29.04.2024 18:29:44
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
İbrahim YILMAZ
6 Haziran 2013 Perşembe

DÖRTDİVAN İLÇEMİZDE YAZ MEVSİMİ

Dörtdivan ilçemizde yaz denince aklımıza ilk olarak yaylalar insanın aklına gelir. Batı Karadeniz bölgesi olmamıza nazaran, denizden uzak ve dağlık bir bölgede doğasıyla mükemmel yerleşim yerine sahiptir. Dörtdivan, her insanın içerisinde hayal ettiği bir düşünce güzelliğine ve ormanıyla yeşilliğiyle bölge halkının gurbette olan hemşerilerinin yaz tatil için ilk tercih ettiği yerdir Dörtdivan.. Nedenleri sebepleri anlatılmakla bitmez Dörtdivan’ın…
/
Ben burada İlçemizin yaşamış olduğu yaz mevsimini elimden geldiği kadar anlatmaya çalışacağım… Yöre halkı havaların ısınmasıyla öncelikle yazımızın başında da dediğimiz gibi yaylalara hayvanlarını çıkararak ormanıyla, suyuyla, oksijeniyle, yeşilliyle güzelliklerini saymakla bitmez… Özellikleriyle dolu olan kısa süreli iki üç ay gibi konaklamaya giderler, bu arada sonbaharda ve ilkbaharda ekimini yaptıkları ürünlerin yabancı otlardan arındırmak için uğraşı ile mücadelelerini sürdürürler, bir kısmı ise yaz mevsiminde uzun süren kış mevsiminin temizliği ile uğraşırlar, kış hazırlıkları için odun ihtiyacını karşılamak ormanda çalı çırpı ve kesime uygun olan ağaçlardan temin ederler… Ev, ahır vb. işlerini ise genelde yaz mevsiminde ormandan elde ettikleri ağaç ürünleri ile yaparlar… Aslında aydın gündüzün uzun gecelerin kısa olduğu yaz mevsimi Dörtdivan da, koca bir dokuz ayın hazırlığı olduğu için zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar..

Gurbette olan Dörtdivanları ise, şehir hayatının vermiş olduğu yorgunluğu, Dörtdivan doğasının muhteşem güzelliğinde kısa sürelide olsa atmaya çalışırlar. Dörtdivan’ın nüfusu bu tür kısa konaklamalar sayesinde yaz mevsiminde 20-25 sene önceki nüfusu yaşar, bu nedenle ilçemizde birkaç esnaf kalmasına nazaran bu kısa süreli tatilcilerin gelimi ile esnafın yüzü güler…

YAZ MEVSİMİNİN İNSAN SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ
Yaz mevsimi insanlar, tabiatın çoğu güzelliklerinden faydalanma olanağı bulur. İnsan sağlığına büyük faydası bulunan ve kemiklerin gelişmesi için gerekli olan D vitamini, güneş ışınlarından alınır. Yazın insanlar cildine ve bazı hastalıkların iyi gelen deniz suyu ve deniz kumundan faydalanılırlar. Güneş banyoları romatizmalar için çok faydalıdır. Güneşin kuvvetli ışınları birçok hastalıkları yok eder ve iyileştirir. Meyvelerin, sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir. Türkiye'de insan gıdasının büyük bir kısmını tutan; buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi hububatlar bu mevsimde toplanır ve ambarlanır. Bu mevsimde araziler gelecek ekim dönemine hazırlanır.

Yazın aşırı ve kavurucu sıcaklığından da sakınmak gerekir. Uzun süre başı açık kalmak, aşırı güneş banyosu yapmak, cilt ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Serinletici içecekler içmede de aşırı gidilmemelidir. Bu mevsimde yiyecek ve içeceklerin yanında giyeceklere de dikkat etmek gerekir. Yazları ter emici, rutubet çekici pamuklu giyecekler tercih edilip, naylon ve buna benzer giyecekler giyilmemelidir.

Değerli Dörtdivanlı hemşerilerim.

Bir sonraki sonbahar mevsimi yazımda sizlerle görüşmek üzere saygı ve sevgilerimi iletiyorum… sizlerden ricam özel olmasına nazaran günümüzde bir bölgenin tanıtımında gündemde faal olan şiddetten uzak alan, ne varsa ilçemizi en güzel şekilde temsil etmek adı altında Bolu ilinin en güzel ilçesi DÖRTDİVAN‘ın sesini dünyaya duyuralım..

İbrahim YILMAZ


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı