28.03.2024 19:27:16
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Akşemsettin Hz'ni Anlamak.!

Bolu Göynük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün kurmuş olduğu “Akşemsettin Hazretleri Tanıtma Komisyonu” yaptığı toplantı da birçok önemli kararlar aldı. Komisyonun Amacı: Akşemsettin Hz.lerini Anmak, Anlamak, Tanıyıp, Bilmesini Sağlamak. İşte alınan Kararlar;

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT23 Kasım  2016 Çarşamba - 12:34
Akşemsettin Hz.leri Tanıtma Komisyonu Önemli Kararlar Aldı
Akşemsettin Hz.’lerini Tanıtma Komisyonunu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde ki makam odasında toplantıya alan İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ŞİT, yapmak istediklerini komisyonla birlikte istişare ederek bir takim kararlar aldılar. Amacı Akşemsettin Hz.lerini tanıtmak ve bilinmesini sağlamak olan komisyon, eğitim öğretim yılı içerisinde bu amaçla bir takım faaliyetler gerçekleştirecek.
Öğrencilerin Akademik, Sosyal, Kültürel Becerileri Artacak
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Göynük ilçe Milli Eğitim Müdürü ŞİT, ilçede başarıyı artırmak, eğitim kurumlarını güçlendirmek, Eğitim –Öğretimde hizmetin kalitesi yükseltmek, Öğretmenler arasında İş birliğini ve koordinasyonu sağlayarak etkili bir iletişimin oluşmasına zemin hazırlamak, öğretmenlerin performanslarının artmasına sebep olmak, öğrencilerin gelişim düzeylerini takip ederek düzenli periyotlar halinde kayıt altına almak ve öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel becerilerini artırmak istediklerini bunun içinde ‘Eğitim Öğretimde Başarı Artırma Komisyonları’ adı altında komisyonlar kurduklarını belirterek, Akşemsettin Hz.lerini tanıtmak için de üç yıldan beridir Göynük Akşemsettin Bilim Olimpiyatları (GABİO) adıyla olimpiyatlar düzenlediklerini, geçen sene de “Akşemsettin Hz.’lerini Tanıtma Komisyonu” adında bir komisyon kurarak Akşemsettin Hz.leri ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve bu anlamda ki çalışmalarını geliştirerek, genişleterek daha ilerilere taşımak istediklerini belirtti.
Komisyonun Amacı: Akşemsettin Hz.lerini Anmak, Anlamak, Tanıyıp, Bilmesini Sağlamak
Akşemsettin Hz.’lerini Tanıtma Komisyonunu niçin kurduklarını, kurma amaçlarının ne olduğuna da değinen Göynük İlçe Milli Eğitim Müdürü ŞİT, İstanbul’un Fatihi Fatih Sultan Mehmet’in Hocası ve İstanbul’un manevi fatihi Akşemsettin Hz.lerini anmak, anlamak, farkındalığını artırarak gelecek nesillerin (öğrencilere) Onu tanıyıp bilmelerini sağlamak amacıyla kurduklarını ifade etti.
ŞİT, Çağ açıp çağ kapatan tarihi bir olay olan İstanbul’un Fethi’nin manevi mimarı ve tarihte mikrobu ilk bulup tarif eden bir tıp bilim adamı olan ve dolayısı ile tarihi geçmişimizde büyük bir değere sahip olan Akşemsettin Hz.’leri ile ilgili türbesinin de Göynük’te olması ve müfredatımızda Onu tanımaya yönelik yeterli bilgi olmaması bizim bu noktada bir çalışma yapmamıza sebep oldu, dedi.

Komisyon Din Kültürü ve Tarih Öğretmenlerinden Oluşuyor
Akşemsettin Hz.’lerini Tanıtma Komisyonunu ortaokullarda Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinden, liselerde ise Tarih ve Meslek Dersleri Öğretmenlerinden oluşturduklarından bahseden ilçe milli eğitim müdürü komisyonla toplantılarında yaptıkları istişarelerinin sonucu geçen yıl karar alıp ta uygulamaya koydukları çalışmaların yanında yeni birtakım kararlar adlılarını da ifade etti.
Geçen sene kurulmuş olan komisyon tayin olup giden üyelerin yerine yeni gelen öğretmenler seçilerek her okulda bir temsilci olması sağlandı. Komisyondaki öğretmenlerin hazırladıkları slaytlar eşliğinde ortaokullarda ve liselerde her üye kendi okulunda anlatımlar yaparak, Akşemsettin Hz.lerinin tanıtımını sağlanacak.
İşte Akşemsettin Hz.’leri Tanıtma Komisyonunun Aldıkları O Kararlar:
Akşemseddin Hazretleri ile ilgili kitaplar yazmış olan yazarlardan kitapları temin edilerek öğrencilere dağıtılarak okumaları sağlanacak yazarın kendisi de ilçeye davet edilerek konferanslar verdirilecek ve sempozyumlar düzenlenecek. Akşemseddin Hazretlerini konu alan Parola yayınları arasında çıkmış Mikrobu Bulan Âlim adlı kitap temin edilerek, öğrencilere dağıtılması konusunda girişimlerde bulunulacak. Yıl içerisinde ve bundan sonraki her bir yılda Akşemseddin Hazretleri ile ilgili bir dergi çıkarılacak. Akşemseddin Hazretleri ile ilgili okullarda Resim, Şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenerek bu yarışmalarda dereceye giren öğrenciler hem ödüllendirecekler hem de Akşemseddin Hazretleri adına çıkarılması düşünülen bu dergide de eserlerine yer verilecek. Akşemsettin Hz.leri ile ilgili bilgi sahibi kılınarak yetiştirilen öğrencilerin rehberlik yapabilir potansiyele sahip olanlarından rehber yetiştirilerek; Akşemsettin Hz.leri, Ömer Sıkkini Hz.leri ve Debbağ Dede gibi büyük zatları ziyaret amaçlı ilçeye gelen ziyaretçilere Akşemsettin Hz.lerinin tanıtımını sağlanacak.
İlçede Akşemsettin Hazretlerini Anma Haftası Olacak:
Her yıl Akşemsettin Hz.lerini anma günü (pilav günü) olarak düzenlenen günün bir hafta öncesine denk gelen hafta içi günlerinde bir hafta boyunca Akşemsettin Hz.leri anılacak. Okullarda yarışmalar düzenlenecek, panolar hazırlanacak. Akşemsettin Hz.lerinin eserlerin günümüz Türkçesiyle anlaşılır bir şekilde çevirisinin yapılmasını sağlamak için girişimlerde bulunulacak. Göynük Belediye Başkanlığı, Bolu Belediye Başkanlığı, İstanbul ya da Ankara Büyük şehir Belediye Başkanlıkları ile gerekli yazışmalar yapılarak Akşemsettin Hz.leri türbesinin yanına elektronik monitör kurulmasını ve ekranında Akşemsettin Hz.lerini tanıtımının sağlanması için çalışılacak. Akşemseddin Hazretlerini tanıtan film, belgesel vs. bulunup temin edilerek öğrencilere izlettirilmesi sağlanacak. Bolu Belediyesine bağlı olan Bolu Sanat Tiyatrosu ile irtibata geçilerek varsa Akşemseddin Hazretlerini tanıtan tiyatro çalışmaları yoksa da böyle bir çalışma yapmaları istenerek ilçeye davet edilip öğrencilere sergilenmesi sağlanacak. Okullarda sosyal kulüpler gibi Akşemseddin Hazretlerini tanıtma kulübü adı altında da bir kulüp oluşturulup kulübe öğrenci seçilerek çalışmalar yapılacak. İlçede okullar arası yapılacak olan bilgi ve kültür yarışmalarında sorulacak sorularda Akşemseddin Hazretleri ile ilgili sorulara da yer verilmesi sağlanacak.





YAZARLAR

Tamamı