28.03.2024 22:27:58
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Korona'da Panik Atak!

Korona günlerinin en büyük sıkıntısı Panik Atak. Panik atağının özellikle 24-25 yaş insanlarda görüldüğünü ve çocuklarda 12-13 yaşlardan itibaren ortaya çıktığını söyleyen Psikolog Çelebi; “Panik Atak, En sık 24-25 yaşlarında görülür. Çocuklarda 12-13 yaşlardan itibaren ortaya çıkar" dedi. Nasıl başa çıkılacağı noktasında vatandaşları uyardı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK20 Mayıs  2020 Çarşamba - 06:04
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KEMAL HİLMİ ÇELEBİ UYARDI
Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi, Koronavirüs salgınında en büyük sıkıntının hastalığın insanlar üzerinde yarattığı korkunun sonucunda ortaya çıkan panik atak olduğunu açıkladı. Çelebi, panik atak hastalığının ne olduğu ve nasıl başa çıkılacağı noktasında vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Panik atağının özellikle 24-25 yaş insanlarda görüldüğünü ve çocuklarda 12-13 yaşlardan itibaren ortaya çıktığını söyleyen Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi; “Panik Atak, En sık 24-25 yaşlarında görülür. Çocuklarda 12-13 yaşlardan itibaren ortaya çıkar. 50 yaşından sonra panik atak çok nadir yaşanır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden daha fazladır” dedi.
“PANİK ATAĞIN TEMELİNDE KAYGI VARDIR”
Panik atağın ana temelinde kaygı olduğunu söyleyen Çelebi; “ Kaygının temelinde ise genetik biyolojik ve çevresel etkenler söz konusudur. Korku, gerçek bir tehdit söz konusu iken kaygı da somut bir tehdit yoktur kaynağı belirsizdir. Kaygı geleceğe ilişkindir. Kovit -19 ile ilgili endişe duymak korkudur. Çevresel faktörlerden kaynaklı bir etkilenme söz konusudur. Ancak aradan zaman geçip sürekli panik yaşama hali olursa bu kaygıya dönüşür. Ya bana da bulaşırsa ya ölürsem gibi düşünceler” diye konuştu.
“AŞIRI KORUYUCU TUTUM İÇİNDE OLMAYIN”
Panik atak ile ilgili ailelere uyarılarda da bulunan Çelebi; “Aşırı korumacı bir anne baba olmak kaygıyı ve korkuyu tetiklediği gibi baskı da panik atağı besler. Çocukların özgüveni düşük bireyler haline getirmek istemiyorsak aşırı koruyucu tutum içinde olmamak gerekir. Çocuğumuz düşecek ama düşüp kalmayacak ve bir şekilde ayağa kalkıp yoluna devam edecek” şeklinde ifade etti.
“13 BELİRTİDEN 4 TANESİ PANİK ATAĞA NEDEN OLUYOR”
Panik atağın belirtileri hakkında da bilgiler veren Çelebi; “ Aşağıda sayacağım 13 belirtiden 4 tanesini yaşıyorsan muhtemelen panik atak geçiriyorsun demektir. Çarpıntı, Terleme, Titreme, Nefes darlığı çekiyormuş gibi nefes alıp vermek, Soluğun kesilmesi, ağzımız kuruması, Göğüste ağrı ve sıkışma, odaklanma probleminin yaşanması, Midede bulantı kelebeklerin midemizde uçuşuyor muş gibi olması. Baş dönmesi bayılacakmış gibi olma, Benliğimden ayrıldım düşüncesi, Ellerde karıncalanma, göz seğirmesi, Ürperme ateş basması, Ya kontrolü kaybedersem ya çıldırırsam düşüncesi. Ölüyorum ya ölürsem düşüncesi olur. Aşırı soluk alma olayı çok fazla yaşanır. Genelde kişi çıldırmaz ve ölmez. Sadece öyle hisseder. Hangi ortamda yaşanmışsa o ortama girmekte sorunlar yaşanır. İlerleme devam ederse kapalı yer korkusu oluşur. Asıl mesele, atak ne zaman gelecek sorusunu kendi kendimize sormamızdır. Psikolojide bu duruma kendini gerçekleştiren kehanet denir” dedi.
ÖNCE BİR HEKİME BAŞVURULMALIDIR
Panik atak geçiren bir kişinin neler yapması konusunda da açıklamalarda bulunan Psikolog Çelebi; “Panik Atak durumunda, Önce bir hekime başvurulmalıdır. Fiziksel bir muayene olmak gerekir. Fiziksel herhangi bir olumsuz bulgu yok ise Psikiyatrist ve psikoloğa gidilmelidir. Bilinmelidir ki İlaç tek başına yeterli değildir. İlaç ile beraber mutlaka psikoterapi almak önemlidir. Panik Atakta, Zihinsel ve Davranışsal anlamda yapmamız gereken basit teknikler Atağın geldiğini hissettiğinde otur ve üç defa derin nefes alın ve verin.. Ağırlığın zemine ver ve gevşe. Kendi kendimize durdur Şunu telkininde bulun. Başka bir şeye odaklan. Mesela telefona bak ayrıntılı incelemeye çalış o odaklanma anı bizi panik atak duygusundan uzaklaştırır. Unutma Panik Atak Bedensel bir sıkıntı yaratmaz. Güvenli Yerine Git somut yerlerde olabilir soyut tamamen hayali yerlerde olabilir. Yanlış Alarm hiçbir faktör yokken çaldığında durdurun şunu demek işe yarayacaktır. Zihinsel Düzenlemeler yap” şeklinde açıkladı.
“BİTMEMİŞ PANİK ATAK YOKTUR”
Son olarak Çelebi; “ Bitmemiş panik atak yoktur 8 dakika nadiren 1saat sürer. Kendi kendine Aklından bir süredir atak geçirmemiş olmam yakında geçireceğim anlamına gelmez de. Başardığınız işlerin listesini yap. Panik atakla baş ettiğiniz durumları yaz. Panik atak yokken vücudunuzu ger ve gevşet. Kendi kendine vereceğin olumlu telkinler iyi hissettirecektir. Panik Ataktan öncede başardığın bir sürü problemin vardı onların üstesinden geldin bu atağı da atlatacaksın. Yeter ki kendine inan ve iradeni ortaya koy. Unutmayalım ki Her türlü zorlu koşullarda ve coğrafyada yaşayan tek varlık insandır” cümlelerine yer verdi. Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi İletişim: 05056792193
(boluhavadis.net)




YAZARLAR

Tamamı