28.03.2024 15:50:03
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Fındığın Sağlığa Faydaları

Çiğ fındık en faydalı besinlerden biri olup, adeta bir sağlık deposudur. Kavrulmamış çiğ fındığın zayıflatmaktan kemiklere, kaslardan kansere kadar birçok rahatsızlık ve günlük ihtiyaca faydası vardır. Çiğ fındığın faydaları saymakla bitmiyor. İşte Fındığın Faydaları..

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK19 Kasım  2017 Pazar - 17:04
Bir Avuç Fındığın Faydaları Say Say Bitmiyor
Birçok yemişin sağlığa ve insan vücuduna faydası vardır ancak fındığın çiğ halinin kansere deva olduğu belki de ilk kez gündeme geliyor. Günümüzde zararlı atıştırmalıkları tahtından etmeye aday çiğ fındığın faydaları ise saymakla bitmiyor. Önemli lif kaynaklarından olan çiğ fındık, mide ve bağırsak dostu olurken; aynı zamanda birçok minerali de içinde barındırır. Besin değeri oldukça yüksek olan çiğ fındığın içeriğinde; protein, antioksidan, karbonhidrat, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin, pantotenik, kalsiyum, potasyum, çinko ve daha bir sürü vitamin ve minerali bulunur. Bu vitamin ve mineraller sayesinde aynı zamanda güçlü bir enerji kaynağıdır. Fındık hayatın her döneminde düzenli olarak tüketilmelidir.
Fındığın faydalarına tek tek bakacak olursak, aşağıda ki gibi sıralayabiliriz.
Kemik sağlığı üzerinde etkilidir; magnezyum açısından oldukça zengin olduğu için kemiklere güçlendirici etkisi bulunur. Günde bir avuç fındık, vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyumu büyük ölçüde karşılar. Kemik sağlığına katkı yapan çiğ fındık, aynı zamanda kemik erimesinin de düşmanıdır.
Kas ağrıları ve kramplara iyi gelir; kalsiyum ve magnezyum açısından zenginliği kas ağrılarına da iyi gelir. Aynı zamanda kasılmalar ve adet sancılarına da birebir.
Kanser düşmanıdır; kanseri önleyici hücrelerin üretimini sağlayan E vitamini yönünden zengin olan çiğ fındık, bu sayede kanseri önleyici ve tedavi edici özelliğe sahiptir.
Bağışıklığı kuvvetlendirir; E vitamini açısından zengin olan fındık, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek, anemi riskini azaltır. Kan dolaşımı düzenleyen fındık; aynı zamanda ateş, soğuk algınlığı ve hastalık risklerini azaltır. Bu sayede bağışıklığa da olumlu etki sağlamış olur.
Kalp ve damar dostudur; çiğ fındık kalp ve damar dostu bir gıdadır. Aynı zamanda E vitamini ve arginin içeriği ile kalp krizi riskini engelleyici özelliğe sahiptir. Bu sayede kalbe de iyi gelen fındık aynı zamanda kalp hastalıklarının da düşmanıdır.
Ruha gıda çiğ fındık; sinir sisteminin doğru işlemesinde en önemli kaynaklar olan B6 vitamini ve amino asit içeren fındık, bu şekilde ruh sağlığına da iyi gelir. Bunun yanında seratonin, melatonin ve epinefrin içeren fındığın, bu mineral ve vitaminlerinin faydasını görmek için kavrulmamış olması önemlidir. Bu sayede sinir sistemine olumlu etki edip stres baskısını azaltarak ruhsal bakımdan da olumlu etkilere sahiptir.
Diyabet riskini azaltır; oldukça zengin bir lif kaynağı olan çiğ fındık, kan şekeri seviyesini ayarlar ve diyabet riskini ortadan kaldırır.
Beyin sağlığını korur; fındıkta, protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler; beyin sağlığını destekleyebiliyor. Ayrıca triptofan ve izolosin aminoasitlerinden zengin olduğundan zihinsel ve psikolojik olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Beyinsel dinginlik sağladığı için verilen tepkilerde ve kararlarda da sakin kalınmasına yardımcı oluyor.
Kötü kolesterolü düşürür; kötü kolesterolü düşürüyor Fındık kalp sağlığını koruyan sağlıklı yağlar içeriyor. Oleik asit için iyi bir kaynak ki oleik asit kötü kolesterol (LDL) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken, vücutta iyi kolesterolün (HDL) seviyesini yükseltmeye fayda sağlıyor. Düzenli fındık tüketimi kolestrolü yüzde 27 oranında düşürüyor.
Yaşlanmayı geciktirir; içeriğinde bulunan antioksidanlar, cildinize zarar verebilecek serbest radikallerle mücadele ederek, cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda UVA/ UVB ışınlarının neden olduğu deri kanserinden cildi koruyor. Antioksidanlarla birlikte flavanoidler cilt hücrelerinin rejenerasyonunu uyarıyor. E vitamininin de desteğiyle ölü hücrelerden kurtularak cildin sağlıklı ve canlı görünmesini sağlıyor.
Zayıflamaya yardımcı olur; kilo verme sürecinde en çok tüketilen atıştırmalıkların da sağlıklı ve kilo vermeyi engelleyici etkisinin bulunmaması gerekiyor. Bu duruma da en iyi alternatif fındıktır. Bunun yanında bir lif deposu olan fındık, kabızlığı önler ve bağırsak faaliyetlerine olumlu yönden katkı yapar. 1 avuç fındık yaklaşık 25 grama yani 150 kaloriye denk gelir. Diyet süresinde kalori ve enerji açısından da dost bir atıştırmalık olarak yer alır. (Alıntı: akcakocahavadis.com)

 

YAZARLAR

Tamamı