10.05.2024 00:41:12
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Gerede Depreminin 77. Yılı

Bolu'nun Gerede ilçesinde meydana gelen ve literatüre “1944 Bolu-Gerede Depremi” olarak geçen depremde toplam 4 bin 270 kişi öldü. Deprem başta Bolu olmak üzere Çankırı, Zonguldak ve Ankara'da büyük hasara neden oldu.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR01 Şubat  2021 Pazartesi - 16:08
01 ŞUBAT 1944 BOLU - GEREDE DEPREMİ
Cumhuriyet döneminin en şiddetli ve en yıkıcı depremlerinden biri 1 Şubat 1944 günü Sabah saat: 06.23'de merkez üssü olan Bolu ili Gerede ilçesinde 7.4 şiddetinde meydana geldi. 77 yıl önce meydana gelen deprem, başta Gerede olmak üzere, Bolu’nun bütün ilçelerinde, Ankara’nın bir bölümünde, Zonguldak ve Çankırı’da şiddetli bir biçimde hissedilmiş. Bolu’nun Gerede ilçesinde meydana gelen ve literatüre “1944 Bolu-Gerede Depremi” olarak geçen ve büyük bir yıkıma neden olan bu deprem de toplam 4 bin 270 kişi hakkın rahmetine kavuşmuş.
Deprem, Abant’tan Ilgaz’a kadar 200 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde bir alan içerisinde büyük can kaybı ve ağır yapı hasarı içerisinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre de aynı gün akşam saatlerine kadar 22 irili ufaklı artçı sarsıntı meydana gelmiş.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik tarafından 2017 yılında yayımlanan ‘1944 Bolu-Gerede Depremi ve Sonuçları’ adlı araştırmasında depremin o dönem ki resmi kayıtları ve gazete arşivlerinden alınan bilgilerle, depremin bilinmeyenlerini gözler önüne seriyor. Gerede ve civarında büyük bir yıkıma neden olan ve geniş bir alanı etkileyen 1944 Bolu-Gerede Depremi’nin meydana gelişi ve deprem sonrasında yapılan çalışmalar ele alınmış.
‘1944 Bolu-Gerede Depremi ve Sonuçları’ araştırması için Tıklayın

01 Şubat 1994 Bolu Gerede Depremi ile ilgili AFAD’ın haberine göre:

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nda, Bolu-Gerede arasında, Ms=7.3 büyüklüğünde çok yıkıcı bir deprem olmuştur. Deprem, doğuda Ilgaz'dan batıda Abant'a kadar uzanan 200 km uzunlukta ve 25 km genişlikte bir alan içinde yer alan tüm köyleri ve yerleşim yerlerini yerle bir etmiştir. Depremde, binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Deprem, bu zon içinde bulunan tüm mühendislik yapılarını harabe haline getirmiştir. Depremde, 185 km uzunlukta bir yüzey faylanması meydana gelmiştir. Deprem kırığı boyunca 3.5 m sağ yönlü yatay ve 1.5 m civarında düşey atım gelişmiştir. Kırık boyunca kuzey taraf aşağıya düşmüştür. Uzun periyod etkisinden kaynaklanan etki nedeniyle, Ankara ve İstanbul'da birkaç ev çökmüş ve pencere camları kırılmıştır. En son kırığın batı ucunun KD ve GD'sunda, Düzce ve Mudurnu'da iki büyük artçı deprem meydana gelmiş ve bu bölgelerde ağı hasar yaparak birçok kişinin ölmesine neden olmuştur. Deprem dış-merkezinde en büyük şiddet MSK=X olarak belirlenmiştir.
Kaynak: AFAD

www.dortdivandunyasi.com ailesi olarak, Depremlerde hayatını kaybeden Hemşehrilerimizi Rahmetle yad ediyoruz. Rabbim Memleketimizi ve Ülkemizi görünen görünmeyen afetlerden muhafaza eylesin.


YAZARLAR

Tamamı