29.03.2024 14:46:11
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Depremzedelere Zekât?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 şehirde yıkıma neden olan depremin yaralarını sarmak isteyen vatandaşların "Depremzedelere Zekât Verilebilir mi?" sorusunu, Din İşleri Yüksek Kurulu verilebileceğini ifade etti.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL18 Şubat  2023 Cumartesi - 01:26
DEPREMZEDELERE ZEKÂT VERİLEBİLİR Mİ?
Afetzedelerin yaralarını sarma noktasında da harekete geçildi. Zekâtını depremzedelere vermek isteyenlerin, "Depremzedelere / afetzedelere zekât verilebilir mi?" sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan aşağıdaki açıklama yapıldı.
Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Zekât, toplumsal dayanışma ve insanların temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için farz kılınmış bir ibadettir. Deprem gibi büyük afet zamanlarında toplumun acil ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemli hale gelmektedir. Böyle durumlarda diğer bağışların yanında zekât yoluyla da yaraların sarılmasına destek olmak gerekir. Buna göre şartlarına riayet etmek kaydıyla zekât farizası doğrudan ya da her bakımdan güvenilir kişi ve kuruluşlar aracılığı ile yerine getirilebilir. Normal şartlar altında zengin sayılacak mal varlığına sahip olan kimselere de içinde bulunduğu olağanüstü şartlar sebebiyle malına ulaşamadığı sürece zekât verilebilir.
Zekâtı bir aracı kuruluş vasıtasıyla yerine getirirken şu hususlara dikkat edilmelidir:
a) Bu kuruluşun her bakımdan güvenilir olması,
b) Bu kuruluşun, zekâta aracılık ettiğini açıkça taahhüt ediyor olması ve topladıkları zekâtların tamamını aynî veya nakdî olarak hak sahiplerine teslim etmesi,
c) Zekâtın, söz konusu kuruluşun özel "zekât hesabı"na yatırılması. Öte yandan dinimize göre dayanışma ve yardımlaşma sorumluluğu sadece zekâttan ibaret değildir. Dolayısıyla zekât dışındaki infak ve bağışlar ile de yardıma muhtaç olanlara ulaşmak ve yaralarını sarmak inancımızın bir gereğidir.
DİYANET Din İşleri Yüksek Kurulu



YAZARLAR

Tamamı