28.04.2024 20:45:38
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
30 Aralık 2023 Cumartesi

AT ÜZERİNDE AVLÂ TUTMAK


AT ÜZERİNDE AVLÂ TUTMAK


Dr. Yasin ŞEN

Gerede'de böyle bir deyim var. Özelikle gelişigüzel iş yapanların, iş görmede yüzü olmayanların hâlini anlatırken kullanılır bu deyim. Avlâ, Gerede'de belirli bir yeri çevrelemek için kullanılan ince uzun sırıkları ifade eder. "At üzerinden avlâ tutuyon!" denir iş görmede yüzü olmayan kimseler için.

Bu güzel deyim çalışma aşkını ve enerjisini kaybetmiş günümüz insanını çok güzel anlatır. Özelikle bunca gaileyle meşgul olan ve başarısızlığa düştüğümüz eğitim ve kültür meselelerinde şu güzel deyimin temsil ettiği manayı düşünmeden edemiyorum. Oturduğu koltuktan yönettiği birimin meselelerini sözüm ona çözmeye çalışanlar, dolgu niyetine çeşitli makamlara getirilip bir icraatta bulunamayanlar, dost ahbap çavuş ilişkisine devletin kurumlarını işgal edenler, çalışmak denen kavram yerine gösterişi ikame edenler bulundukları yerde at üzerinden avla tutmaya çalışanlardır.

Türkiye en ciddi meseleleri bile konuşup tartışamayacak hâle geldi. Artık mızrak çuvala sığmıyor.

Sonuç olarak ne yapılırsa yapılsın eğitimin belini doğrultamadık. Türkiye'de eğitim sonucu itibariyle bu ülkeye zarar verici bir hâle geldi. Bunun sebebi kanaatimce konfor düşkünü, gösteriş düşkünü ve eğitimin meselelerini bilmeyen etkisiz makam sahipleridir. Eğitimin bütün kademelerinde iyi bir muhasebe yapılmadıkça eğitim düzelmeyecek gibi görünüyor. Makamda hizmet için değil nefsi için duran müdürler, sabahtan akşama kadar bilgisayarda oyun oynayan memurlar, öğretme aşkını kaybetmiş öğretmenler, okulla ilgisi olmayan öğrenciler birilerine hâlâ normal geliyorsa eğitimi yönettiği zannolunan kişiler at üzerinde avlâ tutmaktan başka bir şey yapmıyorlar demektir.







Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı