28.04.2024 22:47:30
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Sünnette Zamanlamaya Dikkat!

Okulların yaz tatiline girmesi ile birlikte sünnet mevsimi de başlamış oldu. Özel Fatma Hatun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Veysel Baran, sünnetle ilgili sık sorulan sorulara cevap verdi. Op. Dr. Fatih Veysel Baran'ın sünnet ile ilgili açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK17 Haziran  2016 Cuma - 04:24
Sünnet nedir?
Sünnet prepisyum denilen penis başını örten derinin kesilmesidir. İlkel toplumlardan beri faydasına inanıldığından yapılmaktadır. Hem bir dini ritüeldir. Hem de tıbbi olarak erkek çocuklarını enfeksiyona karşı koruduğundan sünnet yapılmaktadır.
Sünnet nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir? Hangi şartlar altında kimler tarafından yapılmaktadır?
Her ne kadar çok uzun süren bir işlem olmasa da sünnet hafife alınmamalı uzmanlar tarafından steril şartlarda ameliyathane ortamında yapılmalıdır. Özellikle toplu sünnetlerde yeterli hijyen koşulları sağlanamamakta gereken özen gösterilmemekte enfeksiyon ve sünnet kusurlarıyla sık karşılaşmaktayız. Zaten artık sağlık bakanlığı tarafından sünnetin doktorlar dışında kimselerin yapması yasaklanmıştır. Kanama-enfeksiyon-sünnet kusurları uygun ameliyathane şartları sağlanmayıp uzman doktorlar tarafından yapılmayınca sık rastlanabilen sorunlardır. Açıkçası hekimler tarafından bile hafife alındığından ciddi sünnet kusurlarıyla karşılaşılmaktadır. Çocuklarımızın ileriki cinsel hayatında hem fiziki hem de psikolojik yönden bir travma yaşamasını istemiyorsak veliler ve hekimler tarafından sünnetin bildiğimiz bir cerrahi operasyon olduğunu düşünerek ciddiye almalı gerekli özeni göstermeliyiz.
Hangi yaş grubunda sünnet yapılır? Hangi yaş grubunda yapılmaz? Ne zaman yapılmasını önerirsiniz?
2 ila 6 yaş arası çocuk fallik dönem dediğimiz cinsel organlarını tanıdığı bir dönem olduğu için tıbbi bir zorunluluk görülmediği takdirde psikoseksüel travmadan kaçınmak adına yapılması önerilmez. Bunun dışında her dönemde yapılabilir. Fakat ne kadar erken yapılırsa yara yeri o kadar çabuk iyileşir ve çocuk daha az hatırlar. Bu nedenle yenidoğan sünnetleri son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Bunun dışında üst solunum yolu enfeksiyonu, grip, su çiçeği vb. hastalıklarda sünnet ertelenir. Hastalık iyileştikten sonra yapılır.
Sünnet sırasında narkoz verilmeli mi? Narkoz tehlikeli mi?
Sünnet sırasında sedasyon dediğimiz anestezi protokolü uygulanır.4-6 saatlik bir açlık periyodu gerektirir. Ailelerin çok sık sorduğu bir sorudur bu. Haklı olarak çekinirler olası bir probleme karşın. Halbuki sedasyon öncesi anestezi doktoru tarafından rutin muayeneleri yapılır çocukların ve kanama pıhtılaşma bozuklukluları ve enfeksiyon durumuna karşın işlem öncesi kan tetkikleri rutin yapılır. Eğer bunlarda herhangi bir anormallik varsa hasta pediatri uzmanına konsülte edilir. Yani biz sünnetlere gözü kapalı girmiyoruz ve binde bir de olsa oluşacak sorunlara karşı arkanızda anestezi uzmanı ve pediatri uzmanının olması çok önemlidir. Sedasyon dediğimiz protokol de hastanın damar yolundan ilaç verilip kısmen uyutulmasıdır. Öyle büyüklerdeki gibi boğazından entübasyon tüpü sokulması gibi ya da spinal anestezi gibi belden iğne vurulması söz konusu değildir. O açıdan velilerimizin gönlü rahat olabilir. Bir de bir yaş altı grupta anestezi pek verilmez, lokal anestezi ile sünnet yapılır.
Sünnet sonrası nelere dikkat edilmeli, çocukların sünnet sonrası bakımı nasıl olmalı? Pansuman yapılmalı mı? Aileler nelere dikkat etmeli?
Sünnet sonrası hijyen çok önemlidir. Eğer sargı bezi sarılmışsa kurumadan 24 saat içerisinde sargı bezi alınmalı, eğer yapışmışsa ıslatarak alınmalıdır. pansuman alındıktan sonra sızıntı şeklinde kanamalar olabilir, bunlar kendiliğinden durur. Çocuk pipisine dokundurmayacağından pansuman sıkıntıdır bu nedenle sık sık yıkama ve doktorunuzun verdiği antibiyotikli kremler el değmeden sürülebilir. Düzenli olarak antienflamatuar ve ağrı kesici şuruplar kullanılmadır. Eğer bez bağlanan bir bebekse bezini takmaktan çekinmeyin ama ara ara bezini çıkartıp bebeğinizi rahatlatın. Sünnet sonrası dikişler 15 gün içerisinde kendiliğinden erir, dikiş almaya gerek yoktur, çocuğunuzu ne kadar sık yıkarsanız yara yeri o kadar çabuk iyileşir, dikişleri erken erir. (koroglugazetesi.com)



 

YAZARLAR

Tamamı