28.04.2024 02:45:46
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Denktaş Paneli Düzenlendi

Bolu'da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın teşrifleriyle “Kıbrıs Türk Mücadelesinde Rauf Raif Denktaş" konulu panel gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş da panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR16 Haziran  2023 Cuma - 00:25
“KIBRIS TÜRK MÜCADELESİNDE RAUF RAİF DENKTAŞ” PANELİ DÜZENLENDİ
Bolu’da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın teşrifleriyle “Kıbrıs Türk Mücadelesinde Rauf Raif Denktaş" konulu panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Mehmet Balyemez üstlenirken, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş da panelde konuşmacı olarak yer aldı.
Necip Fazıl Kültür Merkezinde düzenlenen panele, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay İslam Can, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Baro Başkanı Av.Perihan Bengü Akşemsettinoğlu Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, KKTC Demokrat Parti Kurucusu KKTC Başkan Yardımcısı Serdar Denktaş, Başkent Üniversitesi KITAMER Müdürü Doç.Dr. Mehmet Balyemez, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın Müsteşarı Ergün Olgun, Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Bolu Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Emekli Kıd. Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, STK başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kıbrıs’ta 21 Aralık 1963’te başlatılan Kanlı Noel saldırıları ve Türkiye’nin Kıbrıs Türklerine desteğini anlatan video gösterildi. Ayrıca Kıbrıs’taki güncel gelişmeleri anlatan Cumhurbaşkanlığı videosu da katılımcılara sunuldu.
“DENKTAŞ’I TARİHE IŞIK TUTMASI BAKIMINDAN BOLU’DA YAŞATMAYA BAŞLIYORUZ”
Kürsüye ilk olarak çıkan Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Bolu Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Emekli Kd. Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner; “Türk tarihinin seyir defterine baktığımızda, hemen her alanda başta yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere kalıcı izler bırakmış olağanüstü kahraman liderlerimiz vardır. Bizlere düşen görev bu kahramanları unutmamak ve unutturmamaktır. Kıbrıs’ın bugüne kadar var olmasının liderliğini yapan milli kahraman ilan edilen Rauf Denktaş’ı bu günden itibaren Bolu da genç neslimize örnek olması ve Tarihe ışık tutması bakımından Bolu’da yaşatmaya başlıyoruz.” dedi.
Rauf Raif Denktaş’ın kişiliğine dair de görüşlerini aktaran Yamaner; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Antalya bölgesinde yapılan bir askeri tatbikatın sonunda subaylara hitaben; “Efendiler Kıbrıs düşman elinde bulunduğu müddetçe bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz, bu ada bizim için çok mühimdir.” Diyerek Kıbrıs’ın stratejik ve jeopolitik önemini vurgulamıştır. Beni Gazilik mertebesine çıkaran Kıbrıs serüvenim bende büyük kalıcı izler bıraktı. Öncelikli milli davamız olan Kıbrıs Politikamız için olağanüstü hizmetler yaparak tarihe mal olmuş Rauf Raif Denktaş’ın kişiliği oldu. O, düşünceleri ile duruşuyla, eylemleriyle, vatan sevdalısı her kişiye örnek olacak bir kahraman bir dava adamıydı” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE OLMADAN CENNETE BİLE GİTMEM”
Ahmet Şerafettin Yamaner, Merhum Rauf Raif Denktaş’ın her konuşmasında “Türkiye olmadan cennete bile gitmem” sözünü de hatırlatarak; “Türkiye Sevdalısı, Kıbrıs Sevdalısı büyük dava adamıdır. “Benim iki bayrağım var biri ana biri kız, Benim iki bayrağım var ikisinin de bağrımda namusumdur ay yıldız.” Şiirini yazan Erzincan’ın Kemaliye ilçesinden şair Mustafa Atabey’in Rauf Raif Denktaş’a ithafen yazdığı şiiri çok beğenmiş olup bizzat kendisi de her yer de bu şiiri okumuştur.” diye konuştu.
