19.04.2024 09:01:20
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

“Köroğlu Yazarlık Okulu” Start Aldı

Bolu da Köroğlu Yazarlık Okulu projesi Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda yapılan açılış töreni ile başladı. Proje kapsamında yazarlık atölyeleri olarak dizayn edilecek yazarlık okulu sınıflarında geleceğin yazarları, şairleri yetiştirilecek.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT12 Ekim  2016 Çarşamba - 12:11
BOLU’DAN ŞAİR VE YAZARLAR YETİŞECEK
Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi koordinatörlüğünde başlayan Köroğlu Yazarlık Okulu projesinin açılış törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, projenin koordinatörü Fahri Tuna, Yazarlar Sadık Yalsızuçanlar Fahri Tuna, Mukadder Gemici, Adem Karafilik, Mehmet Şeker, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Ünlü sunucu Cihat Zafer’in sunumu ile başlayan törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz katılımcılara seslenerek proje hakkında bilgiler verdi. Cengiz proje ile ilgili olarak, “8 ay sürecek projede şiir, hikaye/roman, deneme/düşünce ve biyografi/portre olmak üzere 4 alanda seçilecek öğrencilere yazar ve şairler tarafından eğitim verilecek. Geniş kitleleri de kapsayan aylık medeniyet söyleşileri yapılacak. Yazarlık atölyeleri olarak dizayn edilecek yazarlık okulu sınıflarında geleceğin yazarları, şairleri yetiştirilecek. Ayda iki kez her ayın 1. ve 3. Haftası salı günleri 16.00-19.30 saatleri arası 4 kategoride belirlenen yazarlarla yazar adayları ders görecek. Projenin sonunda öğrencilerin çalışmalarından seçilen eserlerden oluşan kitabın basımı ve dağıtımı yapılacak. Ayrıca her ay toplumun tüm kesimlerine açık medeniyet söyleşileri düzenlenecek. Ünlü yazar, şair, yönetmen ve ressamlar genç yeteneklerin ufkunu açacak, vizyonunu genişletecek söyleşiler gerçekleştirecek” dedi.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise “Bizim işimiz şehir imal etmek ama biz içindekileri imal edemeyiz. İşte bu tür programlar sayesinde siz değerli öğrencilerimiz de bu projelerle eğitiliyorsunuz. Bu projenin isminin başında ayrıca Köroğlu olması bizleri mutlu etti. Umarım bu proje son derece yararlı olur ve geleceğin yazarları, şairleri Bolumuzdan yetişir. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“İNSANIN İLK ÖNCE KENDİNİ BİLMESİ GEREKİR”

Geleceğin şair ve yazarlarının yetiştirilmesi amacıyla başlatılan programda konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş ise sözlerinin başında tüm Müslüman dünyasının Muharrem Ayı’nı tebrik ederek başladı. Bu kutlu ayın tüm Müslüman alemine ve dünyada yaşayan tüm insanlara barış, huzur ve saadet getirmesini temenni eden Vali Baruş, konuşmasında insanların düşünmesiyle ve hisleriyle diğer canlılardan ayrıldığını aktardı. “İnsan olarak dünya üzerindeki varlığımızı anlamlandırmak ona bir mana kazandırmak için marifet sahibi olmak yani hakikati bilmek gerekir. Marifetin en önemli şartı ise kendini bilmektir. Kendini bilmek bu dünyaya geliş amacını kavramaktır” diyerek sözlerine devam eden Vali Baruş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Marifet sahibi olmak, düşünmeyi, tefekkür etmeyi, analiz yapmayı gerektirir. Düşünmek ve tefekkür etmek aynı zamanda sorumluluk sahibi olmaktır. Tefekkür eden insan bu sorumluluğu omuzunda taşıyan insandır. Tefekkür etmek, düşünmek, tahlil etmeyi ve bu tahlil süresi sonucunda hakikatin bilgisini doğru olarak bulmak için elzem bir koşuldur. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’in birçok ayetinde “Hiç düşünmez misiniz? Düşünmeyecek misiniz? Hala akıl edip düşünmez misiniz?” buyurulmuştur. Düşünme süreci sonunda sağlıklı bir yargıya varabilmek için doğru bilgiye sahip olmamız gerekir. Doğru bilgiyi de ancak kafa yorduğumuz husus üzerinde daha önce söylenmiş sözlerin, açık edilmiş düşünceleri tahlil ederek bulabiliriz. Bu sürecin yolu ise okumaktan geçer. İslam’ın ilk emri de okudur. Okumak aynı zamanda düşünmektir. Okumanın en önemli kaynağı ise kitaplardır. Merhum Cemil Meriç’in ifadesiyle kitap, esrara ve sonsuza açılan bir kapıdır. Okurken kendimizi çok başka bir dünyanın eşiğinde buluruz. Okurken keşfedilecek nice kapılar açılır. Okumayan insan sorumluluk üstlenmeyi istemeyen insandır. Başkaları ile düşüncelerini paylaşmak ise daha büyük bir sorumluluk düzeyi gerektirir. Kalbinizi, düşüncelerinizi başkalarına açmak cesaret ister. İşte biz bu cesareti gösterecek gençliği istediğimiz için böyle bir proje başlattık.
“KENDİ DÜŞÜNCELERİNİZİ İNŞA EDEMEZSENİZ BAŞKASININ KULU KÖLESİ OLURSUNUZ”

Eğer kendi kanaatinize sahip olarak, özgür düşüncenizle bazı şeyleri inşa edemeyecek güçteyseniz başkalarının kulu, kölesi olursunuz. Yaşadığımız 15 Temmuz gecesi halkımızın, milletimizin özgür iradesine sahip çıkarak hainlere karşı durması işte bu tefekkür ve düşünmenin sonucudur. Bu, bilgisiyle amel etmektir. Yoksa düşünceleriniz, vicdanınızı başkalarına kiraya verirseniz ve başkalarının himayesi altında yaşamak isterseniz ki, dünya bunun üzerindeki örneklerle doludur. Bunu kabul eden toplumlar savaş ve ölümler yüzünden acı denizi içerisinde yüzmektedirler.
“YAZARLAR VE ŞAİRLER İNSANIN HAKİKATİ BULMA ÇABASI İÇİN TER DÖKEN İNSANLARDIR”
Çok önemli bir uğraş içerisine giriyorsunuz. Unutmayın ki yazarlar ve şairler insanın hakikati bulma çabası için ter döken insanlardır. Düşüncelerimizi ve hislerinizi başkalarıyla paylaştığınız ölçüde dostane ilişkiler geliştirebiliriz. Eğer düşüncelerinizi cesaretle başkalarıyla paylaşamıyorsanız, gizliyorsanız böyle bir toplumda hoşgörü, samimiyet nasıl oluşabilir. Lütfen ilişkilerinizde buna dikkat ediniz. Arkadaş, dost olmak istediğiniz kişinin veya en azından sohbet etmek istediğiniz kişinin bu özelliğine bakın. Biz içten pazarlıklı, yanında bulunan insanın üzüntüsü, gözyaşı üzerinden kendi mutluluğunu inşa edecek insanlar istemiyoruz. Başkaları için daima pozitif düşün, başkalarını kırmayın, canlarını üzmeyin. Biz tarih boyunca dünyaya hak ve adalet götüren öncüler olduk bundan sonra da böyle olacağız. Bizim medeniyet mirasımız sizlere bu cesareti veriyor. Lütfen kendi düşüncelerinizi, kendi kanaatlerinizi cesaretle dile getirmekten hiçbir zaman çekinmeyiniz. Önce okuyarak sonra konuşarak sonra da yazarak düşüncelerinizi başkalarına aktarmak temel amacınız olsun.
“YAZMAK BAŞKALARININ BİZİ ANLAMASINA KATKI SAĞLAR”
Başkalarıyla düşüncelerimizi paylaşmanın en önemli yöntemlerinden biri de yazmaktır. Yazmak, aynı zamanda başkalarının bizi anlamasına katkı sağlar ve diğer insanlarla aramızdaki hoşgörü ve samimiyet duygularını geliştirir. Bu manada gençlerimize düşüncelerini ve hislerini başkalarıyla paylaşmalarını, cesaretle göstermeyi çok iyi anlatmamız gerekiyor. İşte Bolu’nun ve Türk dünyasının en önemli halk şairlerinden ve bilgelerinden olan Köroğlu’nun adını alan yazarlık projesinin bu anlatma çabasına çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu çalışmada, bu projede katkı sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum. Bu projenin gençlerimize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum.”

Vali Baruş’un konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Vali Aydın Baruş’a, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a ve eğitime gelen yazar ve şairlere birer teşekkür çiçeği takdim edildi.
Programın devamında Yazar Sadık Yalsızuçanlar tarafından projenin ilk Medeniyet Söyleşisi gerçekleştirildi.
Proje kapsamında 8 ay boyunca ünlü şair, yazar, yönetmen ve ressamlar bu Medeniyet Söyleşilerini gerçekleştirecek.
Ayrıca proje kapsamında öğrencilere Biyografi-Portre konusunda Fahri Tuna, Hikaye konusunda Mukadder Gemici, Şiir dalında Adem Karafilik ve Deneme dalında da Mehmet Şeker eğitim verecek.




YAZARLAR

Tamamı