28.03.2024 19:46:07
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Şen'den İki Yeni Şiir Kitabı Yolda

Türk kültürüne ve edebiyatına katkılarda bulunan Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde öğretmen olarak görev yapan Dr. Yasin Şen'in “Kafile” ve “Yûnuslara Tapduk Gerek” adlarını taşıyan iki adet şiir kitabı baskı aşamasında gün sayıyor.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT09 Eylül  2021 Perşembe - 23:45
DR. YASİN ŞEN’DEN İKİ YENİ ŞİİR KİTABI. BASKI AŞAMASINDA..
Dörtdivan Kültür Atlası, Seyyah Olayım Bir Zaman, Delailül-Hayat Şerhi gibi eserlerin sahibi Dr. Yasin Şen’den iki yeni şiir kitabı.
Ordu-Çatalpınar'da dünyaya gelen ve halk edebiyatına yönelik çalışmalarıyla Türk kültürüne ve edebiyatına katkılarda bulunan 32 yaşındaki Dr. Yasin Şen’in, Kafile ve Yûnuslara Tapduk Gerek adlarını taşıyan iki adet şiir kitabı baskı aşamasında gün sayıyor.
DR. YASİN ŞEN KİMDİR?
Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde hâlen öğretmen olarak görev yapan Dr. Yasin Şen, mesleki çalışmalarının yanı sıra akademik ve kültürel birçok çalışmaya de imza attı. Şen, 1989 yılında Ordu-Çatalpınar'da dünyaya geldi. 2012 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi bölümünden mezun oldu. 2016 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı sene içinde doktora eğitimine başladı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı bilim dalında devam ettirdiği doktora eğitimini bu yıl tamamladı ve tezini 8 Temmuz 2021 tarihi itibariyle savundu.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ EDEBİ BİRİKİMLERİ DERLEDİ
Şen'in tez konusu 17. Yüzyıl şairlerinden Dîvâne Rüşdî Efendi'nin divanıdır. Bunun yanı sıra Anadolu'da öğretmen olarak görev yaptığı şehirlerde halk edebiyatına yönelik çalışmalar ve halk kültürü derlemeleri yaptı. Bunların bir kısmı Akan Sular Ömrün Olsun -Gerede'den Halk Kültürü Derlemeleri, Al Elma Kızıl Elma Afyonkarahisar İhsaniye'den Halk Kültürü ve Halk Edebiyatı Derlemeleri, Dörtdivan Kültür Atlası adlarıyla kitaplaştı. Şen, bu kitaplarında Anadolu'da kaybolmaya yüz tutan masal, ninni, bilmece, mani, ninni, efsane, destan gibi edebi birikimleri, âdetleri, gelenekleri ve mahalli kelimeleri bir araya getirdi. Bu çalışmalar gösterdi ki, Anadolu yüzyıllardan beri getirdiği kültürel ve şifahî zenginliklerini kaybetmek üzeredir.
DENEME TÜRÜNE YAKIN İLGİ
Şen'in bunların yanında Cihangir'de Bir Aşk ve İrfan Ocağı Hasan Burhaneddin Cihangirî ve Menakıbnâmesi ile Erenler Kitabı-Tezkiretü'l- Has adlarını taşıyan ve Osmanlı Türkçesinden aktardığı, ortak imzalı kitapları bulunmaktadır. Bunun yanında şair olan Şen'in Ney'in Sesi ve Yesi'den Anadolu'ya adlarını taşıyan iki şiir kitabı vardır. Kafile ve Yûnuslara Tapduk Gerek adlarını taşıyan iki adet şiir kitabı da basım aşamasındadır. Deneme türüyle de yakından ilgilenen Şen'in Serhat Düşünceleri ve Karşı Yatan Kara Dağ adlarını taşıyan iki deneme kitabı bulunmaktadır.
Şen, Türk kültürü üzerinde belirgin izler bırakan bazı kavramlar üzerinden de araştırma inceleme kitapları kaleme almıştır. Seyyah Olayım Bir Zaman Türk seyahat kültürünü, Sohbet Medeniyeti en eski zamanlardan günümüze kadar zengin bir birikimle gelen Türk sohbet kültürünü, Kızılelma'ya Dek Gideriz Şair ve Kızılelma ise Türk şiir geleneğindeki Kızılelma'yı konu edinmektedir. İlmî ve kültürel çalışmalarına devam eden Şen'in yayına hazır başka eserleri de bulunmaktadır.
Şen, Türk kültürü üzerinde belirgin izler bırakan bazı kavramlar üzerinden de araştırma inceleme kitapları kaleme almıştır. Seyyah Olayım Bir Zaman Türk seyahat kültürünü, Sohbet Medeniyeti en eski zamanlardan günümüze kadar zengin bir birikimle gelen Türk sohbet kültürünü, Kızılelma'ya Dek Gideriz Şair ve Kızılelma ise Türk şiir geleneğindeki Kızılelma'yı konu edinmektedir. İlmî ve kültürel çalışmalarına devam eden Şen'in yayına hazır başka eserleri de bulunmaktadır. (haber7.com)


 

YAZARLAR

Tamamı