2.05.2024 12:06:02
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Durmus ÖZTEKİN
20 Ocak 2013 Pazar

KUTLU DOĞUM Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)

KUTLU DOĞUM
Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) efendimiz Arabî aylardan Rabîu’l-Evvel 1434 ayının 12. Gecesi dünyaya teşrif etmişlerdir. Peygamberimiz(s.a.v) bizim önderimizdir. Kur’an-Kerim’den sonra yol olarak takip edeceğimiz uymamız gerekli, onun yaptıkları ve yapmamızı istedikleri (yani sünnetleridir.)

align=Her yıl periyodik olarak Türkiye’nin her yerinde paneller, konferanslar, toplantılar, cami vaazları, Türkiye’nin bütün camilerinin minberlerinden ve kürsülerinden peygamberimiz anlatılmakta ve kutlu doğum kutlanmaktadır. Anlatılmaya elbette devam edilecektir. Amma bir geceye ve birkaç günle sınırlandırılmamalıdır.

Yalnız içimden şu soruyu sormak gelmektedir. Yukarıda zikrettiğim kutlamalardan sonra Efendimizin yaptıklarını bizler İslam toplumu olarak ne kadarını yapabiliyoruz. Bunu her kişi evinde işyerinde aile ortamında çoluk çocuklarıyla arkadaş ve camii cemaat ortamında sorup istişare etmelidir. Aşağıya misallerle açıkladığım sünnetlerden yapamadıklarımız ve yapmadıklarımız var mı? Yok mu? Kendimizi sorgulamalıyız.

EFENDİMİZ NASILDI MİSALLERLE AÇIKLAYALIM,
Peygamberimiz (s.a.v), karşılaştıklarına mutlak selam verirdi. “Allah katında insanların en değerlisi karşılaştıklarında önce selam vermek için harekete geçendir.” buyuruyordu.
* Her işe besmele ile başlardı. Bu konuda, “Besmele ile başlanmayan işin hayrı ve bereketi kesiktir.” buyuruyordu.
“Karnınız iyice acıkmadan yemeğe oturmayın; tam doymadan da kalkın.” diyordu.
* İnsanların toplu bulunduğu yerlere ve mescitlere güzel kokular kullanarak giderdi. “Kötü kokuyla topluma çıkılmamasını istiyordu”
* Hasta olduğunda onu ziyaret eder, geçmiş olsun dileğinde bulunur ve bir ihtiyacı olup olmadığını sorarlardı.
* Namazlarını hep cemaatle kılar ve ashabına namazda cemaati kaçırmamalarını kuvvetle tavsiye ederdi.
* Seçilmiş insan (s.a.v), hayvanlara merhametli davranır; onlara eziyet edilmemesini, fazla yük yüklenilmemesini ve iyi bakılmasını emrederdi.
* Nebi (s.a.v), sahabe-i Kiramı gece namazına teşvik eder, kendisi de mutlaka her gece uzun uzun teheccüd namazı kılardı.
* Efendimiz, insanlar arasında, renk, dil, soy-sop, zenginlik ve yoksulluk gibi sebeplerden dolayı ayırımcılık yapmazdı. Üstünlüğün Allah’a itaat ve takva’da olduğunu söylüyordu.
* Allah Resulü (s.a.v) insanlara emeklerinin karşılığını hemen verirdi. Bunu ahlak olarak Müslümanlara da tavsiye ederdi: “İşçinin ücretini alnının teri kurumadan veriniz.” buyurur.
Abdestli olarak yatar ve yatarken sağ tarafına dönerdi. Dişlerini temizler ve herkesten mutlaka diş temizliğine önem vermelerini isterdi.
Merhamet Âbidesi (s.a.v), vefakârdı (Sevgisi geçici değildi).
align=
BİZ HER ŞEYİ İKİ ÂLEMİN GÜNEŞİ’NDEN ÖĞRENDİK.
Dediklerini yaşayan bir insan.
O, emin bir iman abidesiydi; dediklerini kılı kırk yararcasına yaşıyor, tavırlarını hep ötelere göre ayarlıyor ve hayatında Hakk’ı görüyor ve O’nun tarafından görülüyor olma derinliğiyle yaşıyordu;
Yemiyor, yediriyor; giymiyor, giydiriyor; bir damla nimet karşısında yüz defa şükürle gürlüyor ve hep minnet hisleriyle oturup kalkıyordu.
* Rabbi’ne ulaştığında ne sarayı ne de villası, ne servet ü sâmanı ne de eş ve evlâdına bıraktığı bir malı vardı. İki cihanın sultanı olarak yürüyüp kendi gibi yaşamış, dünyayı kendi gibi değerlendirmiş ve kendine yakışır şekilde buradan göçüp gitmişti. O, dünyaya dünya kadar, ötelere ve öteler ötesine de onların kıymetleri ölçüsünde değer veriyor ve ona göre bir tavır sergiliyordu.
Çok önemli: Kardeşinize lanet edeceğinize dua etseniz ya! Buyurarak kötülerin ve kötülüklerin müptelası olanlarında kalplerinden geçenlerini biliyordu.
İçki alışkanlığından kurtulamamış biri Resulullah’ın huzuruna gelmişti. Efendimiz ona nasihatlerde bulundu. Efendimizin yanından çıktıktan sonra orada bulunanlardan biri “Allah lanet etsin bu sarhoş Himara’ya” dedi. Bunu duyan Efendimiz, sarhoş bile olsa hiçbir Müslüman’a lanet okunmasına razı olmadı ve şöyle dedi:
— Kardeşinizin arkasından lanet okuyarak ona o kötülüğü yaptıran şeytana yardımcı olacağınıza, dua edip de kurtulmasını isteseniz ya? Bundan sonra bir hatırlatma daha yaparak buyurdu ki; - Vallahi lanet okuduğunuz o içten adam, Allah’ı ve Resulü’nü seviyor! Buyurdu.
Allah bizleri Peygamberimiz(s.a.v.)’in şefaatinden ayırmasın, Kevser havzının başında bunlar benim ümmetlerim demeyi nasip eylesin. Mevla bizleri efendimizin yaşadıklarını ve yaptıklarını yaşayan ümmet yapsın. Allah bizleri dünyada işimize geldiği yaşatmasın, kitap ve sünnete uyanlardan eylesin. Kutlu gece ve kutlu doğum mübarek olsun.

20.01.2013
Durmuş ÖZTEKİN
Emekli İmam-Hatip
Yenimahalle-Ankara


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı