28.03.2024 17:39:46
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Panel ve Hatıra Yarışması Yapıldı

Memur-Sen'e bağlı faaliyet gösteren Emekli Memur-Sen tarafından düzenlenen “Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli” ile “Dünün Tecrübesi Yarının Pusulası” hatıra yarışması ödül töreni, geniş bir katılımla Memur-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL02 Kasım  2022 Çarşamba - 03:21
Emekli Memur-Sen Panel ve Hatıra Yarışması Ödül Töreni’ni Gerçekleştirdi
Emekli Memur-Sen tarafından düzenlenen panelde emeklilerin kamu yönetiminden beklentileri, çeşitli sorunları ve çözüm önerileri konuşulurken, panelin ardından düzenlenen ödül töreninde ise hatıra yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Hacı Bayram Tonbul, Mehmet Bayraktutar, Mehmet Emin Esen, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın ve çok sayıda katılımcının yer aldığı program kuran-ı kerim tilavetiyle başladı.
Emeklilik ile birlikte çalışma hayatı sona erse de yükümlülüklerin devam ettiğini belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bizler; birikimimiz, gücümüz, sağlığımız ne elveriyorsa onu yapmak durumundayız. Öyle de yapıyoruz. Öğrenmeye, üretmeye devam ediyoruz. Belli yaşlarımızda yol açarken, belli yaş ve tecrübeden sonra yol gösterenler oluyoruz. O nedenle emeklilik işi temelden bırakmak, işten güçten elini ayağını çekmek değildir. Her şeyin sonu aynı zamanda bir başka şeyin başıdır. Emeklilik de son değil, yeni bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı.
“Gayretimizle kazanımları artırdık”
Memur-Sen olarak emeklilerin yaşadıkları sorunların bilincinde olduklarına dikkat çeken Yalçın, Türkiye’deki 14 milyon emeklinin yaklaşık olarak 2.5 milyonunun memur emeklisi olduğunu dile getirerek, “Emeklilerimizin sorunlarının tespiti, analizi, çözümü için Emekli Memur-Sen Komisyonunu kurduk. Emekli memurlarımızın kurduğu, yönettiği bir komisyonla emeklilerimizin sorunlarını canla başla takip etmelerini, gündemleştirmelerini, çözümler geliştirmelerini sağladık. Memur-Sen’in örgütlü gücü ve Emekli Memur-Sen’in gayreti bir araya geldi, etkili ve hayırlı çalışmalara imza atmaya başlandı. Bugüne kadar; kamu görevlileri emekli aylıklarının memur maaş zamları oranında artırılmasını, emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesini, maaş promosyonu alınmasını, maaşlarda iyileştirmeler yapılmasını ve son toplu sözleşmeyle, kamu görevlisi emeklilerin ek göstergelerin artırılmasını sağlamış olduk” dedi.
Yalçın: Emeklilerin mali durumu iyileştirilmeli
Yalçın, emeklilikle birlikte fiili hizmetin sona ermesine karşın ekonomik ve sosyal ihtiyaçların devam ettiğine vurgu yaparak yüksek enflasyonun en çok emeklileri etkilediğini söyledi. Aktif çalışma ücreti ile emekli aylığı arasındaki uçurumun emekli vatandaşı yoksullaştırdığını vurgulayan Yalçın, “Sosyal devlet olmanın gereği olarak; emeklilerin mali durumu iyileştirilmeli, hayat standardı yükseltilmelidir. Emeklilerle çalışanlar arasında açılan maaş farkı kapatılmalı, en düşük emekli maaşı, asgari ücretin altında olmamalıdır. Emeklilerimizin sosyal, ekonomik, kültürel aktivitelere katılımlarını gerekli kılan aktif yaşlanma programları ülkemizde de hayata geçirilmeli, emeklilerin daha sağlıklı bir emeklilik dönemi geçirmeleri sağlanmalıdır. Emeklilerin örgütlenme özgürlüğü yasal teminat altına alınmalı, emeklilerimiz, hizmet kolundaki sendikalara üye olabilmeli ya da mevcut üyelikleri emeklilikten sonra da devam edebilmeli ve toplu sözleşme masasında yer almaları sağlanmalıdır” diye konuştu.
Konuşmasında ek ödeme konusundan, emekli aylıklarının hesaplanmasına kadar birçok sorunun farkında olduklarına dikkat çeken Ali Yalçın; yılda iki kez ödenen bayram ikramiyesinin gösterge rakamına bağlanması, emeklilerinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanması, eğitim hayatına devam eden çocuğu olan emeklilere eğitim yardımı yapılması gibi konularda ısrarcı olduklarını dile getirdi.
“Faaliyetlerimizi geliştirecek fikirler ortaya çıkacak”
Memur-Sen’in ‘Akademik sendikacılık’ anlayışıyla emeklilerin sorun ve taleplerinin çözümü adına "Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığıyla bir panel gerçekleştirdiğine değinen Yalçın, “Panelimizde ortaya konulacak görüşlerin, fikirler, tespitler ve önerilerin faaliyetlerimizi geliştirecek projeksiyonlar üreteceğinden kuşku duymuyorum; sizler kuşku duymayın” dedi.
Yalçın: Gelecek nesillere vesika olacak
“Dünün tecrübesi yarının pusulası” yarışması vesilesiyle geçmişteki anların birer anıya dönüştürülerek kitaplaştırıldığını söyleyen Ali Yalçın, “Bu anılar, unutuşun derin odalarından gün yüzüne çıkmış oldu. Bu anılar, satır aralarına gizlenen bu hakikatler sadece geleceğimize ışık tutmakla kalmayacak; her biri adeta bir mikro tarih belgesi olan bu anıları gelecek nesillere, araştırmacılara vesikalar olacaktır. Bu değerlerin yitip gitmemesini, geleceğe taşınmasını, yarınlara pusula olmasını Memur-Sen olarak önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
Küçükkösen: Emeklilerin sendika hakkı bizim mücadelemizle kazanılacak
Programda açış konuşmasını gerçekleştiren Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen ise Emekli Memur-Sen’in son dönemde yaptığı üye çalışmaları ve faaliyetlerle kapasitesini artırdığına dikkat çekerek “13 Mart 2020 tarihinde bu görevi devraldığımız günden sonra başından bugüne kadar hiçbir desteği esirgemeyen konfederasyon Genel Başkanımız Ali Yalçın’a özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Hayat mücadele ile başlar diyor kimi düşünürler” diyen Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen Emekli Memur-Sen’in daha iyi ve daha müreffeh bir yaşam için direncin adresi olduğunu belirterek “Hayat direnmektir. Açlığa karşı direnmek, yoksulluğa karşı direnmek, insani inanç fikir ve hürriyetlerinin önündeki engellere karşı direnmek… Direnmek esasında en soylu eylemlerden biridir. Sendikacılık da bir ırmak gibidir durmaz akar. Sendikacılık esasında bir mücadele biçimidir” şeklinde konuştu.
Emeklilerin sendika kurma ve sendika üyesi olma haklarına yönelik mevzuat eksikliğinin Emekli Memur-Sen’in çabalarıyla düzeltileceğini vurgulayan Küçükkösen, “4688 sayılı yasa içerisinde emeklilerin de sendika kurma hakkını elde edeceğiz ve Emekli Memur-Sen de güçlü bir sendika olarak mücadelesinde yeni bir aşamaya geçmiş olacak. Teklifimiz 4688 sayılı yasa içinde yer almak, iddiamız emeklilerin tıpkı dünyanın gelişmiş diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu hakka kavuşmasıdır. İnanıyoruz ki bu hak emekli memur-sen vesilesiyle kazanılacak” ifadelerini kullandı.
Emekli Memur-Sen’in son dönemde yoğun bir çalışma içerisine girdiğini ve bunun sonucunda kısa sürede teşkilat kapasitesini artırdığını ifade eden Küçükkösen, 81 ilde örgütlendiklerini 400 ilçede ise temsilci bulundurduklarını söyledi.
Küçükkösen ayrıca hatıra yarışmasında derece giren yarışmacılar başta olmak üzere katılım sağlayan eser sahiplerine teşekkür ederek Emekli Memur-Sen’in önemli bir işe imza attığını belirterek sözlerini noktaladı.
Emeklilerin sorunları panelde tartışıldı
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen panelde ise emeklilerin maddi ve sosyal beklentileri ile, emeklilerin daha aktif bir yaşama sahip olması için atılması gereken adımlar konuşuldu.
Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Sefa Saygılı “Psikososyal Sonuçlar Açısından Emeklilik” başlığında aktif yaşlanma için emekli bireylerin yapması gerekenlere yönelik çözüm önerilerini sıraladı.
Panelde konuşan Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ise, “Emeklilik Sonrası Toplumsal Hayata Uyum Sorunları” başlığında emeklilerin aktif çalışma hayatının ardından karşılaştığı sorunlar ile bunlara yönelik önerilerini paylaştı.
Avukat Ahmet Günenç ise “Emeklilerin Örgütlenme Hakkı” başlığında gerçekleştirdiği sunumunda dünyadaki diğer ülkelerde emeklilerin sendikal örgütlenmesine ilişkin yasal örnekleri aktararak Türkiye’de emeklilerin sendika kurma hakkına kavuşması gerektiğini ifade etti.
Panelin moderatörlüğünü de üstlenen Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen ise “Emeklilerin Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlığında emeklilerin çalışma hayatı sona erdikten sonra yaşadıkları gelir kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak “Dünyadan Örnek Emeklilik Sistemleri ve Sosyal Güvenlik Sistemi Uygulamalar” başlığı ile bir sunum gerçekleştiren SGK Eski Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin birçok ülkeye kıyasla sağlam olduğunu ifade ederek, hem dünyadaki hem de ülkemizdeki genel şartlara bağlı olarak emeklilik sistemlerinin ilerleyen yıllarda daha da önemli hale geleceğini belirtti.
Ödüller Sahiplerini Buldu
Panelin ardından geçilen ödül töreninde ise Emekli Memur-Sen tarafından düzenlenen “Dünün Tecrübesi Yarının Pusulası” hatıra yarışmasında dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi.
Sendikal hatıralarıyla anılarını kaleme alan Cihangir Boz, Ali Erkan Kabaklı, Ahmet Uns, Ethem Sözen, Numan Temiztaş ve Galip Yıldırım mansiyon ödülüne layık görülürken Mehmet Akif İnan Özel Ödülü Ramazan Karataş’a verildi.
Yazdıkları hatıralarla sendikal birikime katkıda bulunan yazarlar arasında Halil Yavuz 3. Olurken Ahmet Akın’ın eseri ise 2. ödülünü aldı. Hatıra Yarışmasının 1.’si ise Yıldırım Alkış oldu. Program hatıra fotoğrafı ile son buldu.

 

YAZARLAR

Tamamı