29.03.2024 13:57:09
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Girişimciliği Geliştirme Kursları..

KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” hakkında bilgiler verdi. Usta; “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı 1 Ocak 2019 yılından sonra revizyona uğradı. Girişimciliği Geliştirme Destek Programında işletmeleri artık hizmet, ticaret ve imalat olarak ayırıyoruz” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR16 Eylül  2019 Pazartesi - 23:48
GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI NEDİR, NASIL BAŞVURULUR?
KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, Girişimciliği Geliştirme Destek Programın amacının, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek, başarılı iş planlarını/iş modellerini ödüllendirmek, girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler arası işbirliğini arttırmak, yeni kurulan işletmelerin en kırılgan oldukları dönemde hayatta kalma oranının arttırılmasına katkı sağlayacak yapıların ve ulusal plan ve programlar doğrultusunda yeni işletmelerin kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak olduğunu kaydetti.
Abdurrahman Usta, KOSGEB’in yeni iş kuran işletmelere yönelik sağladığı “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı”nın 2019 yılından itibaren değişikliğe uğradığını belirterek; “KOSGEB’in 2010 yılından bu yana aktif olduğu bir destek olan yeni girişimcilik desteği 1 Ocak 2019 yılından sonra revizyona uğradı. Eski adı yeni girişimci desteği olan program girişimciliği geliştirme destek programı olarak KOSGEB 2019 yılından itibaren değişikliğe uğradı. 2019’dan önce güncel olan yeni girişimci desteğinde herhangi bir hizmet, ticaret ve imalat ayrımı yoktu. Bütün bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler aynı modelden faydalanıyordu. Fakat 2019 yılında yapılan mevzuat çalışması sonucu girişimciliği geliştirme destek programı oldu.
Girişimciliği geliştirme destek programında işletmeleri hizmet, ticaret ve imalat olarak ayırıyoruz. Hizmet ve ticaret sektöründe faaliyet göstermek isteyen girişimcilere yönelik “Geleneksel Girişimcilik” destek programı adı altında bir programımız var. İmalat ve sanayide faaliyet göstermek isteyen işletmelerime yönelikte “İleri Girişimcilik” destek programı adı altında ikinci bir destek programımız var” dedi.
GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK
Geleneksel Girişimcilik destek unsurlarını aktaran Usta; “Geleneksel Girişimciliği Destekleme Programı”nda yeni kurulan işletmeye, işini şahıs olarak kurarsa 5 bin TL kuruluş desteğimiz var. Şirket olarak kurarsa bu tutar 10 TL’ye çıkıyor. Bunun yanında performans desteği dediğimiz süreklilik ve istihdama dayalı destekleme modelimiz devam ediyor. İşletme 1. yılın sonunda çalıştırdığı eleman sayısına göre kadın, gazi veya şehit yakını olması durumunda 25 bin TL’ye kadar bir destek alıyor. Aynı tutar 2. senenin sonunda da var” ifadelerini kullandı.
“İLERİ GİRİŞİMCİLİKTE HEDEF KİTLEMİZ İMALATÇILAR”
İleri Girişimcilikte hedef kitlelerinin imalatçılar olduğunu vurgulayan Abdurrahman Usta; “İleri Girişimcilikte ise hedef kitlemiz imalatçılar. İmalat sanayisine biraz daha pozitif bir bakış açısı. Bahsettiği işletme kuruluş, personele göre destek burada da var. Ayrı olarak ise eğer işletme imalat sanayide orta veya düşük teknolojide ise 100 bin TL, orta veya yüksekte ise 200 bin TL, ileri teknolojik alanda faaliyet gösteriyorsa 300 bin TL’ye kadar makine desteği var. Bunun tamamı hibe. İleri Girişimcilikte destek tutarlarının tamamı alınıyor, ilave olarak alacağı makinelere yüzde 75 oranında KDV hariç şekilde KOSGEB’den hibe olarak alıyor. Eğer makine yerli makine ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili mevzuatına göre alınmış yerli malı belgesi var ise bu %75 destek oranına %15 daha ilave diliyor ve %90’a çıkıyor. Yaklaşık 9 aydır uygulamamız devam ediyor” diye konuştu.
Haber: Aslı Akış / Koroglugazetesi.com





YAZARLAR

Tamamı