Rauf Raif Denktaş’ın Bolu’da yaşatılarak unutulmayacağının da altını çizerek; “Kıbrıslı soydaşlarımız tarafından “Milli Kahraman” olarak isimlendirilen Denktaş “Ben Kahraman değilim kahraman bir milletin temsilcisiyim” diyebilen büyük bir devlet adamıdır. Merhum Denktaş; “Biz Milli ve Manevi değerlerimizi korursak o değerlerde bizi koruyacaktır.” diyebilecek kadar da ulusal bir duruşun simgesidir. Merhum Denktaş; “Hayatta hiçbir zaman yalpalanmayacaksın, düşüncelerinde bir ileri, bir geri adımlar atmayacaksın, her dönemin adamı değil, her dönem adam olacaksın.” sözleriyle takip ettiği büyük davanın, yılmaz, yıkılmaz bir abidesidir.
“RAUF RAİF DENKTAŞ SEN ÖLMEDİN, İÇİMİZDESİN”
“Rauf Raif Denktaş SEN ÖLMEDİN. Yaptıklarınla, mücadelenle, cesaretinle, kahramanlığınla, büyük dava adamlığınla. Bolu’da Yaşatılacak ve Unutulmayacaksın. Nasıl; Türkiye Cumhuriyeti Devletini Kuran ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her sene 13 Mart 1899’da Kara Harp Okuluna giriş yıldönümlerinde yapılan yoklama törenlerinde 1283 dendiğinde Harbiyeliler olarak içimizde diyorsak, SENDE İÇİMİZDESİN.” şeklinde sözlerini noktaladı.
DENKTAŞ VE DAVA ARKADAŞLARINI ANDILAR
Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, KKTC’nin, bin bir zorlukla kurulduğunu ve yıldız gibi parladığını belirtti.
Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da, “Ne mutlu ki ülkemiz var… Ne mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimiz var” diyerek, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Dr. Fazıl Küçük ve dava arkadaşlarını andı.
KKTC’yi kuran ve bu noktaya getiren herkese teşekkür eden Haberal, KKTC’nin yaşamasına katkı sağlamanın görevleri olduğunu kaydetti. Haberal, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş ile çok yakın ilişkileri olduğunu belirterek, “Ona ne kadar teşekkür etsek azdır. Hayatı pahasına KKTC’nin kurulmasını sağladı” dedi.
“85 MİLYON OLARAK KIBRIS TÜRK HALKININ ARKASINDAYIZ”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da, ev sahibi olarak herkesi selamladı. “Bizi bir araya getiren KKTC’nin kurucu lideri Rauf Raif Denktaş… Toros…” diyen Özcan, milli mesele olan Kıbrıs konusunda 85 Milyon olarak Kıbrıs Türk halkının arkasında olduklarını söyledi. Özcan “Bizim için adada resmi devlet olan KKTC’dir” vurgusu yaptı.
VALİ KILIÇ, CUMHURBAŞKANI TATAR’A BOLU’DA ŞÜKRANLARINI SUNDU
Bolu Valisi Erkan Kılıç da, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı anısına düzenlenen program nedeniyle bir arada olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Tatar’a Bolu’da şükranlarını sundu.
Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlüğe kavuşmasını sağlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Denktaş’ın, 15 Kasım 1983’te kurulan KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden Kılıç, Denktaş’ın Kıbrıs meselenin uluslararası alanda duyulmasını sağladığını belirterek, “dava adamı” Denktaş’ın büyük hizmetleri olduğunu dile getirdi.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ HER ZAMAN KIBRIS TÜRK HALKININ YANINDA”
Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında yer aldığının altını çizen Kılıç, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs Türklerinin sesinin dünyaya duyulmasında büyük katkıları olduğunu vurguladı. Devletin kararlılıkla Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma çabasını sürdürdüğünü aktaran Kılıç, ahde vefalarını Bolu’ya dikilecek heykel ile göstereceklerini kaydetti.

