10.05.2024 01:22:08
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
10 Haziran 2023 Cumartesi

AYVADİBİ ŞİFALI SUYU

AYVADİBİ ŞİFALI SUYU
Yasin ŞEN
Dörtdivan’a bağlı Yağbaşlar Köyü, Mursallar Mahallesi’nde bulunan ve “Ayvadibi Şifalı Suyu” adı verilen bu su, ilçede ve yörede şifa veren özelliğiyle bilinir. Bu suda yıkanmak üzere buraya Bolu civarından gelenler olduğu gibi il dışından gelenler de vardır. Suyun şifa veren özelliği genel bir kabul görmektedir.

Bu suyun akmaya başlaması iki isme bağlanmaktadır. Bunlardan birisi Ümmî Kemal, diğeri ise Dörtdivan’ın Yukarıdüğer Köyü’nden Şıh Ahmed Efendi’dir.

Suyun, Ümmî Kemâl’in veya Şıh Ahmed Efendi’nin bir kerameti neticesinde akmaya başladığı söylenmektedir. Ayvadibi Şifalı Suyu, bu sebepten Dörtdivan’da “Dedenin Suyu” ve “Asa Suyu” gibi isimlerle de bilinmektedir.

Rivayete göre Ümmî Kemâl veya Şıh Ahmed Efendi olduğu söylenen bir dede, bir gün Yağbaşlar Köyü’nde, Mursallar Mahallesi’nden geçerken öğle namazı kılmak üzere su aramış. Fakat bulamamış. Bunun üzerine asasını burada yere batırmış ve buradan su çıkmaya başlamış.

Bu suyla ilgili bir başka rivayet şöyledir:
Dedenin biri Yağbaşlar Köyü’ne gitmiş. Dede Mursallar Mahallesi’ne gelmiş. Orada çok yorulmuş. Susuzluktan ve yorgunluktan dolayı kendinden geçmiş bir hâlde elindeki asayı yere vurmuş. Yerden su fışkırmış.

Zaman içinde burası daha sonra Ayvadibi Şifalı suyu olarak meşhur olmuş. Bir rivayette de bu suyun olduğu yere Ümmî Kemâl cübbesini bırakmış. Su bundan sonra akmaya başlamış.

Burada zamanla suyla beraber özellikle cilt hastalıklarına iyi gelen bir çamur da ortaya çıkmıştır. Halk bu suyun ve çamurun şifalı olduğuna inanır. İnsanlar günümüzde de buraya çocuklarını şifa için getirirler. Halk, buraya gelen ve burada yıkanan çocukların daha sakin olacağına inanır.

Ayvadibi Şifalı Suyu, Yağbaşlar Köyü’nde, Erenler diye anılan mevkide ve su deposuna yakın bir yerdeyken bugün yol kenarına indirilmiş durumdadır. Burada bir şadırvan bir de etrafı açık bir çeşme vardır.

2003 senesinde buraya kulübe benzeri bir yapı daha inşa edilmiştir. Bu kulübede bir de sıcak su temini için ısıtıcı yer almaktadı
r.







Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı