25.04.2024 12:20:15
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Radon Gazı Ölçümü Yapılacak.!

İnsan sağlığını olumsuz etkilediği düşünülen kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde ölçümler yapılacak. Bolu İlimiz merkez ve ilçelerinde de belirlenen toplam 540 hanede Radon Gazı Ölçümü yapılacak.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK14 Aralık  2016 Çarşamba - 11:13
EVLERDE RADON GAZI ÖLÇÜMÜ YAPILACAK
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 12 Aralık 2016 tarihi itibariyle Türkiye genelinde olmak üzere "Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritalandırma Çalışması" kapsamında Bolu İlimizde de belirlenmiş olan 540 adreste Radon Gazı Ölçümü yapılacağı açıklandı. Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi..
“İnsan sağlığını olumsuz etkilediği düşünülen kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde ölçümler yapılacaktır.
“Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır.
Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmakla birlikte radon gazı bina yapımlarında kullanılan malzemelerden de ev içerisine sızabilmektedir. Ev, işyeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda bulunabilir. Radon gazı miktarı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına, evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına ve kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 ilde 62320 hanede dedektörler ile ev içerinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Bu çalışma kapsamında hazırlanan bir anket formu ile yaşanılan ev ile ilgili birtakım temel bilgiler kaydedilecektir. Yerleştirilen dedektör kaplarının yerleştirildiği yerde 2 ay boyunca muhafaza edilmesi sağlıklı bir ölçüm yapılması açısından önemlidir. 2. ayını dolduran dedektör kapları evlerden toplanacaktır. Proje, dedektörün gerektiği gibi yerleştirilip korunması dışında ek bir yük getirmemekle beraber dedektör kaplarının ev halkına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kaza ile açılsa bile herhangi bir zararı da bulunmamaktadır.
12.12.2016 tarihinde İlimiz merkez ve ilçelerinde başlayacak olan çalışma, toplam 540 hanede yapılacak olup, Valilik onayı olan Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları tarafından yürütülecektir. Halk Sağlığı Müdürlüğü kimliği ile TUİK tarafından belirlenen adreslere gidecek sağlık görevlileri, ev halkına çalışma hakkında bilgi vererek ve broşür ile bilgilendirme yapacak ve yazılı onamlarını alacaktır. Çalışmada toplanan bilgiler kesinlikle gizli kalacaktır.
Yerleştirilecek Radon Gazı Ölçüm dedektörleri aşağıdaki resimde görülmektedir.

Vatandaşlarımız konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizden ve http://www.boluhalksagligi.gov.tr web sitemizden alabilirler.”

Radon Gazı: Renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Akciğer kanseri gelişiminde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin %3-15’inden sorumludur. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmakla birlikte radon gazı bina yapımlarında kullanılan malzemelerden de ev içerisine sızabilmektedir.
Evlerde Radon Gazı Ölçüm Broşürü için Tıklayın





YAZARLAR

Tamamı