çavuşlar Aladağ’ından ötürü bu isimle bilinmektedir. İki dağ arasında kurulu bir yayladır. Bu yaylada “Bunar” denilen ve üstü kapalı bir yer vardır. Yaylada su buradan temin edilir. Burada su yerden kaynamaktadır. Bu bunarın ağzında da bir gider bulunmaktadır.
Çavuşlar Aşağı Yaylası büyük ölçüde terk edilen yaylalardan birisidir. Pek fazla göçen yoktur. Birkaç aile burada hayvancılıkla meşgul olmaktadır. Eskiden bu yaylaya göç edilince insanlar sekiz on kişi bir araya gelir beddem ateşi yakarlarmış. Pürçekler bu ateşin üzerine atılır ve insanlar bu ateşin etrafında uzun süre sohbet ederlermiş. Bu tür eğlenceler diğer yaylalarda olduğu gibi çok şenlikli olurmuş.
Yaylanın etrafı ağaçlıktır. Buralarda hemen her ağaç türü bulunmaktadır. Yaylada akan sular yaz aylarında kurur. Yaylada bir tane mescit bulunmaktadır. Bu mescit yığma taşla yapılmıştır.

Yaylanın Ömerpaşalar mevkiinde “Dedeler” diye anılan bir yer bulunmaktadır. Burada mezar gibi çevrilen bir yer ve başka mezarlar vardır. Eskiden bu dedeye gidilir ve buradaki ağaçlara bez bağlanırmış. Yine bu yaylada Doğanlık denen, yayla halkının odun ihtiyacını karşıladığı bir mevki bulunur. Yaylanın girişindeki mevki Şebek, çıkışı ise Dedeler diye bilinir.
Çavuşlar ve Ömerpaşalar halkı hem aşağı yaylaya hem de yukarı yaylaya ilkyaz geldiğinde eskiden birlikte göçerler ve ağustosta yine birlikte dönerlermiş.
Hasan Çevik, bu yaylaya eskiden “Karaevli Yaylası” dendiğini söylemektedir. Halk dilinde bu “Karahelvi” şeklinde de ifade edilmektedir. Çavuşlar Mahallesi ve Ömerpaşalar Köyü’nün yaylası olan bu Karaevli Yaylası, Oğuz boylarının hatıralarını günümüze taşımaktadır. Faruk Sümer, Oğuzlar kitabında Karaevli boyunun izlerine Anadolu’da pek rast gelinmediğini ifade etmektedir. Bizim de yeni rastladığımız bu bilgi kanaatimizce Bolu’da onların varlığına dair önemli bir işaret olarak kabul edilebilir.
Yasin ŞEN



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı