16.05.2024 20:41:09
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
H.İbrahim YAMAN
9 Mayıs 2011 Pazartesi

Halil İbrahim YAMAN Kim?



Halil İbrahim YAMAN'ı Tanıyalım

Hukukçu, Şair, Yazar, Fikir adamı: 1950 de, o günlerde Bolu’nun Gerede İlçesine bağlı bir bucak olan Dörtdivan İlçesinin, Yalacık köyünde ailesi ikamet halindeyken, Ankara’da doğdu.

Ankara Atilla ve Gülveren İlkokulları ile Gülveren Ortaokulu ve Lisesinde okudu. İki yıl kadar Ankara İmam-Hatip Okulunun Orta bölümüne devam etti. Ortaokulda Şiir, Lisede Makale yazmaya başladı. Lisedeki, ilk şiir yazma yarışmasında birincilik, yağlı boya resimde ise üçüncülük aldı. Şiirlerini olgunlaşmadan ortaya çıkarmadı.

Üniversite öğrenimini, Ankara Valiliğinde memurken yapıp, 1977 de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Öncesinde, bir yıl da AÜ. Yükseliş Mimarlık ve Mühendislik Yüksek Okulu İnşaat Mühendisliği akşam bölümüne devam etti. Fakülte yıllarında, kısa bir süre Milli Türk Talebe Birliği Gülseren Teşkilatı ile ilgilendi. Bazı yerel ve genel gazetelerde, kendi ismi ve “Yaman Dost” ismiyle, okuyucu sıfatıyla birkaç makalesi yayınlandı.

Askerliğini, Yedek Subay olarak Kars İlinde yaptı. Kastamonu Tosya’da C.Savcılığı, Adıyaman’ın Çelikhan ve Yozgat’ın Çayıralan İlçelerinde de “Çelikhan Hâkimi” ve “Çayıralan Ceza Hâkimi” görevlerinde bulundu. Adalet  görevi yıllarında, yayın ve yayım faaliyetinde bulunmadı. O günkü koşullarda anlamlandıramadığı şekilde görevine müdahale yaşayınca, ayrıldı.

Atandığı Kars Göle Noterliğine, koşulları sebebiyle başlamadı. Yozgat Sarıkaya’da Serbest Avukatlık bürosu açtı.  Ardından Yozgat Boğazlıyan Hazine Avukatı, Van Müşavir Hazine Avukatı ve Van İli Muhakemat Müdürü Vekili oldu. Düzenin hukukdışı işleyişini biraz öğrenmiş iken Hâkimliğe dönüşünü, muhtemelen aynı müdahaleci gizlilikler(!) engelledi.

Bu, biri "Bizim Sevgi Bağları" Şiirler ve Yorumlar, bir diğeri sonuçsuz kalan "Bana Özgürlüğümü Verin. Nutuklarınız Sizin Olsun." Dilekçeler, dördü de bilgilenme, dava ve temyiz haklarının bile bulunmadığı kapalı ortamlarda gelişen haksızlıklara karşı "Zulüm; Sevgi Devleti; Bir Demet Çiçek Gibi, Bir Demet İnsanlık; Çiçeklerin Tanrısı, Bizim Tanrımız" Makaleler olmak üzere, altı kitabın yolunu açtı...

Kitaplarında konu sınırlaması yoktur. Yazılanlar, toplum içinden çok yönlü yansımalardır…

Bu fikir (düşünce) dizisi kitapları, şimdilik İnternet ortamında (http://hayaman.blogspot.com) dan tıklanan linklerde yayınlanmaktadır. Yazarın ve kitabının ismi arama motorlarına yazılarak da, site, blog, e-posta, e-kitap ve istek- okuma adresine ulaşılabilir.

En son Çorum İskilip Müşavir Hazine Avukatı iken emekli olup, biraz İngilizce bilir, evli ve çocuksuzdur. Halen Ankara’da ikamet eder.

 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı