25.04.2024 16:11:33
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
7 Aralık 2021 Salı

DÖRTDİVAN'DAN YENİ DERLEMELER - 3

DÖRTDİVAN’DAN YENİ DERLEMELER-3
Halk İnanışları ve Uygulamalar
Dörtdivan’da çiğdemle ilgili bazı inanış ve uygulamalar vardır. Çiğdem çiçeğini kurutup cenazede kefenin içine serperler. Ayrıca “Çiğdem sarı ben sarı / Çiğdeme konmuş arı” diye başlayan, fakat devamını bulamadığımız bir halk söyleyişi de vardır. “Gök çiğdem” diye mor çiğdeme denir. Bunlara “gökdede” de denir.
* “Gelinyüzü” diye gelincik çiçeğine denir. Gelinlerin yüzleri kırmızı yazıldığı için çiçeğe bu ad verilmiştir. Önceden gelinin yüzünde allık olsun diye gelincik çiçeği boya haline getirilirmiş.
* Soba yanarken sobaya bakarsak eğer izlenildiğini fark edip utanırmış.
* Dörtdivan da inek sığır gibi hayvanlara nazar değmesin diye insanlara yapılan gibi kurşun dökülürmüş.
* Yeni doğan buzağı yavrusunun kulağını ilk kim ısırırsa o kişinin buzağının sahibi olarak kabul edilir artık o kişiye ait sahiplenmiş anlamına gelir.
* Ölen kişi yıkanırken karın bölgesine bıçak konulur. Bu inanış sayesinde ölen kişinin karnının şişmemesine inanılır.
* Kaz, ördek gibi hayvanları kestikten sonra ilk önce içi temizlenip en son tüyü yolunurmuş. Aksi halde yani tam tersini ilk olarak içini sonra tüylerini temizlerlerse o hayvanın artık yenilmeyeceğine, mundar olduğuna inanılır ve o etten asla yenmezmiş.
* Bayram günlerinde sabah namazıyla bayram namazı arasında suların Zemzem olarak aktığına ve tadının öyle olduğuna inanılır. Özellikle Ulusu’yla ilgili yörede böle bir inanış vardır.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı