28.04.2024 19:02:10
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Malkoç Bolulularla Buluştu!

Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun Türkiye'nin en yeni en genç en dinamik kurumlarından birisi olduğuna dikkat çekerek; “Sizin kurumlarla herhangi bir sıkıntınız itilafınız olduğunda mahkemeden önce bize gelebilirsiniz” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR16 Haziran  2023 Cuma - 00:56
KAMU BAŞDENETÇİSİ ŞEREF MALKOÇ BOLULULARLA BULUŞTU
Bolu Valiliği ve Kamu Denetçiliği Kurumu koordinatörlüğünde “Vatandaş ile İdare Arasında Çıkan İhtilafların Çözümünde Kamu Denetçiliğinin Rolü” çerçevesinde Bolu Bilim ve Sanat Merkezinde “Ombudsman Bolulularla Buluşuyor” toplantısı gerçekleştirildi.
“Vatandaş ile İdare Arasında Çıkan İhtilafların Çözümünde Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolü” kapsamında düzenlenen “Ombudsman Bolulularla Buluşuyor” toplantısına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçileri Yahya Akman, Fatma Benli Yalçın, Arif Dülger, Sadettin Kalkan, Celile Özlem Tunçak, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Keleş, BAİBÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Vali yardımcıları, Kaymakamlar, Kurum Müdürleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Kamu Denetçiliği Kurumu tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Filmin ardından BAİBÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Vali Erkan Kılıç birer konuşma yaptılar.
“ÜNİVERSİTEMİZDE OMBUDSMANLIK TOPLULUĞUMUZ VAR”
BAİBÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde 84 Öğrenci topluluğundan birinin de ombudsmanlık topluluğu olduğuna vurgu yaparak; “Bizim topluluklarımız yılda eğer iki faaliyet göstermezse onu belgeleyemezse o topluluğun faaliyetlerinin geçici olarak durduruyoruz. Toplantıya gelmeden evvel bunları biraz sorguladık. Üniversitemiz de topluluğumuzun durumu nedir, üniversitemizden kaç kişi bize ombudsmanımızdan şikayet etmişler diye baktık. Faaliyet göstermediği için geçici olarak topluluğumuzu kapatmışız. Tekrar aktif hale getirmeye çalışacağız. Onun haricinde yedi tane şikayetimiz olmuş üniversiteden. Bunlardan iki tanesini haksız bulmuşuz, diğer beş tanesini haklı görmüşüz, bir tanesini de ilahi mahkemenin çözeceği bir yol olduğu için de ilahi mahkeme marifetiyle hallolmuş. Bu hak arayışlarında adalet bakanlığımıza bağlı birçok birim var. Kıymetli vatandaşlarımız sorunu orayla çözmeye başlıyorlardır. Olmazsa Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyorlardı, olmazsa belki İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidebiliyorlardı. Tüm bunlarda işleyişin daha da hızlandırılması, daha hassas davranılması, şefkatle artık bir ombudsmanlık kurumumuz var. 2012 yılında kurulmuş bu zamana dek 200 bin üzerinde şikayet değerlendirilmiş. Nerdeyse yıllık ilk açıldığında 10 binler civarındaydı ama sonra 20 binleri aşan şikayetler çok hızlı bir şekilde cevap vermiş. Çok önemli bir sorun üstlenmiş, çok önemli konularımızdan bir tanesi.” dedi.
“KAMU BAŞDENETÇİLİĞİ KURUMU HIZLI, BARIŞÇIL, DOSTANE KARAR VERİYOR”
Bolu Valisi Erkan Kılıç, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) son derece önemli bir kurum olduğunu belirterek; “İdari eylem ve işlemlerinin denetlenmesi demokrasinin, insan haklarının olmazsa olmazıdır. Keyfi yönetimden, denetlenebilir kontrol edilebilir yönetim, yönetimin temel prensiplerindedir. Dolayısıyla idarenin almış olduğu kararların denetlenmesi, iş ve işlemlerin kontrol edilmesi son derece önemli. Burada biliyorsunuz vatandaşlar yargıya başvuracakları gibi bunun yanında Kamu Başdenetçiliği kurumu aracılığı ile çok kolay bir şekilde kamunun iş ve işlemlerindeki eksiklikler veya kötü yönetimden kaynaklanan durumlarda yargıya başvurmadan önce çok önemli bir başvuru yolu olarak kamu baş denetçiliği kurumuna çok basit bir şekilde başvurarak şikayetlerini aktarabilmekte ve bu sorunlar dostane bir şekilde çözülme imkanı şuanda anayasamıza ve mevzuatımıza yerleşmiş bir şekilde bunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla yargıdaki sürecin uzun olması ve diğer denetim yollarındaki bir takım eksikliklere burada Kamu Başdenetçiliği kurumu eksiklikleri gideriyor. Hızlı, barışçıl, dostane karar vererek idare ile vatandaş arasına girerek sorunların çözümüne gerçekten ışık tutuyor. Bu noktada da basına da kamuoyuna da yansıttığı üzere çok önemli konularda çok önemli kararlar vererek vatandaşlarımızın rahatlaması konusunda gerçekten önemli görevler üstlenmiştir. Bundan dolayı da kamu baş denetçimiz başta olmak üzere kendilerine teşekkür ediyorum. İdare olarak, vatandaş işinin hızlı bir şekilde kendi lehine hukuki yöntemle hukuka uygun olarak çözülmesini bekliyor. Dolayısıyla hep söylenen gecikmiş adalet, adalet değildir. Kamu başdenetçiliği kurumu ülkemizde artık yavaş yavaş kendini hissettiriyor ve idareyle devlet arasında sorunların çözümünde çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Kamu başdenetçimiz de bütün illeri ziyaret ederek ilgili sivil toplum kuruluşları, vatandaşlarla bir araya gelerek bunu anlatma imkanını yakalamış oluyorlar hem de vatandaşlara nasıl başvuru yapılabileceğini, nasıl idarenin iş ve işlemlerinde kolay netice alabileceklerini bu vesileyle göstermiş oluyorlar.” diye konuştu.

“KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU İDAREYLE VATANDAŞLAR ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR”
Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun Türkiye’nin en yeni en genç en dinamik kurumlarından birisi olduğuna dikkat çekerek; “İdare dediğimiz zaman cumhurbaşkanlığından tutun, genel müdürlüklere, valiliklere ve rektörlüklere aklınıza neresi geliyorsa bunların hepsi idaredir. Sizin bu kurumlarla herhangi bir sıkıntınız itilafınız olduğunda mahkemeden önce bize gelebilirsiniz. Adalete ulaşmanın 3 tane önemli unsuru vardır. 1. kolay başvuru, 2. Başvurunun ucuz veya bedava olması, 3. Kısa sürede sonuçlanması. Kamu denetçiliği kurumu idareyle vatandaşlar arasındaki bu 3 şeyi gerçekleştiriyor. Çok kolay başvuruluyor bize. En çok başvuru elektronik ortamdan geliyor. Adınızı soyadınız ve Türkiye cumhuriyeti kimlik numaranızı yazın ve gerisini biz tamamlıyoruz. Diğer bir özelliğimiz ise herhangi bir harç ücreti almıyoruz. Bize başvurduğunuz tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde karar veriliyor” şeklinde konuştu.

“KAMU DENETÇİLER KURUMU ANAYASAL BİR KURUM”
Kamu denetçiliği kurumuna neden ihtiyaç duyulduğuna da işaret eden Malkoç; “Bu kuruma niçin ihtiyaç duyulmuş? Bizim güçlü bir medeniyetimiz var. İnanç sistemimiz çok kuvvetli. Sayın cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde mahkemenin dışında adaleti temsil eden çok müesseseler kuruldu. Sizin en çok bildiğiniz CİMER. Kamu kurum ve kuruluşlarından biriyle endişeniz mi var? Sizin işinizi zamanında mı görmedi mi? Ucuz ve kolay başvuru hemen kamu denetçiliğine başvurun. Biz inceliyoruz, araştırıyoruz, bilgi ve belge topluyoruz. Daha sonra karar veriyoruz. Kamu denetçiler kurumu anayasal bir kurum. Gücünü anayasadan alıyor. Meşrutiyetini TBMM den alıyor. Denetçi arkadaşlarımızı ve bizi TBMM seçiyor. Denetim zor iştir. Hele idareciler denetlenmekten pek hoşlanmazlar. Çok güzle hizmetler alıyorsunuz olur ya sıkıntınız oldu. Haksızlığa uğradığınızı düşündünüz. Hiç tereddüt etmeden kamu denetçiler vakfına ulaşabilirsiniz. En geç 6 ayda karar veriliyor” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların sonrasında Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri katılımcıların talep ve şikayetlerini dinlediler.
Haber: Aslı Akış-Yasin Celal Torun /koroglugazetesi.com

 

YAZARLAR

Tamamı