20.05.2024 20:49:51
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
18 Ocak 2023 Çarşamba

ÇARDAK AŞAĞI YAYLASI ve ÇARDAK ALADAĞI

Dörtdivan Yaylaları-33
ÇARDAK AŞAĞI YAYLASI ve
ÇARDAK ALADAĞI

Çardak Köyü’nün Aşağı Yaylası köye 6-7 km’dir. Çardak Köyü’nün Aşağı Yaylası’nda yer alan mevki isimleri şunlardır: Garasivri Tepesi, Gurtini mevkii, Gocadere, Heredere, Gurudağ, Düzçimen mevkii… Bunların yanında Heregargu ve Gocagargu denen ve eskiden yerleşim yeri olduğu anlaşılan yerler vardır. Kargıbayramlar halkının burada bir zamanlar yerleştiği düşünülmektedir. Yaylanın yukarı kısmında Karasivri denen mevki vardır. Onun karşısında ise Gorudağ (Korudağ) bulunur.
Yaylada dokuz hane bulunmaktadır. Bunların beşinde göç vardır. Göçen aileler hayvancılıkla meşgul olmaktadır. Yayla su ihtiyacını kuyulardan sağlar. Bu yaylanın etrafı ormanlıktır. Yaylanın yakınlarında Kayseri bunarı bulunur. Bu yayla Sümme Yaylası ile karşı karşıyadır.

Çardak köyünün bir de Çardak Aladağı Yaylası bulunmaktadır. Çardak Aladağı, ormanların içinde yer alan bir yayladır. Köyün Yukarı Yaylası’dır. Yaylada kimse bulunmamaktadır. Burada önceden Cuma namazı kılınması için bir cami varmış ve civar yaylalardan buraya Cuma namazı kılmak için gelinirmiş. Benzer durumun Çardak Köyü için de olması ve caminin “beratlı” olması köyün yaylasını da bu konuda dikkat çekici kılmaktadır. Bu yaylaya günümüzde artık pek göç olmamaktadır.
Yayladaki mevki adları şunlardır: Gocaahlat, Erenler, Kaya, Hokhok mevkii. Burada Çardak Kayası denen bir kaya bulunur.
Yaylanın iki tane su kaynağı vardır. Birisi çörten diğeri ise Garakuyu’dur. Yaylanın etrafı tamamen ormanlıktır. Yaylada çam, köknar gibi ağaçlar yetişir. Yaylaya yakın bir yerde Garadağ denilen bir mevki yer alır. Yayla köye 35-40 km mesafede bulunur.
Yasin ŞEN



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı