28.03.2024 21:27:44
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Egzamadan Korunmak Mümkün

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Anıl Makara egzama ve egzamadan korunma yöntemleri hakkında boluhavadis.net'e bilgiler verdi. Egzamanın yaşam kalitesini etkileyen bir cilt hastalığı olduğunu ve egzamadan korunmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK27 Şubat  2022 Pazar - 03:05
UZM. DR. ANIL MALKARA ANLATTI
EGZAMADAN KORUNMAK MÜMKÜN
Özel Çağsu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Anıl Makara egzama ve egzamadan korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Egzamanın yaşam kalitesini etkileyen bir cilt hastalığı olduğunu belirten Anıl Malkara, egzamadan korunmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Egzamadan korunmanın yollarını dile getiren Anıl Makara, “Özellikle elleri sık nemlendirerek egzamadan korumak mümkün. Ellerimizi yıkarken özellikle iyi durulamak, arkasından iyi kurulamak ve mümkünse cildimiz o nemini kaybetmeden arkasından nemlendirici sürmek egzama sıklığını ve şiddetini azaltacaktır” ifadelerini kullandı
“YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLEYEN BİR HASTALIKTIR”
Egzama ile ilgili bilgiler veren Uzm. Dr. Anıl Makara ‘’Egzama yani atopik dermatit dediğimiz vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı, kızarıklık, pullanma, yanma, zaman zaman kabuklanma, çatlaklarla seyreden, bazen küçük kaşıntılı sulu kabarcıklar yapabilen, yaşam kalitesini de etkileyebilen cilt hastalığıdır. Genelde derimizin dış dünyadaki kimyasal, bitkisel ya da cildimizi tahriş edilebilecek her türlü koşula teması ile ortaya çıkar. Çeşitli tipleri de bulunur. Yıpranma egzaması, tahriş egzaması genelde bunlardan en çok rastladığımız. Özellikle kış sezonunda ve kış aylarında. Ellerin suya giriş çıkış sıklığına bağlı olarak, Havanın kuruması, nem oranının azalmasıyla birlikte daha da sık gördüğümüz bir hastalıktır” cümlelerine yer verdi.
“ELLERİ SIK NEMLENDİRMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Egzamadan korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Anıl Makara, “Özellikle elleri sık nemlendirerek korumak mümkün. Fakat el yıkama alışkanlıklarımızda çok önemli. Ellerimizi yıkarken özellikle iyi durulamak, arkasından iyi kurulamak ve mümkünse cildimiz o nemini kaybetmeden arkasından nemlendirici sürmek egzama sıklığını ve şiddetini azaltacaktır. Fakat bazı dezavantajlı meslek gruplarında bu durum yeterli olmayabiliyor. O zaman bununla birlikte bazı epiletizan, yara bakım kremleri, kortizonlu bazı kremler tedavi etmeye ya da sıklığını önlemeye yeterli olabiliyor” dedi.
“EGZAMA TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIKTIR’’
Egzamanın çok ağır ve tedavi edilemez bir hastalık olarak görülebildiğine değinen Uzm. Dr. Anıl Makara; “Önlemlere uyarsak, özellikle el yıkama alışkanlıklarımız ve nemlendirme alışkanlıklarımıza dikkat edersek, teması tahrişi azaltabilirsek, suya giriş çıkış sıklıkları özellikle önemli. Sadece kimyasal teması gerekmiyor. Günlük hayatta ellerimiz bazen haddinden fazla suya girip çıkabiliyor. Sıklığı ve şiddeti egzama üzerinde ciddi bir etki yaratabiliyor. Son zamanlarda kullandığımız çözücü ajanlar, dezenfektanlar, kolonyalar, alkol bazlı ürünler hepsi derideki o yağ tabakasını lipit tabakasını aslında derinin bizi koruyan kısmını tahriş ettiği için egzamaları ortaya çok kolay çıkabilecek hale getirebiliyor. Dolayısıyla bunların kullanım sıklığını optimize etmek, gerektiği kadar kullanmak, fazlasını kullanmamaya dikkat etmek çok önemlidir. Egzama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tabi hekimlerin kontrolünde takip etmek gerekir. Kendi başımıza bitkisel yağları veya bilmediğimiz ürünleri tavsiye üzerine kullanmamamız gerekir. Özellikle içeriğini bilmeden bazen kortizonlu kremlerin fazla kullanılması da egzamaların çözümsüz hale gelmesine neden olabilir. Mümkün oldukça ellerimizde kaşıntı, kızarıklık, sulanma üzerinde kabuklanma yada çatlaklar oluştuğunda hekiminize başvurun” İfadelerini kullandı. (Haber: Tuğba Ülker / boluhadis.net)


 

YAZARLAR

Tamamı