8.09.2024 08:46:52
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bolu Kent Müzesi Açılıyor

Bolu Kent Müzesi yenilenen yüzüyle hizmete açılıyor. Bolu'nun kent hafızasına bu müzede tanık olacaksınız diyen Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz: “Özel müzecilik alanında Türkiye'ye örnek bir müze olacak ve Şehrimizin kültürel mirasını halkımızla buluşturuyoruz" dedi. Yenilenen Müzede 2400 belge, 1054 fotoğraf, 21 bin dijital arşiv yer alacak.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT28 Aralık  2018 Cuma - 02:16
Bolu Kent Müzesi yenilenen yüzüyle 28 Aralık'ta hizmete açılıyor
25 bin 811 adet arşiv, yenilenen müzede gün yüzüne çıkıyor
Kente ait tarihi nitelikteki eşya, belge, fotoğraf, tablo, kartpostal ve yayınlarla dijital arşivlerin yer aldığı Bolu Kent Müzesi, ziyaretçilerine yeniden kapılarını açacak. Müze, Bolu Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Bolu Araştırmaları Merkezi’nin tadilat çalışmalarının ardından 28 Aralık 2018 Cuma günü faaliyetlerine başlayacak. 4 katlı Eski Tekel Binası’nda, 500 metrekarelik alanda hizmet verecek olan yeni Bolu Kent Müzesi, dijital ortama aktarılanlarla birlikte 25 bin 811 adet arşive ev sahipliği yapacak
Bolu Kent Müzesi’nde şehrin geçmişten günümüze olan yaşam serüvenine tanıklık edileceğini belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz “Tarihsel ve kültürel geçmişimizi koruyor, kayıt altına alıyor ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bolu’yu ve Boluluları anlatan her şeyi bu müzede görmek mümkün. Bolu Kent Müzesi, kentimizle tanıştığımız ve kentimizi daha yakından tanıyacağımız bir mekan oldu. Yaşamımızdan kesitler içeriyor. Yaşayan, değişen, ya da kaybolmaya yüz tutan gelenek göreneklerimizden örnekler var burada. Kıyafetler, el işleri, tablolar, siyasi tarihimizi yansıtan afişler, dergiler, kitaplar, fotoğraflar, eşyalar ve daha birçok arşiv sayesinde, şehrimizin belleğini canlı tutuyoruz. Bu müzede ortak hatıralarımız, ortak değerlerimiz, tecrübelerimiz ve ortak kültürel öğelerimiz yer alıyor. Bolu Kent Müzemiz sayesinde ziyaretçilerimiz hemşerilik duygularının ve kentlilik bilinçlerinin geliştiğini hissedecek. Tüm vatandaşlarımızı bu müzeyi görmeye, Bolu’nun kent hafızasına tanıklık etmeye davet ediyorum” diye konuştu.
“Bolu’ya sahip çıkmak isteyen gönüllü bağışçılarla büyüyor”
Kent müzelerinin kuruldukları bölgenin tarihine tanıklık eden anıtsal mekanlarda kurulu olduğunu belirten Başkan Yılmaz şu değerlendirmelerde bulundu: “Müzemiz herkesin kolayca ulaşabileceği, Boluluları birleştiren tarihi Tekel Binamızda hizmet veriyor. İnsan odaklı, samimi, kucaklayıcı ve hikayesi olan bu mekanda şehrimizin kültürel mirasını halkımızla buluşturuyoruz. Bolu Kent Müzesi daha önce Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle de değer görüldü. Yüzlerce yılın birikimini yansıtan çok güçlü bir arşive sahibiz. Bolu’ya sahip çıkmak isteyen gönüllü destekçilerin sayesinde koleksiyonumuz her geçen gün genişliyor. Müzemizin; öğrencilerin, araştırmacıların, sanat tarihçilerinin, yerli ve yabancı ziyaretçilerin Bolu’da en önemli uğrak yerlerinden biri olacağına ve bu sayede kentimizin bilinirliğinin artacağına inanıyorum. Belediyemizin imkanlarıyla oluşturduğumuz müzemiz, özel müzecilik çalışmaları konusunda da Türkiye’ye örnek olacak.”
Köroğlu Envanteri yakın zamanda taşınacak
Bolu Kent Müzesi’nde sergilenen en önemli arşivlerden birinin Köroğlu Envanteri olduğunu söyleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, arşivin, tamamlanmasının ardından Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı’nda yerini alacağını belirtti. Yılmaz “Bolu Kent Müzemizde halk kahramanımız Köroğlu’na ait çok sayıda belge ve yayın bulunuyor. Bu envanteri geçici süreyle müzemizde tutuyoruz. Yapımı tamamlandığında, Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı’nda oluşturduğumuz panoramik Köroğlu Müzesi’ne taşıyarak tam teşekküllü bir Köroğlu Külliyesi oluşturacağız” dedi.
2400 belge, 1054 fotoğraf, 21 bin dijital arşiv…
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu da binlerce belge ve eşyanın Bolu Kent Müzesi’ne kazandırıldığını belirterek müze envanteriyle ilgili bilgi verdi. Başkan Yardımcısı Davarcıoğlu şunları söyledi: “Uzman kişilerin, akademisyenlerin ve sanat tarihçilerimizin de desteğiyle yenilediğimiz müzemizde 191 Bolu arşivi, 404 adet Köroğlu arşivi, 19 özel arşiv yer alıyor. Geçmişten bu yana Boluluların gündelik yaşam pratiklerini yansıtan eşyaları görmek mümkün. 550 özel eşya ve bin 54 adet Bolu fotoğrafı var. Dönemin modasına, kıyafetlerine, mutfak eşyalarına, geçmişten günümüze teknolojik aletlerin geçirdiği dönüşüme şahitlik etme şansına sahip olacağız. 2 bin 400 adet belge ve 193 adet makamdan gelen arşive de ev sahipliği yapıyoruz. Teknolojiyle destekleyerek dijital ortama aktardığımız arşivimizin sayısı ise 21 bin. Müzemizin en önemli özelliği ise sadece depolanan objelerin önünden geçilen durağan bir mekan değil, canlı, yaşayan, dinamik bir müze olması. Ziyaretçilerimizi grafik öğelerle, anlaşılır özet bilgilerle desteklediğimiz bir eğitim mekanı, bir kültür kurumu bekliyor.”




YAZARLAR

Tamamı