CUMHURBAŞKANI TATAR, “BİZİM MÜCADELEMİZ ÇOK UZUNDUR”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasında herkesi selamlayarak, anlamlı toplantıda olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu kaydetti. Bolu’ya Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın heykelinin dikilmesiyle KKTC’nin mücadelesinin yaşatılacağını ve gençlere aktarılacağını dile getiren Tatar, “Bizim mücadelemiz çok uzundur” dedi.
Osmanlı devletinin coğrafyada varlığını sürdürebilmesi için Kıbrıs’ın Osmanlı devletinin yönetiminde olmasının önemli olduğunu belirten Tatar, Osmanlı’nın Kıbrıs’ı 350 yıldan fazla bir süre yönettiğini söyledi.
Vatan toprağı Kıbrıs Adası’nın İngiltere’ye kiralandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere adaya adım atarken Serdar Denktaş’ın dedesi Şeherli Mehmet’in ağladığını anlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının o günden sonra Türk askerinin adaya gelişini beklediğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun Kıbrıs Türk halkı tarafından büyük bir özlemle izlendiğini ifade eden Tatar, daha sonra Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın sahneye çıktığını belirtti. Tatar, Denktaş’ın hep Atatürk’ü kendine örnek aldığını vurguladı. Tatar, Türk milletinin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü’nün mutlaka İngiliz Sömürge Yönetimi’nden kurtulacağını bildiğini kaydetti.
Rauf Raif Denktaş’ın bir hukukçu olarak Dr. Fazıl Küçük’ten bayrağı devralıp, Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu savunduğunu dile getiren Tatar, Denktaş’ın, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kuruluş anlaşmasında Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkının önemini ve Kıbrıs Türk halkının bu şekilde varlığını sürdürebileceğini bildiğini vurguladı.
“Kıbrıs, Kıbrıslılarındır” gibi muhalif söylemleri eleştiren Tatar, “Biz kendi kendimizi elbette yönetebiliriz ama senin arkanda bir Türkiye’nin duruşu olmazsa sen orada bu haçlı zihniyetine karşı nasıl varlığını sürdürebileceksin?” diye sordu. Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve iki devletin bu nedenle önemli olduğunu vurguladı.
Annan Planı’na ulusalcılar olarak kaşı durduklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Orada bizimle dalga geçtiler… Biz ‘evet’ dedik, onlar ‘hayır’ dedi. Rumları AB’ye aldılar” dedi. Batı’ya, “İşlerine geldiğinde hukukun üstünlüğü, işlerine geldiğinde siyasi karar” eleştirisi yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle yeni siyasetin önemli olduğunu vurguladı. Garantörlüğün modasının geçtiği iddiasına da tepki gösteren Cumhurbaşkanın Tatar, “Mavi Vatan Türk gölü gibi…” diye konuştu.
Türk askeri çekildiğinde, garantörlük bittiğinde Kıbrıs Türk halkının varlığını, kimliğini, kültürünü sürdürmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Çok dikkatli olmamız gerek, Kıbrıs’ta büyük bir mücadele içerisindeyiz” dedi.
Kıbrıs Türkü’nün büyük Türk milletinin kopmaz parçası olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta ileride bir anlaşma olacaksa egemen eşitlik temelinde, iki egemen bağımsız devletin iş birliğiyle olabilir”. Tatar, Türkiye’nin tamamıyla bu siyasetin arkasında olduğuna vurgu yaptı.
“EGEMENLİK VE DEVLET BİZLER İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR”
Denktaş’ın mücadelesine işaret eden Tatar, “Onun mücadelesi Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin esas parametreleridir” vurgusu yaptı. “Egemenlik ve devlet bizler için vazgeçilmezdir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Denktaş’ı anarak onun söylediklerini kaydederek, yeni siyaseti şekillendirmenin görevleri olduğunu kaydetti.
