19.04.2024 06:58:22
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Dörtdivan da Toplulaştırma!

Bolu ili Dörtdivan ilçesinde geçtiğimiz haftalar içerisinde Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında ki çalışmalar hakkında Dörtdivan köylerinde bilgilendirme toplantıları sürdürülmüştür. Halen çalışmalar devam ederken 1.nci ve 2.nci Askılar asılmış ve bilgiler verilmiştir. Peki, bu çalışmalar nelerdir?

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : DÖRTDİVAN13 Şubat  2018 Salı - 03:26
BOLU 1.KISIM AT VE TİGH PROJESİ
Geçtiğimiz haftalar içerisinde Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi çalışmaları kapsamında Dörtdivan ilçesinde 1.nci ve 2.nci Askıya çıkan köylerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personeli tarafından bilgilendirmeler yapılarak, itiraz dilekçeleri alınmıştır. Bakanlık personelinden Dörtdivan halkı için bilgi istenmiş olup, edinilen açıklama haberimizde yer almaktadır.
Bolu 1.Kısım Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi (AT ve TİGH Projesi) kapsamında şu ana kadar Dörtdivan ilçesinde yapılan çalışmalar hakkında aşağıda belirtilen bilgiler edinilmiştir. Alınan bilgiye göre;
Dörtdivan İlçesinde proje kapsamında toplamda 29 adet köy bulunmaktadır.
Projede bulunan Köyler: Adakınık, Adaköy, Aşağıdüger, Aşağısayık, Bayramlar, Bünüş, Çalköy, Çardak, Kadılar, Cemallar, Çitler, Deveciler, Doğancılar, Dülger, Göbüler, Gücükler, Hacetler, Kargıbayramlar, Kılıçlar, Kuruca, Ömerpaşalar, Seyitaliler, Süleler, Yağbaşlar, Yalacık, Yayalar, Yukarıdüger, Yukarısayık.
Bu köylerden 20 tane köy 1.askıya çıkmıştır. 10 tane köy ise 2.askıya çıkmıştır.
1. Askıya çıkan Köyler: Adaköy, Aşağısayık, Bayramlar, Çardak, Doğancılar, Gücükler, Kargıbayramlar, Kılıçlar, Kuruca, Ömerpaşalar, Seyitaliler, Yayalar, Yalacık, Süleler, Kadılar-Çavuşlar, Deveciler, Cemaller, Hacetler, Göbüler, Yukarısayık.
2. Askıya çıkan Köyler: Kuruca, Kılıçlar, Gücükler, Bayramlar, Çardak, Adaköy, Doğancılar, Kargıbayramlar, Ömerpaşalar, Seyitaliler.
Öncelikle köylerin projesine başlanmadan önce mülakat ekibi tarafından her köye gidilerek köy halkı ile görüşmeler yapılmıştır ve tarlalarının nasıl birleştirilmesine dair istekleri alınmıştır. Daha sonra projeye başlarken projesini yapan kişi mülakat ekibi tarafından alınan mülakatları dikkate alarak projeyi yapmaktadır.
Projesi biten köy Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına onaya gönderilmektedir. Onaylanan köy 1.askıya çıkmak üzere ekip arkadaşlarımız tarafından köye 15 gün süre ile asılmaktadır. Bu 15 günlük süre zarfında köy halkı yeni parselasyon planını incelemektedir. Ekip arkadaşlarımız askılar köye asıldıktan sonra köylere giderek köy halkına yeni parselasyon planını anlatmaktadır ve köy halkı tarafından yöneltilen soruları cevaplandırmaktadır. Daha sonra yeni parselasyon planından herhangi bir memnuniyetsizliği olan kişi itiraz dilekçesi yazarak Bakanlığa göndermektedir. 15 gün süre sonunda askıdan indirilen köyün 2. Askı projesine başlanmaktadır ve başlarken 1.askıya gelen itiraz dilekçeleri dikkate alınarak başlanmaktadır.
İtiraz dilekçeleri Köylere gelen Bakanlık görevlilerine verilmemiş ise, Ankara Eskişehir Yolu 9. Km üzerinde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 9 Aralık 2017 Tarih ve 30265 sayı ile Resmi Gazete de yayınlanmış bulunmaktadır.
Yeni parselasyon planlarının askıya çıkarılması, onaylanması ve itirazlar Madde 17 de belirtilmiştir. Resmi Gazete de yayınlanan Yönetmeliği incelemek için tıklayabilirsiniz.
MADDE 17 – (1) Proje idaresince arazi derecelendirmeleri esas alınarak yapılan veya yaptırılan yeni parselasyon planı ve yeni mülkiyet listeleri mahallinde on beş gün süre ile askıya çıkarılarak ilan edilir. Arazi malikleri ve diğer ilgililer ilan süresinin bitiminden itibaren on beş gün içinde proje idaresine itiraz edebilirler, itirazlar en geç otuz gün içinde karara bağlanır. Yeni parselasyon planı ve yeni mülkiyet listeleri Bakanlığın onayı ile kesinleşir.

Aşağıda ki bilgilerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Web Sitesinden alınmıştır. Arazi Toplulaştırma hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR?
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine "Arazi Toplulaştırması" denilmektedir.
Arazi Toplulaştırması ile birlikte uygulanan tarla içi drenaj, tarla içi yol ve tahliye ile toprak ıslahı gibi çalışmaların bütününe ise "Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri" denilmektedir.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARININ AMACI NEDİR?
Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
Özel Haber: dortdivandunyasi.com





YAZARLAR

Tamamı