28.03.2024 19:05:17
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Ramazanda Beslenme Önerileri

Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Nur Kaya, Ramazan ayında beslenmenin en önemli altın kurallarından olan mutlaka sahura kalkılması, bol su tüketilmesi ve az yemek yenilmesi konusunda uyardı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK24 Mart  2022 Perşembe - 00:10
Elif Kaya Ramazanda Beslenme Önerilerinde Bulundu
Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Nur Kaya, Ramazan ayında iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Kaya, iftardan sahura kadar aralıklarla beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Nur Kaya, Ramazan ayında beslenmenin en önemli altın kurallarından olan mutlaka sahura kalkılması, bol su tüketilmesi ve az yemek yenilmesi konusunda uyardı.
“Mutlaka sahura kalkmalısınız.”
Ramazan ayı için beslenme önerilerinde bulunan Dyt. Elif Nur Kaya, “Ramazanda altın kural olarak uzun süren açlık metabolizma hızınızı düşüreceği için mutlaka sahura kalkmalısınız.
"Ramazan ayında beslenmeye dikkat etmeliyiz"
Sabah kahvaltısı yerine geçecek bu öğünde hafif ama uzun süre tok tutan alternatifler seçmelisiniz. Yumurta, peynir, süt, yoğurt, ceviz, badem, yulaf ve tam tahıllı ekmek gibi tok tutan besinleri tercih edebilirsiniz. Ramazan ayında beslenmenin en önemli altın kurallardan biri de yeterli su tüketimidir. Oruçlu bireylerde sıvı ve mineral kaybı yaygın olarak görülür. Sıvı kaybını önlemek için bol su ve mineral kaybını önlemek için sade maden suyu tüketmeye özen gösterilmelidir. Ramazan da öğünlerinizi sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece günlük almanız gereken enerjiyi 3 öğüne bölmüş, tek bir öğünde fazla yüklenmemiş olursunuz. Sahurda susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Sahur veya ara öğünü ceviz, fındık, çiğ badem gibi yağlı tohumlarla destekleyebilirsiniz. Bu yağlı tohumlar lif içerdikleri için sindirime yardımcı olur. Omega-3 içeriği sayesinde tokluk hissi verir ve kan şekeri dengesizliğini önler’’ dedi.
“Aralıklarla beslenmeye özen gösterilmelidir”
Ramazan ayında beslenme düzeninin değiştiğini belirten Elif Nur Kaya, “İftarda, oruç bir çorba ile açılmalı ve yaklaşık 10 dakika sonra ana yemeğe geçmek en doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani şeker yükselmelerine, mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar aralıklarla beslenmeye özen gösterilmelidir. Tatlı seçiminizi her gün olmamak kaydıyla iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tüketmek daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştırır”
Ramazanda hareketsizliğin hem kilo alımına hem de kabızlığa neden olabildiğini ifade eden Dyt. Elif Nur Kaya, “İftardan 1-2 saat sonra yarım saatlik yürüyüş yapmak hem kilo alımını engeller hem bağırsak hareketlerini artırarak sindirimi kolaylaştırır.
"Ramazan süresince neler yemeliyiz?"
Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilebiliyor. Günde 2 porsiyon meyveyi yaş, kuru veya az şeker ilavesiyle pişirerek komposto olarak tüketebilirsiniz. Ramazan ayında mideyi rahatsız etmemek ve fazla kalori alımını engellemek için en doğru pişirme yöntemlerinin ızgara, haşlama ve fırında pişirme tekniğidir. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma gibi yöntemleri uygulamamaya özen göstermelisiniz.
"Hangi durumlarda Doktor kontrolü gerekir?"
Oruç tutmayı önermediğimiz hastalıkların başında şeker hastaları, tansiyon, ciddi bir kalp rahatsızlığı olan hastalarımızda doktor kontrolünde izin verildiği takdirde tutabilirler” dedi.
Haber: Tuğba ÜLKER / boluhavadis.net



YAZARLAR

Tamamı