Denktaş’ın devlete sahip çıkılması gerektiğine her zaman dikkat çektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Eğer bir halk kendi geleceğini tayin edemezse ve başkalarının boyunduruğu altına girerse, yok olur” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesi ve dünya ülkeleri arasında yerini almasının önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de doğal kaynaklardan payını alması için KKTC egemen devletinin TC ile iş birliği içinde olması gerektiğini söyledi.
Yunanistan’ın hayalinin Kıbrıs’a kadar uzanan, “büyük Yunanistan” olduğunu dile getiren Tatar, “Böyle bir şeye bizim milletimizin onay vermesi mümkün değil” dedi.
Kıbrıs’ta katliamlar olurken, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı ile yeni sınırların çizildiğini kaydetti. Denktaş’ın Türk askerini adaya getiren insan olarak bilinmek istediğini dile getiren Tatar, “Kıbrıs bir milli dava, tarihten gelen hakkımız, hukukumuz…” dedi.
SERDAR DENKTAŞ VE ERGÜN OLGUN DENKTAŞ’I ANLATTI
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın mücadelesine yakından şahit olan Serdar Denktaş ve Ergün Olgun panelde, “baba Denktaş’ı” ve “lider Denktaş’ı” anlattı.
Serdar Denktaş konuşmasında, Denktaş’ın Atatürkçülüğü yaşam biçimi haline getirdiğini vurguladı. “KKTC’nin dünyada birçok ülkeye demokrasi dersi verebilecek bir devlet olarak kurulduğunu kaydeden Denktaş, Kuzey Kıbrıs’ta mücadeleye devam etmenin bundan sonraki nesillerin görevi olduğunu söyleyerek, “İnanıyorum, başaracaklar” dedi.
Annan Planı döneminin geçirdikleri en zor dönemlerden bir tanesi olduğunu dile getiren Denktaş, iki toplumlu, iki kesimli federasyon tezinin Türk tezi olduğunu belirterek, buna karşın Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıs Rumların federasyondan anladığının aynı şey olmadığına dikkat çekti. Kıbrıslı Rumların da aslında Türk askerinin adada olmasında memnun olduğunu dile getiren Denktaş, bu kadar baskı ve ambargoya rağmen Kıbrıs Türk halkının geldiği noktanın azımsanmayacak seviyede olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Adası’nın kritik bir noktada olduğunu dile getiren Ergün Olgun, Kıbrıs’ın stratejik öneminden bahsetti. Tarih boyunca Kıbrıs’ta hakimiyet kurulmak istendiğini ifade eden Olgun, son dönemdeki gelişmelerin de Kıbrıs Adası’nın önemini artırdığını belirtti. Olgun, Kıbrıs adasının üzerindeki rekabet ortamının çok hassas bir noktada olduğunu kaydetti.
Denizler korunmazsa Anavatan Türkiye’yi korumanın mümkün olmadığını dile getiren Olgun, “Mavi Vatan’ın gerçek anlamda mümkün olabilmesi için KKTC’nin varlığı şart” dedi. Rumların yumuşak karnının Kıbrıs olduğunu ifade eden Ergün Olgun, Mavi Vatan doktrininin yaşaması için KKTC’nin çok önemli olduğunu belirtti.
Rauf Raif Denktaş’ın siyasi mücadele yanında TMT’nin kurulmasında liderlik yaptığını ifade eden Olgun, Denktaş’ın, siyasi mücadelede Kıbrıs Türkü’nün egemen eşit olarak tescil edilmesinde çok büyük mücadelesi olduğunu söyledi. KKTC’nin kurulmasını nerdeyse tek başına sağladığını kaydeden Olgun, en son Türk devletinin kurulmasında Denktaş’ın adını tarihe altın harflerle yazdırdığını vurguladı.

Panelin tamamlamasının sonrasında plaket takdimi yapıldı.
Haber: Aslı Akış -Burhan Yeşiltaş / koroglugazetesi.com






YAZARLAR

Tamamı