19.04.2024 03:41:50
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Çağımızın Vebası: OBEZİTE

Obezite; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunudur. Son yarım asırda giderek artan bir şekilde insan hayatını tehdit etmektedir.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK05 Aralık  2016 Pazartesi - 17:07
Obezite vücutta belirli limitlerin altında olması gereken yağların sözkonusu limitleri aşarak vücutta birikmeye başlamasıdır. Bu birikim arttıkça hayatı tehdit eden sağlık sorunları da oluşmaya başlar. Başta karaciğer, kalp ve damarlar olmak üzere İç organlar yağlanır ve vücut fonksiyonları aksamaya başlar. Karaciğerin yağlanması şekeri tutamamasına ve kan şekerinin yükselmesine (Tip 2 Diayabet=Erişkin tipi şeker hastalığına) sebebiyet verir. Ayrıca kolesterol ve kan yağlarının da yükselmesi kaçınılmaz olur. Damarlarda dolaşan kan yağlanınca akışkanlığı bozulur ve damar sertliği oluşmaya başlar. Eğer bu durum devam ederse sertleşen damarlarda tıkanmalar ve pıhtılaşmalar oluşmaya başlar. Bu da hayatı ciddi tehdit eden kalp krizine davetiye çıkarır.
Vücudumuzun her yerinde damarlar olduğuna göre obezite tüm vücut azalarımızı etkiler. Kalp damar hastalıkları, Nefes alamama, uyku esnasında nefessiz kalma (uyku apne), vücut ağırlığının artışına bağlı diz, eklem ve kemik ağrıları, felç (inme), mide bağırsak hastalıkları, kanserler vb bir sürü hastalık tetiklenir. Bedensel sıkıntıların yanısıra psikososyal bir sürü problemleri de beraberinde getirir. Obezite özgüven eksikliği, depresyon, sosyal ilişkilerde zorlanma vb psikolojik problemleri de beraberinde getirir. ilkokulda başlayan alaycı ve bazen de aşağılayıcı tavırlar ortaokul ve lisede de devam edebilmekte. Bu badireleri atlatıp işyaşamına atılan obezleri bu kez de işverenin yanlı ve önyargılı davranışları bekleyebilmektedir. Aynı işi yapmak için benzer yeteneklere sahip oldukları halde sırf obez olduğu için işten çıkarılanlar, terfi ettirilmeyenler, maaşına zam yapılmayanların sayısı hiç te az değil. ülkemizde son 5 yılda bu nedenle açılan davaların sayısı giderek artmakta.
Obezite sadece vücut organlarımızı değil, aynı zamanda sosyal yaşantımızı da etkileyen geniş kapsamlı ciddi bir hastalıktır. Obezite'yi önemseyelim ve çocuklarımızı obeziteye karşı koruyalım. Unutmayın sağlıklı çocuk kilolu, topaç çocuk değildir. Sağlıklı çocuk doğal beslenen normal kilolu çocuktur. Kilolu çocuk hastalıklara açık olan çocuktur.
Önümüzdeki hafta obezitenin sebeplerini kısaca anlatmaya çalışacağım.
Opt. Dr. Tahir ATUN - memleketimbolu.com



 

YAZARLAR

Tamamı